Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Educaţiei: Sumele acordate elevilor premiaţi la olimpiadele naţionale vor fi majorate cu 30%. Cuantumurile propuse pentru 2016

Publicat

medalii Ministerul Educației a anunțat intenția de a majora cu 30% sumele cu care vor fi recompensați elevii care obţin premii la concursurile şi olimpiadele şcolare pe discipline, la etapele naționale.

Stimulentele financiare, menite să răsplătească performanţa şcolară, nu au mai fost modificate din 2008, pentru olimpiadele naționale.

În proiectul de hotărâre lansat joi în dezbatere publică, sunt prevăzute următoarele cuantumuri pentru stimulentele financiare:

La etapa naţională se acordă de către MENCŞ, din fondurile alocate inspectoratului școlar organizator al acestei etape a competițiilor, elevilor, individual:

– premiul I: 150 lei (potrivit OMECT nr.3216/13.02.2008, cuantumul actual este de 120 lei)

– premiul II: 115 lei (faţă de 90 lei)

– premiul III: 85 lei (în prezent, 65 lei)

– mențiune: 65 lei (actual, 50 lei)

De asemenea, cuantumurile stimulentelor financiare acordate pe echipă/ formație de elevi sunt:

pentru echipele/ formațiile cu un număr de peste 20 elevi, la etapa naţională se acordă de către MENCŞ din fondurile alocate inspectoratului școlar organizator:

– premiul I: 880 lei (faţă de 535 lei, cuantumul din 2008, pentru echipe de 20-60 elevi)

– premiul II: 640 lei (430 lei, cuantumul din 2008, pentru echipe de 20-60 elevi)

– premiul III: 480 lei (320 lei, cuantumul din 2008, pentru echipe de 20-60 elevi)

pentru echipele/ formațiile cu un număr de până la 20 elevi, la etapa naţională se acordă de către MENCŞ, din fondurile alocate inspectoratului școlar organizator:

– premiul I: 440 lei (320 lei, cuantumul din 2008)

– premiul II: 320 lei (215 lei, cuantumul din 2008)

– premiul III: 240 lei (160 lei, cuantumul din 2008).

Vezi Anexa ordin nr 3216 _premii olimpiade 2008

Performanţele obţinute la etapa internaţională a competiţiilor şcolare desfăşurate la nivel mondial sunt recompensate de MENCŞ cu următoarele sume, rămase la nivelul anului 2015: 12.550 de lei pentru premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut, 9.720 de lei pentru premiul I/medalie de aur, 8.330 de lei pentru premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 de lei pentru premiul al III-lea/medalie de bronz şi 4.065 de lei pentru menţiune.

Pentru rezultatele deosebite înregistrate la competiţiile şcolare internaţionale, organizate la nivel european sau regional, MENCŞ acordă stimulente în valoare de 4.440 de lei pentru premiul I/medalie de aur, 3.785 de lei pentru premiul II/medalie de argint, 2.945 de lei pentru premiul III/medalie de bronz şi 2.550 de lei pentru menţiune, transmite Ministerul Educației, într-un comunicat. Cuantumurile acestor premii în bani acordate elevilor reprezintă sumele nete.

Profesorul care a pregătit elevul premiat pe plan internaţional primeşte un stimulent financiar egal cu cel acordat elevului. Dacă elevul a fost pregătit de mai mulţi profesori, valoarea sumei – echivalentă cu cea acordată elevului – se împarte în mod egal la numărul de profesori pregătitori. În cazul în care elevul obţine mai multe medalii pentru aceeaşi disciplină şcolară, profesorului pregătitor i se acordă un singur stimulent echivalent cu distincţia cea mai mare obţinută de elevul pregătit.

Pentru şcoala pe care o frecventează elevul premiat/ elevii premiaţi la competiţiile şcolare internaţionale se acordă aceleaşi sume pe care le-a/le-au obţinut elevul/elevii săi. Banii primiţi se vor utiliza pentru dotări destinate, cu prioritate, disciplinei/disciplinelor corespunzătoare obţinerii performanţei şcolare.

Pe de altă parte, elevii premiaţi la olimpiadele internaţionale beneficiază, timp de 12 luni, de bursa Meritul Olimpic. Nu în ultimul rând, aceştia sunt pregătiţi la standarde înalte de profesori universitari care sunt, la rândul lor, remuneraţi. Alte facilităţi prevăzute în proiectul de HG se referă la transport, cazare şi masă pe perioada desfăşurării competiţiilor.

În ceea ce priveşte elevii care obţin distincţii la etapele judeţene şi interjudeţene/ regionale ale concursurilor/olimpiadelor şcolare şi profesorii care îi pregătesc, proiectul de act normativ nu aduce noutăţi. Mai exact, cuantumurile sumelor acordate sunt stabilite de autorităţile locale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax