Eveniment
Ministerul Agriculturii: Prețurile la alimentele vizate de OUG privind plafonarea adaosului comercial au scăzut cu până la 50%
Ministerul Agriculturii susține că prețurile celor 14 produse alimentare de bază care fac obiectul ordonanței privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole au scăzut deja cu până la 50%.
Ordonanța de Urgență nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare produce efecte imediate, prețurile celor 14 produse alimentare de bază au scăzut deja cu până la 50%.
Potrivit reprezentanților ministerului Agriculturii, analiza prețurilor din supermarket-uri evidențiază faptul că scăderile substanțiale de preț se înregistrează la produse cum ar fi: pâinea, uleiul și cartofii, urmate de brânza telemea, mălai, faină albă și zahăr.
Actul normativ vizează limitarea pentru o perioadă de trei luni a adaosurilor comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale, cu scopul scăderii preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei.
„Mă bucur să văd că măsurile luate prin acest act normativ au un impact pozitiv asupra economiei românești și că, împreună cu reprezentanții supermarket-urilor, producători și procesatori, am reușit să găsim o soluție viabilă care a dus la stoparea creșterii prețurilor la alimentele de bază și la creșterea puterii de cumpărare pentru românii cu venituri mici și medii”, a explicat Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare sunt limitate, începând de marţi, 1 august, pentru o perioadă de 3 luni. Alimentele care beneficiază de reducerea cotelor de adaos comercial sunt următoarele:
- pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi;
- lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru;
- brânză telemea de vacă vrac;
- iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame;
- făină albă de grâu „000” 1 kg;
- mălai 1 kg;
- ouă găină calibru M 10 bucăţi;
- ulei de floarea soarelui 1 litru;
- carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui);
- carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc);
- legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia);
- fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă);
- cartofi proaspeţi albi vrac;
- zahăr alb tos 1 kg.
sursa, foto: Ministerul Agriculturii
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News