Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Apărării, sancționat pentru discriminare. Motivul pentru care Armata nu vrea posturi mai multe pentru femei

Publicat

militariMinisterul Apărării Naționale (MApN) a pierdut un proces cu Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). La începutul lunii aprilie, Curtea de Apel București a decis că excluderea femeilor de la mai multe specializări militare și oferirea unui număr mai mic de locuri pentru femei în raport cu cele pentru bărbați la învățământul superior militare este discriminatorie. MApN a mai fost sancționat prin avertisment de CNCD în noiembrie 2014 tocmai pentru acest motiv.

Ministerul a contestat sancțiunea în instanță și a motivat în fața Curții de Apel București că un număr egal de femei şi bărbaţi ar scădea eficienţa şi capacitatea de reacţie, pe motiv că femeile au, timp de 4-5 zile pe lună, ciclu menstrual, se întâmplă să dea naştere la copii şi, în plus pot avea şi rău de mare.

„O abordare fără limitări și constrângeri din partea decidentului militar la concursurile de admitere în unitățile și instituțiile de învățământ militar poate conduce în situația cea mai defavorabilă, la ocuparea an de an a locurilor scoase la concurs numai de către femei, la toate armele și specialitățile militare; prin reducere la absurd, într-o perioadă de 6-9 ani, poate apărea situația conform căreia o escadrilă de avioane multirol sau elicoptere de luptă să fie încadrată numai cu femei, ceea ce conduce, datorită structurii morfo-fiziologice şi biologice a părții feminine, ca în fiecare lună, pentru o perioadă de 4-5 zile escadrila să fie neoperațională, iar pe perioada maternității, care se poate întâmpla pentru mai multe femei din același escadrilă situația să fie asemănătoare”, se arată în cererea de chemare în judecată a MApN.

În martie 2015, 17 organizații neguvernamentale, care formează Coaliția Anti-discriminare, au depus o petiție la CNCD în care au atras atenția că împărțirea pe sexe a locurilor scoase la concurs în cadrul unităților de învățământ ale MApN nu a existat întotdeauna și că măsura este discriminatorie.

„Accesul fetelor în colegiile militare liceale, de exemplu, a fost permis pentru prima dată în anul 2001. În perioada 2001 – 2004, nu au existat locuri de admitere separate pentru fete și băieți. Structura promoțiilor de absolvenți pentru perioada 2005-2008 demonstrează faptul că prezența fetelor era cel puțin la fel de numeroasă ca cea a băieților, iar performanțele lor școlare, atât la admitere, cât și la absolvire erau, de multe ori, superioare celor realizate de colegii lor băieți”, se arată în petiția Coaliției Anti-discriminare.

În ciuda sancțiunii CNCD din 2014, în anul școlar 2016-2017 nu există niciun loc pentru fete în învățământul militar liceal. Din totalul de 212 locuri scoase la concurs de Academia Nicolae Bălcescu, 34 de locuri (16%) sunt rezervate femeilor, în timp ce 178 sunt accesibile numai bărbaților.

Coaliția anti-discriminare a solicitat CNCD ca sancțiunile aplicate să fie proporționale cu gravitatea faptei de discriminare și cu adevărat disuasive.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax