Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Ministerul Educației cere clarificări despre testarea în școli: varianta administrării testelor acasă, înainte de școală

Publicat

Una dintre variantele pentru care Ministerul Educației va solicita clarificări de la Ministerul Sănătății se referă la posibilitatea ca testele pe bază de salivă să fie administrate elevilor acasă, înainte de școală.

Mai exact, dacă părinții ar putea primi testele să le administreze ei acasă, înainte de a duce copilul la școală, a declarat, pentru HotNews.ro, Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.

Potrivit acestuia, un avantaj al administrării testelor acasă este acela că, dacă testul iese pozitiv, copilul nu mai merge în colectivitate.

Un alt aspect de clarificat este cel dacă este nevoie de acordul părinților pentru acest test.

Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri că a finalizat procedura de lucru pentru realizarea testării rapide antigen din salivă, în vederea diagnosticării infecţiei cu SARS-CoV-2 a elevilor în unităţile de învăţământ.

Documentul prevede că elevii și profesorii sau personalul școlii care urmează să fie testat nu trebuie să mănânce sau să bea nimic cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului.

Vezi și Procedura de testare a elevilor în școli. Care sunt regulile stabilite de Ministerul Sănătății și când ajung testele în unități

Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va realiza în prima şi în a patra zi lucrătoare a săptămânii, în sala de clasă, de către cadrul medical sau persoanele desemnate din cadrul unităţii de învăţământ.

UPDATE: Comunicatul Ministerului Educației:

”Având în vedere colaborarea cu Ministerul Sănătății în gestionarea situației epidemiologice existente la nivel național pentru desfășurarea cursurilor școlare în condiții de siguranță epidemiologică, dar și instrucțiunea emisă de acest minister cu privire la administrarea testelor pe bază de salivă și, fiind vorba de elevi, inclusiv cu vârste mici, Ministerul Educației a solicitat precizări cu privire la următoarele aspecte:

1. Dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților/aparținătorilor legali. În cazul unui răspuns pozitiv, acest lucru ar fluidiza foarte mult procesul de screening, având în vedere faptul că fiecare părinte este responsabil pentru sănătatea propriului copil, sprijinind astfel și obiectivul principal – consolidarea prevenției;

2. Dacă testele pe bază de salivă administrate în școală impun acordul părinților/aparținătorilor legali. În cazul în care este nevoie de acest acord, Ministerul Educației adresează rugămintea de a completa cadrul legal pentru aplicarea instrucțiunii emise (elaborarea unui formular de acord pentru părinți/aparținători legali și menționarea bazei legale pentru aplicarea acestuia);

3. În condițiile în care în instrucțiune nu sunt menționați preșcolarii, se aplică sau nu se aplică instrucțiunea pentru aceștia, având în vedere faptul că testarea a fost prevăzută în toate unitățile de învățământ preuniversitar (școli și grădinițe) pentru preșcolari, elevi și toate categoriile de personal din școli și grădinițe.

De asemenea, având în vedere precizarea publică a INSP cu privire la lipsa unei opinii oficiale referitoare la criteriul ratei de vaccinare de 60% în rândul personalului fiecărei unități de învățământ preuniversitar din România, Ministerul Educației a transmis INSP rugămintea de a exprima oficial opinia cu privire la acest criteriu asumat în Ordinul nr. 5.338/2.015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică.

Ministerul Educației a solicitat autorităților responsabile cu achiziția și distribuirea testelor pe bază de salivă în școli și grădinițe, date și informații cu privire la termenele de livrare pentru testele ce urmează a fi administrate preșcolarilor, elevilor și tuturor categoriilor de personal”.

surse: edu.ro, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax