Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ministerul Apărării vrea să cumpere submarine, nave vânătoare de mine și să modernizeze navele purtătoare de rachete

Publicat

Ministerul Apărării cere Parlamentului să aprobe noi achiziții militare majore. Armata vrea să cumpere submarine militare, noi nave vânătoare de mine și să modernizeze actualele nave purtătoare de rachete.

„Creșterea bugetului Ministerului Apărării Naționale începând cu anul 2023, la 2,5 % din PIB, a creat condițiile pentru inițierea unor programe de înzestrare strict necesare pentru accelerarea modernizării Armatei României”, se arată în solicitarea semnată de Angel Tîlvăr adresată Birourilor Permanente ale Parlamentului.

MApN cere aprobarea Parlamentului pentru inițierea procedurilor de atribuire aferente următoarelor programe de înzestrare:

  • Programul de înzestrare „Vânătorul de mine”.

Programul de înzestrare consta în realizarea capabilității de lupta contra minelor marine prin înzestrarea Forțelor Navale Romane cu nave de tip vânător de mine în scopul obținerii unor capabilități eficiente de detecție, clasificare, identificare și distrugere/neutralizare a minelor marine.

  • Programul de înzestrare „Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice”.

Programul de înzestrare consta în realizarea capabilității de lupta împotriva navelor de suprafață și antisubmarin prin înzestrarea Forțelor Navale Romane cu nave de tip submarin în scopul obținerii unor capabilități eficiente în cercetarea pentru recunoaștere și culegere de informații la nivel operativ – strategic concomitent cu executarea acțiunilor de lupta împotriva navelor de suprafața și submarinelor inamice pentru distrugerea / neutralizarea / descurajarea fortelor navale inamice, independent sau în cooperare cu alte forte, în apele teritoriale, cat și în cele internaționale sau în zone litorale ostile, în zone cu un grad ridicat de risc, departe de bazele navale proprii.

  • Programul de înzestrare „Modernizare nave purtătoare de rachete”.

Programul de înzestrare este destinat pentru modernizarea sistemelor de lupta principale și actualizarea capabilitățile operaționale corespunzător nivelului tehnologic actual și asigurarea unui grad ridicat de interoperabilitate cu alte unități de lupta proprii și ale altor state membre NATO pentru navele purtătoare de rachete din clasa Tarantul din înzestrarea Forțelor Navale.

Potrivit OUG 114/2011, autoritatea contractantă are obligația de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru inițierea procedurii de atribuire a contractului de achiziție în cazul în care valoarea estimată este egală sau mai mare decât echivalentul a 100 de milioane de euro.

sursa: mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax