Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

„Mini-Schengen” între Grecia, Bulgaria şi România. Variantă ANAT pentru eliminarea cozilor de mașini cu turiști, la granițe

Publicat

„Mini-Schengen” între Grecia, Bulgaria şi România. Crearea unui „mini-Schengen” între Grecia, Bulgaria şi România ar putea elimina cozile interminabile de la graniţe, chiar din această vară.

Condiția este să se facă paşi concreţi în direcţia aceasta, cel puţin pentru maşinile înmatriculate în Uniunea Europeană, a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Dumitru Luca.

Preşedintele ANAT a subliniat că, la nivel diplomatic, a început să se vorbească despre importanţa creării unui „mini-Schengen” între Grecia, Bulgaria şi România.

„A fost o idee lansată de mine în urmă cu mai mulţi ani, în mediul public. Am plecat de la ideea desfiinţării graniţei între România şi Bulgaria, pentru că era şi este cea mai absurdă graniţă din interiorul Uniunii Europene. Nu există niciun impediment să o desfiinţăm. Nu am identificat ceva în legislaţia Uniunii Europene care să ne facă să păstrăm această graniţă. Avem şi exemple similare din Europa.

Mă bucur că, în sfârşit, după câţiva ani, a început să se vorbească şi la nivel diplomatic despre această idee. Mă bucur că a aderat şi Grecia, de curând, la ideea respectivă. Deşi, în ceea ce-i priveşte pe ei, cu graniţa Bulgariei, treburile sunt puţin mai complicate. Ei fac parte oficial din spaţiul Schengen şi nu ar avea cum să desfiinţeze unilateral graniţa aceea pe care le-o impune tratatul Schengen.

„Mini-Schengen” între Grecia, Bulgaria şi România – culoare speciale pentru cetățenii UE

Totuşi, asta nu-i împiedică ca, împreună cu vecinii lor bulgari, să creeze nişte culoare speciale de fluidizare a traficului măcar pentru cetăţenii Uniunii Europene, deci nu doar pentru români şi bulgari. Să elimine astfel cozile acelea interminabile, care de multe ori descurajează circulaţia turistică în regiune – şi care ar fluidiza foarte mult şi transportul de mărfuri”, a menţionat Dumitru Luca, la o conferinţă de presă organizată de ANAT şi Organizaţia Elenă de Turism, la Romexpo.

El a subliniat că graniţa între aceste ţări reprezintă „o plagă pe obrazul Uniunii Europene”.

Totodată, preşedintele ANAT consideră că „vom reuşi să facem paşi concreţi în direcţia asta şi să vedem chiar din această vară că vor dispărea coloanele acelea nesfârşite între România şi Bulgaria respectiv între Bulgaria şi Grecia, cel puţin pentru maşinile înmatriculate în Uniunea Europeană, având în vedere faptul că „a început să se vorbească şi pe la Parlamentul European” despre importanţa creării unui „mini-Schengen”.

„Este nevoie de puţină voinţă politică. Nu există niciun act normativ european care să ne împiedice să facem acest lucru”, a menţionat Dumitru Luca, potrivit Agerpres.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Graniceru’

    sâmbătă, 17.02.2024 at 13:30

    Cea mai mare prostie!!! Noi suntem frontiera directa cu Schengen, noi o sa tragem ponoasele iar BG si GR se aleg cu foloasele…. Suntem prostii clasei daca acceptam asa ceva… e un mar otravit!

  2. Reader

    marți, 20.02.2024 at 20:17

    cum o sa tragem noi ponoasele, mai exact? Cum se schimba lucrurile pentru noi dacă se desființează controlul la granița cu Bulgaria? Puntem desființa controlul la granița cu Bulgaria și să relocam tot personalul poliției de frontieră de acolo, la granița cu Ungaria. In felul asta poate fludizam puțin tragicul tirurilor și acolo. sa nu mai stea camioanele 2 zile la granița .
    Ori cum ar fi, toate cele 3 tari au numai de câștigat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax