Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Mini-vacanța de Paște în Apuseni: Turiști mai puțini, prețuri mai mici și multe frumuseți naturale la îndemână

Publicat

Munții Apuseni ar putea reprezenta o variantă de petrecere a mini-vacanței de Paște, pentru cei care nu și-au făcut încă planuri pentru această perioadă.

În zona Arieșeni, Albac, Poiana Vadului sau Scărișoara (județul Alba) dar și mai departe, spre Cluj, sunt sute de pensiuni (dintre care unele neclasificate), care oferă locuri de cazare la prețuri pornind de la 80 de lei pe noapte.

Prețurile pot merge în sus până la câteva sute de lei, în funcție de dotări și activități, masă, calitatea cazării și zonă.

Citește și: URĂRI DE PAŞTE 2021 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Ofertele lor sunt disponibile pe siteurile specializate.

Adrian Degan de la agenția turistică Focus Tour Alba Iulia, spune că în general sunt preferate pachetele de câte 4 nopți.

”Se merge în principal pe cazare în această perioadă, fără masă tradițională, dar sunt multe pensiuni care oferă facilități pentru gătit inclusiv în aer liber: cuptor, grătar. Sunt locuri destul de multe în zonă, lumea nu a mai fost așa interesată ca anii trecuți” spune Adrian Degan.

Acesta mai adaugă că prețurile pentru asemenea pachete ajung la 5-600 de lei în varianta de bază, doar cu cazare (pentru două persoane).

La 800-1.000 de lei, gazdele plusează cu o serie de servicii suplimentare, cum ar fi ciubere cu apă încălzită, ATV-uri sau sesiuni de echitație pentru copii.

Incidența cazurilor de COVID în majoritatea acestor localități este sub 1,5 la mia de locuitori (Arieșeni – 1,23, Albac – 0).

”Nu prea s-a înghesuit lumea, să știți. De fapt, în toată perioada asta a fost greu. Pensiunile care oferă ceva în plus, cum ar fi ciubăr cu apă încălzită, saună, SPA sau alte facilități au mai avut clienți.

Cele care se rezumă la cazare, nu prea. Oamenii vor altceva, așteaptă să le oferi activități, distracție. Așteptăm sezonul ăsta nou, om vedea…” spune Marius Trif, proprietarul unei pensiuni.

Ce se poate vizita în zona Munților Apuseni

Munții Apuseni oferă foarte multe posibilități de petrecere a timpului în aer liber.

Peșterile Ghețarul de la Scărișoara, Poarta lui Ionele, Ghețarul Vârtop, Peștera Urșilor, Huda Orbului, Coiba Mare și Coiba Mică, Cascada „Vălul Miresei”, Cheile Galbenei, Focul Viu, Detunatele sau Lacul Tarnița sunt printre cele mai cunoscute obiective turistice din zona extinsă a Apusenilor.

Unele dintre acestea nu sunt amenajate și se află în zone mai izolate, însă oferă experiențe extraordinare, fără taxă de intrare și fără aglomerație.

Obiceiuri de Paște, în Munții Apuseni

În zonă se păstrează încă obiceiuri tradiționale prilejuite de Paște. Spre exemplu, la Bistra, se ține “Toaca Paştilor” sau “Prăgşorul”.

În trecut, feciorii satului mergeau în pădure, căutau un lemn de paltin cu rezonanţă şi făceau o toacă, pe care mai apoi o atârnau în curtea bisericii din localitate.

În ultimii ani, obiceiul s-a modificat puţin. Toaca nu se mai face în fiecare an, ci este adusă cea existentă deja în turla bisericii. Este bătută şi păzită de 12 tineri necăsătoriţi, numiţi “crai”.

În Vinerea Mare, tinerii, după ce s-au spovedit şi s-au împărtăşit, instalează toaca în curtea bisericii şi încep organizarea pazei, amplasând şi nişte ţevi speciale “de puşcat”, un fel de artificii artizanale.

“Craii” bat toaca şi puşcă din ţevi până luni dimineaţă, perioadă în care, dacă toaca este furată, trebuie să o răscumpere de la hoţi şi totodată să suporte organizarea balului organizat în a doua zi de Paşti.

De asemenea, în noaptea de Înviere, “Mormântul Domnului” este păzit simbolic de “crai”, garda schimbându-se de mai multe ori în timpul nopţii. Duminică seară, în ziua de Paşti, este ales în curtea bisericii “primul crai”, care, după tradiţie, este feciorul ce urmează să se căsătorească în acel an.

Foto: Romulus Oprișcan

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax