Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Educaţiei pregăteşte TOPUL UNIVERSITĂŢILOR din România. Clasament în premieră, pentru studenţi şi angajatori

Publicat

uab sediu Ministerul Educaţiei pregăteşte un top al universităţilor, bazat pe analiza performanţelor şi dotărilor din aceste instituţii de învăţământ superior din România. Un astfel de clasament ar reprezenta o premieră în ţară şi ar fi util atât tinerilor care vor să se orienteze în carieră, cât şi angajatorilor care doresc să recruteze personal bine pregătit.

În această evaluare se va ţine cont atât de rezultatele obţinute de studenţi, cât şi condiţiile oferite de instituţii şi chiar opiniile specialiştilor de pe piaţa muncii.

Topul naţional al universităţilor ar urma să fie finalizat în toamna acestui an. Reprezentanţi din Ministerul Educaţiei şi din universităţi spun că o asemenea clasificare trebuie făcută pe baza unor parametri care să ţină seama atât de partea de cercetare, cât şi de partea de educaţie, de rolul universităţii în dezvoltarea regională, de părerile angajatorilor cu privire la serviciile educaţionale, astfel încât studenţii şi părinţii să ştie care sunt cele mai bune universităţi.

De cealaltă parte, specialişti în resurse umane precizează că, dacă discutăm de posturi foarte tehnice, în inginerie, în IT, angajatorii caută persoane care să aibă studii tehnice bune şi la facultăţi recunoscute.

Clasamentul naţional ar fi util şi străinilor care vin la studii în România. Demersul din lumea universitară ţine cont de modelul clasamentelor internaţionale. În 2011, Ministerul Educației a încercat o clasificare a universităților potrivit criteriilor europene, însă fără succes. Acum, cel mai bine sunt cotate în lume universităţi din Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie. Dintre cele româneşti, prima care apare în top este Universitatea Bucureşti, dar abia pe locul 690, din 800, potrivit Digi24.

Într-un top al universităţilor din România cu date din 2013, UAB se afla pe locul 34 din punct de vedere al numărului de studenţi care au ales locuri la buget sau la taxă.

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia are patru facultăţi: Facultatea de Istorie şi Filologie, Facultatea de Ştiinţe, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale şi Facultatea de Teologie Ortodoxă, fiecare cu mai multe specializări.

Cele  mai căutate secţii din 2014 au fost Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar (învăţători, educatori), Drept, Electronică aplicată, Educaţie Fizică şi Sport, dar şi Muzica religioasă.

În total, UAB a scos la concurs anul acesta 1.761 de locuri pentru studiile de licenţă şi 841 pentru master. Numărul total de locuri finanţate de la bugetul de stat scoase la concurs a fost de 600 pentru programele de licenţă şi 200 pentru cele de Masterat.

În 2013, la UAB au studiat 4.231 de studenţi, din care 2.297 pe locuri bugetate şi 1.934 cu taxă. Din aceştia, 3.287 au urmat cursuri în programul de licenţă (1.934 buget, 1.353 taxă), 848 de master (311 buget, 537 taxă) şi 96 doctorat (52 buget, 44 taxă).

Vezi TOPUL universităţi din România în funcţie de numărul studenţilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax