Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Muncii: Persoanele cu dizabilități vor primi un bilet unic de călătorie gratuită

Publicat

scaun rotile dizabilitati handicap

Persoanele cu dizabilități vor primi un bilet unic de călătorie gratuită, care le va permite să circule cu mijloace de transport diferite.

Guvernul a aprobat un proiect de Hotărârea pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap.

Actul normativ stabilește un model unic de bilet de călătorie gratuită care poate fi utilizat pentru tipuri diferite de transport interurban și cu operatori de transport interurban diferiți, astfel încât călătoria dus să se poată efectua cu un tip de transport interurban și cu un operator de transport, iar călătoria întors cu alt tip de transport, respectiv cu alt operator.

De asemenea, Hotărârea de Guvern stabilește că biletele de călătorie gratuite vor putea fi folosite, din 1 ianuarie 2019, și pentru transport interurban cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial.

”Utilizarea biletului de călătorie gratuită, valabil atât la accesarea transportului interurban pe calea ferată, auto cât și naval, facilitează circulația neîngrădită a persoanelor cu handicap, asistenților personali și însoțitorilor acestora cu oricare din mijloacele de transport interurban, fără ca aceștia să fie condiționați de tipul biletului (CFR, auto, transportul naval). Altfel spus, orice persoană cu dizabilități poate pleca cu trenul și se poate întoarce cu autobuzul, spre exemplu”, a explicat ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.

Dreptul la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap este reglementat prin art. 24 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Persoana cu handicap grav și însoțitorul acesteia beneficiază de câte 12 bilete gratuite dus-întors/an, iar persoana cu handicap accentuat primește 6 bilete/an.

 sursa: mmuncii.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax