Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Ministerul Educației cere să fie păstrat ”orarul normal” în școli și dezaprobă trecerea la ”programul de iarnă”. Motivele

Publicat

Ministerul Educaţiei dezaprobă trecerea la „programul de iarnă” și a transmis în acest sens inspectoratelor şcolare o adresă prin cere ca unităţile învăţământ să fie susţinute să-şi păstreze orarul normal.

Motivul invocat este că noul program presupune reducerea duratei orelor şi a pauzelor și că orice minut contează, având în vedere pierderile în învăţare generate de perioada pandemiei.

Ce susține Ministerul Educației

”Ministerul Educației descurajează practicile unităților de învățământ care trec la <orarul de iarnă> și reduc durata orelor și a pauzelor. În fundamentarea acestor decizii, școlile invocă art.11, alin. (8) din ROFUIP: <În situații speciale, pe o perioadă determinată, durata orelor de curs și a pauzelor poate fi modificată, la propunerea motivată a directorului, în baza hotărârii consiliului de administrație al unității de învățământ, cu informarea inspectoratului școlar>.

Considerăm că, în condițiile meteorologice pe care le putem observa cu toții, o astfel de interpretare a cadrului legal este discreționară și inadecvată.

Date fiind pierderile în învățare generate de perioada pandemiei, orice MINUT de școală contează. De aceea, am trimis inspectoratelor școlare o adresă prin care am solicitat ca școlile să fie susținute să-și păstreze orarul normal, manifestându-ne dezaprobarea față de obiceiul trecerii la <programul de iarnă>.

Rugăm, pe această cale, directorii, profesorii, elevii și părinții să susțină apelul pe care l-am lansat și să depună toate eforturile, astfel încât să nu mai existe practici și acțiuni ce pot conduce la pierderi de învățare”, arată ministerul într-un comunicat.

Context

Precizările vin în contextul în care la o școală din București s-a propus trecerea la un orar redus (de la ora de 50 de minute și pauze de 10 minute la ora de 45 de minute și pauze de 5 minute), iar un grup de părinți au inițiat o petiție prin care cer respectarea orarului normal.

Potrivit IȘJ Alba, în județ nu sunt astfel de solicitări de la școli privind orar redus, de iarnă.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului, Corina Popa, a declarat pentru edupedu.ro că „nu considerăm că situația meteorologică actuală reprezintă un argument valid în fundamentarea deciziilor de reducere a duratei orelor.”

”Am emis recomandarea preventiv, ținând cont de petiția semnată de părinți și de două situații punctuale semnalate de colegii jurnaliști. În aceeași adresă, am cerut să ne fie comunicate alte situații punctuale de schimbare a orarului”, a completat aceasta.

Ce prevede regulamentul

Potrivit ROFUIP, orarul normal în unitățile de învățământ este următorul:

  • învățământul primar: ora de curs este de 45 de minute, cu o pauză de 15 minute după fiecare oră și o pauză de 20 de minute după cea de-a doua oră de curs
  • clasa pregătitoare și la clasa I: activitățile de predare-învățare / evaluare acoperă 30—35 de minute, restul de timp fiind destinat activităților liber alese, recreative
  • în cazurile în care clasele din învățământul primar funcționează împreună cu alte clase din nivelurile superioare de învățământ, ora de curs este de 50 de minute, iar în ultimele cinci minute se organizează activități de tip recreativ
  • învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal: ora de curs este de 50 de minute, cu o pauză de 10 minute după fiecare oră; după a treia oră de curs se poate stabili o pauză de 15—20 de minute

surse: edu.ro, agerpres.ro, edupedu.ro, IȘJ Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax