Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Educației, dat în judecată de elevi, pentru ordinul prin care cei cu medii sub 5 sunt trimiși la școli profesionale

Publicat

elevi liceu

Ministerul Educației a fost chemat în judecată de către Asociația Elevilor Constanța (AEC), demers prin care se cerea anulare a măsurii care trimite elevii cu media de admitere sub 5 la școlile profesionale.

Asociația a acționat în instanță, luni, prevederea din Ordinul ministrului educației nr. 4948/2019 privind dreptul elevilor care obțin media sub 5,00 la admitere de a urma un liceu, având în vedere ”efectele discriminatorii pe care le are față de elevi, dar și faptul că denotă o atitudine de tipul ”ascundem gunoiul sub preș”, se arată într-un comunicat AEC.

Elevii citează un studiu potrivit căruia o bună parte din meseriile ce sunt dobândite ca urmare a studierii într-o școală profesională vor dispărea și spun că elevii care, în acest moment, sunt obligați să meargă în profesională se vor adăuga, cel mai probabil, numerelor deja ridicate ale șomajului.

”Prezumția de la care se pleacă este că elevii sunt de vină pentru faptul că nu au reușit să obțină media 5,00 la admitere, deși acest rezultat poate avea cauze diverse: situație financiară deficitară, influența familiei și a considerentelor etnice, sarcinile în rândul fetelor minore sau pur și simplu interesul acordat către alte domenii, fie ele artistice, sportive, etc..

La acest moment, considerăm că Evaluarea Națională ar trebui să aibă un rol pur statistic, precum evaluările din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, deoarece probele susținute nu sunt de natură să orienteze elevii din punct de vedere profesional, motiv pentru care să concentrăm viitorul elevilor pe ea ar reprezenta o eroare și, în fine, încă un eșec al sistemului de a ajuta elevii să își găsească menirea. La acest moment, accentul trebuie să fie pus pe cauzele pentru care elevii obțin sub media 5,00 la admitere, și nu asupra efectului.

Recomandăm Guvernului României să se preocupe de susținerea elevilor aflați în situații de risc, de regândirea sistemului de orientare profesională din învățământ, precum și de alinierea programei și planurilor-cadru cu formule care să asigure libertatea elevilor de a își urma drumul ales în viață, fără a fi constrânși în niciun fel, dar nici aglomerați cu informație în volume foarte mari, aspectele practice lipsind cu desăvârșire”, se arată în comunicat.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 01.10.2019 at 16:34

    Pai asa fac contestatie si dau in judecata si cei care nu au intrat la facultate cu note sub 5 !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax