Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ministerul Mediului: România scapă de procedura de infringement în cazul Programului naţional de combatere a poluării atmosferice

Publicat

Comisia Europeană a anulat procedura de infringement la adresa României pentru neadoptarea şi lipsa de comunicare a Programului naţional de combatere a poluării atmosferice (PNCPA) către forul european, a anunţat vineri Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

„Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Afacerilor Externe salută decizia Comisiei Europene de a se desista în cauza C-69/22 şi ordonanţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene prin care cauza respectivă a fost radiată de pe rolul său. Aceste evoluţii sunt consecinţa adoptării, prin Hotărârea de Guvern nr. 119/2023, a Programului naţional de combatere a poluării atmosferice (PNCPA) şi a comunicării respectivului document către Comisia Europeană. Elaborarea şi adoptarea PNCPA reprezintă rezultatul eforturilor susţinute depuse de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, alături de alte autorităţi naţionale, reunite în cadrul Comitetului interministerial pentru identificarea şi implementarea unor măsuri eficiente la nivel naţional având ca rezultat îmbunătăţirea calităţii aerului, coordonat de Cancelaria Prim-ministrului. Demersurile privind finalizarea PNCPA au fost susţinute de Administraţia Prezidenţială”, se menţionează într-un comunicat al ministerului.

Potrivit reprezentanților Ministerului Mediului, PNCPA conţine măsurile de reducere a emisiilor antropice naţionale de poluanţi atmosferici, aplicabile tuturor sectoarelor care constituie surse de astfel de emisii (agricultură, energie, transport, încălzire rezidenţială etc) şi opţiunile de politică suplimentară pentru îndeplinirea angajamentelor României de reducere a emisiilor până în anul 2030.

Faza precontencioasă a procedurii de infringement pe acest caz a fost declanşată de Comisia Europeană în data de 13 februarie 2020.

Ulterior, pe 2 decembrie 2021, instituţia Uniunii Europene (UE) a decis să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, iar pe 2 februarie 2022 a depus cererea sa introductivă la Grefa instanţei UE, declanşând astfel faza contencioasă a procedurii.

sursa: mmediu.ro

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax