Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Educaţiei: Patru noi discipline opţionale pentru elevii din clasele primare şi de liceu, din anul şcolar 2015-2016

Publicat

scoalaDin anul şcolar 2015-2016, Ministerul Educației introduce patru noi discipline opționale în oferta centrală de curriculum la decizia școlii (CDS): „Joc și mișcare”, pentru clasa pregătitoare, clasele I și a II-a , „Educație pentru prevenirea riscului rutier”, pentru învățământul primar, „Educație pentru dezvoltare” și „Educație pentru drepturile de proprietate intelectuală”, ambele pentru liceu.

Programele școlare pentru aceste discipline au fost elaborate de Institutul de Științe ale Educației și aprobate prin ordin de ministru.

Programa școlară pentru disciplina opțională „Joc și mișcare”, pentru clasa pregătitoare și clasele I și a II-a, „accentuează rolul pe care activitățile ludice cu caracter dinamic trebuie să îl aibă în procesul de creștere și dezvoltare a copiilor de 6-8 ani și valorifică potențialul instructiv-educativ al jocurilor, ca mijloace didactice specifice perioadei micii școlarități”.

„Disciplina opțională Educație pentru prevenirea riscului rutier (toate clasele din învățământul primar) urmărește pregătirea elevilor pentru viață prin formarea unor deprinderi de respectare a regulilor elementare de circulație pe drumurile publice și de manifestare a unei conduite preventive.

Demersul Ministerului Educației vine pe fondul declarării de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a perioadei 2011 — 2020 ca ‘Decada Acțiunii pentru Siguranța Rutieră’, ale cărei obiective sunt stabilizarea și reducerea numărului de accidente rutiere din întreaga lume, respectiv valorificarea cadrului educațional pentru sensibilizarea școlarilor mici asupra riscurilor la care se expun în trafic ca pietoni sau pasageri în autovehicule”, precizează MEC.

Cea de-a treia disciplină opțională „Educație pentru dezvoltare”, pentru liceu, propune o abordare „de tip inter și transdisciplinar a unor probleme de actualitate precum globalizarea, dezvoltarea/ dezvoltarea durabilă sau cetățenia globală”.

„Educație pentru drepturile de proprietate intelectuală” propune raportarea, în cunoștință de cauză, a elevilor de liceu la problematica drepturilor de proprietate intelectuală, implicarea tinerilor în elaborarea și în promovarea unor proiecte pentru drepturile de autor sau a altor drepturi de proprietate intelectuală, pregătirea elevilor de liceu pentru asumarea comportamentului adecvat dezvoltării durabile.

Toate cele patru programe sunt disponibile pe site-ul Institutului de Științe ale Educației, secțiunea Programe școlare (în vigoare) — Curriculum la decizia școlii.

În conformitate cu prevederile Legii Educației Naționale, precum și ale Metodologiei privind elaborarea și aprobarea curriculumului școlar — planuri cadru de învățământ și programe școlare, Curriculumul la decizia școlii cuprinde discipline/ domenii de studiu/ module de pregătire opționale ofertate la nivel național și discipline/ domenii de studiu /module de pregătire opționale ofertate la nivelul unităților de învățământ.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax