Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Apelor și Pădurilor a semnat un protocol de colaborare cu WWF România pentru protejarea pădurilor virgine

Publicat

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a semnat luni un protocol de colaborare cu Asociaţia WWF Programul Dunăre Carpaţi România pentru realizarea demersurilor necesare pentru identificarea, cartarea şi înscrierea în Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România a noi suprafeţe de păduri. 

Potrivit unui comunicat al Ministerului, pentru îndeplinirea acestui obiectiv, Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP) și ONG-ul de mediu vor organiza consultări la nivelul Gărzilor forestiere, pentru cumularea și analizarea datelor existente privind potențialele păduri virgine și cvasivirgine din România.

MAP va susține acest proces participativ și transparent de identificare a pădurilor virgine prin înființarea grupurilor de lucru la care vor participa reprezentanți ai Gărzilor forestiere și experți din cadrul WWF România. În cadrul acestor întâlniri de lucru se vor analiza datele existente până în prezent, rezultate în urma activității de identificare a pădurilor virgine/cvasivirgine.

De asemenea, Ministerul Apelor și Pădurilor va facilita, prin structurile teritoriale, procesul de documentare a datelor necesare validării evaluărilor efectuate anterior, în vederea transpunerii în format GIS a amplasamentelor incluse în Catalogul naţional al pădurilor virgine și cvasivirgine din România.

„Acest protocol poate deschide o nouă eră în domeniul colaborării dintre autoritățile publice și societatea civilă în una din cele mai importante chestiuni în ceea ce privește  protejarea naturii din România. Pădurile virgine și cvasivirgine constituie o comoară de care noi trebuie să ne îngrijim și pe care trebuie să o transmitem urmașilor noștri. Împreună vom întreprinde toate demersurile necesare în vederea realizării obiectivelor propuse”, a subliniat ministrul Ioan Deneș.

Dacă până în 2011 pădurile virgine nu erau cunoscute, ba din contră, ignorate de toată lumea, astăzi putem spune că s-a înțeles valoarea lor și ne putem implica real pentru a le proteja, pentru noi și generațiile viitoare. Faptul că prin acest protocol au fost asumate măsuri care implică toți factorii interesați de pădurile virgine ne confirmă încă o dată că acestea reprezintă valori naționale și sunt importante pentru noi toți. Doar împreună,  prin colaborarea dintre comunitățile locale, autorități și ONG-uri, putem atinge aceste obiective”, a declarat Radu Melu, manager național Departament Păduri, la WWF România.

În urma încheierii acestui protocol, suprafețele de pădure înscrise în Catalogul naţional al pădurilor virgine și cvasivirgine din România, pe baza datelor existente, vor fi transpunse în format GIS de Asociația WWF România.

Convenția dintre cele două instituții se va desfășura pe o perioadă de doi ani și va intra în vigoare la momentul semnării acesteia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax