Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul pentru Consultare Publică: Prefectura Alba a respectat parțial memorandumul privind transparența în administrație. Situația din țară


Publicat

palatul victoria guvernMarea provocare în privința implementării Memorandumului privind transparența în administrație o constituie companiile din subordinea ministerelor și mai ales deconcentratele, informează Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic. Potrivit MCPDC, Prefectura Alba a implementat parțial Memorandumul.

După o primă evaluare a peste 350 de instituții din aparatul executiv central (ministere, instituții ale Prefectului, companii cu capital integral/majoritar de stat) și local (prefecturi, instituții deconcentrate) s-a constatat că, la nivelul ministerelor, s-a aplicat peste 78% din prevederile Memorandumului, la nivelul Prefecturilor – puțin peste 75% iar la nivelul instituțiilor deconcentrate 31%.

Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) a transmis că, la nivel central:

– 11 ministere (Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Ministererul Apărării Naționale (MApN), Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI), Ministerul Culturii, Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor Publice (MFP), Ministerul Justiției (MJ), Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSV) și  Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) respectă complet structura stabilită prin Memorandum).

– din cele 22 de ministere doar 2:  Ministerul Sănătății (MS) și cel al Educației Naționale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS) nu şi-au adaptat structura paginii de internet conform structurii stabilite prin Memorandum.

– Agenda săptămânală a conducerii instituţiilor este informaţia care nu se regăsește în majoritatea paginilor de internet ale celor 22 de Ministere.

– În schimb, cu excepția Ministerului Fondurilor Europene şi a Secretariatului General al Guvernului,  ministerele  au publicat una dintre cele mai solicitate informații de către societatea civilă, anume situaţia drepturilor salariale din aparatul  central.

De asemenea, la nivel local:

– Prefecturile din: Arad, Bacău, Bistrița Năsăud, Botoșani, Buzău, Caraș-Severin, Cluj-Napoca, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea și Vrancea au îndeplinit integral prevederile stabilite prin Memorandum.

– La polul opus se află Prefectura județului Călăraşi, singura care nu s-a conformat prevederilor documentului menționat.

– Restul de 13 Prefecturi, anume: Alba, Argeș, Bihor, Brăila, Brașov, București, Constanța, Dolj, Harghita, Neamț, Sibiu, Teleorman și Vaslui au implementat parțial  Memorandumul.

– Una din principalele recomandări, în urma evaluării realizată de MCPDC, este afișarea în format deschis a bugetului, bilanţului contabil și planului anual de achiziții ale instituției.

La nivelul companiilor de stat, autorităților centrale subordonate ministerelor și primelor instituții deconcentrate analizate, respectarea standardizării propuse de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic și de Cancelaria Prim-Ministrului este într-o proporție de 31%.

Din cele aproximativ 300 de pagini de internet ale instituțiilor  publice centrale sau locale peste 160 de instituţii din această categorie s-au conformat parţial structurii propuse de Memorandum.

30 de instituții cum ar fi Inspectoratul de stat în Construcții, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Departamentul de Informații și Protecție Internă, Agenția Națională pentru Achiziții Publice și-au conformat paginile de internet cu standardizarea propusă în Memorandum.

Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi, Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, Statul Major al Forțelor Navale, Inspectoratele Școlare de la nivelul sectoarelor Bucureștiului fac parte din cele 81 de instituții  care nu au implementat deloc în cele 5 săptămâni  de la aprobare Memorandumul cu tema: „Creșterea transparenței și standardizarea afișării informațiilor de interes public”.

MCPDC a constatat că principala cauză a lipsei implementării documentului reprezintă lipsa resurselor IT (pagini web şi personal cu competenţe IT).  Situația centralizată la nivelul zilei de 15 aprilie 2016 este disponibilă aici:

La sfârșitul celei de a doua luni de la aprobare, MCPDC va actualiza aceaste date, comunicând între timp cu toate instituțiile vizate.

Alături de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), în această perioadă MCPDC depune toate eforturile pentru promovarea unei culturi a transparenţei în administrație, participând la toate întâlnirile de lucru cu primarii din țară. Totodată Violeta Alexandru, Ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic a trimis o adresă, tuturor celor 3.000 de Unități Administrativ Teritoriale, cu privire la  creșterea capacității administrației publice în practicarea unui management transparent și participativ.

sursa: dialogcivic.gov.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat care a agresat sexual și amenințat cu moartea recepționera unui hotel din Alba Iulia a fost trimis în judecată

Publicat

Un bărbat care a agresat sexual recepționera unui hotel din Alba Iulia și a amenințat-o cu moartea a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. 

Faptele pentru care D. P. a fost trimis în judecată s-au petrecut în urma cu aproape un an și jumătate, mai exact, în 13 martie 2019, dar abia pe 8 iulie 2020 dosarul a fost înregistrat pe rolul instanței din Alba Iulia. 

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori „în timp ce se afla în incinta unui hotel din Municipiul Alba Iulia, inculpatul D.P s-a apropiat de persoana vătămată (…), recepționer al hotelului, timp în care și-a scos organul genital și i-a solicitat persoanei vătămate să-l masturbeze, iar pe fondul refuzului acesteia, a amenințat-o cu moartea, a prins-o de mâini, a bruscat-o și a tras-o spre el, intenționând să o constrângă să-l masturbeze”.

Mai mult „inculpatul D.P. s-a deplasat în lateralul sălii de recepție, s-a așezat pe un scaun și a început să se masturbeze, de față fiind recepționerul (…) și o persoană de sex feminin cazată la hotel”, se mai arată în rechizitoriul pus la dispoziție de procurori, la solicitarea alba24.ro.

Momentan dosarul nu a primit încă un prim termen de judecată.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Reguli noi pentru transportatori, adoptate în UE. Reacția proprietarului celei mai mari companii de profil din Alba

Publicat

Parlamentul European a adoptat miercuri seară, în ciuda opoziției europarlamentarilor din România și din alte state din Europa centrală și de est, o nouă legislație (pachetul de mobilitate) aplicabilă transportatorilor de marfă din UE, potrivit unui comunicat al PE.

Legislația schimbă radical regulile referitoare la detașarea șoferilor, perioadele de conducere și de repaus.

Transportatorii din Alba sunt și ei afectați de aceste măsuri, chiar dacă unii dintre ei au reușit să își ia măsuri din timp.

Spre exemplu, antreprenorul Ioan Oprean, deținătorul celei mai mari companii de transport din județ, spune că a înființat o firmă în Germania încă de anul trecut, tocmai pentru a reduce impactul unei asemenea măsuri asupra firmei din România.

Acesta spune că a fost atent la informațiile din industrie și a înțeles care era trendul.

S.C. OPREAN S.R.L din Sebeș a fost înființată în 1993 și a devenit una dintre cele mai cunoscute companii de transport internațional, operând pe orice relație europeană.

Potrivit lui Ioan Oprean, compania operează în prezent o flotă de peste 200 de mașini.

Alba24 a contactat și alți transportatori locali însă mulți dintre aceștia nu erau la curent cu modificările operate în Parlamentul European și nu aveau o analiză a posibilului impact asupra afacerii.

Noua legislație a fost promovată de vechile state membre UE, nemulțumite de concurența puternică făcută de firmele de transport din estul Europei, pe care le acuză de dumping.

Regulile adoptate vor intra în vigoare după ce sunt publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în săptămânile ce urmează.

Regulile referitoare la detașare se vor aplica la 18 luni de la intrarea în vigoare a legislației.

Regulile referitoare la timpul de odihnă, inclusiv la întoarcerea șoferilor, se vor aplica la 20 de zile după publicarea legislației.

Regulile referitoare la întoarcerea camioanelor și alte modificări referitoare la accesul la piață se vor aplica la 18 luni de la intrarea în vigoare a legislației privind accesul la piață.

Transportatorii români au cerut permanent respingerea proiectului susținut de țările din vest.

Și reprezentanții Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), și europarlamentarii români au cerut guvernului să atace la Curtea de Justiție a UE (CJUE) acest pachet legislativ pentru a susține interesele sectorului intern de transporturi.

Pachetul Mobilitate 1 prevede obligația întoarcerii camioanelor acasă (țara de stabilire) la fiecare opt săptămâni, indiferent dacă sunt încărcate sau goale, ceea ce creează costuri suplimentare uriașe pentru transportatorii din România.

Această obligație a fost justificată ca o necesitate de asigurare a condițiilor sociale și a protecției mediului.

Însă, impactul acestei obligații asupra pieței și a mediului a fost complet ignorat în procesul de elaborare a Pachetului Mobilitate 1, în ciuda justificării sale ca mijloc de realizare a Pactului Ecologic, arată transportatorii.

Sursă: G4Media.ro

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Gavrilă Bârluț, veteranul de război din Alba care a împlinit 103 ani, sărbătorit de elevii Colegiului Militar „Mihai Viteazul”

Publicat

Venerabilul veteran de război Gavrilă Bârluț din județul Alba, care a împlinit 103 ani la începutul lunii aprilie, a fost sărbătorit miercuri de elevii militari și cadre militare de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”.

Eleva caporal Felicia Boca și elevul Cristian Goia alături de maiorul Cosmin Stan și plutonierul adjutant Ioan Mihu l-au vizitat pe veteran pentru a-i transmite urări de sănătate și tradiționalul „La mulți ani”, oferindu-i în dar, drapelul tricolor, o diplomă aniversară în semn de recunoștință și apreciere, revista colegiului militar „Inimi sub drapel”, un tort și o fotografie de la aniversarea precedentă.

Întâlnirea a avut loc la Galda de Jos, acolo unde veteranul de război s-a mutat cu familia și a fost una plină de emoție, acesta depănând amintiri din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și despre camarazii săi. La final i-a îndemnat pe elevii militari să fie buni și iertători, iar când vor ajunge ofițeri ai Armatei Române, să dea dovadă de spirit de colegialitate și prietenie.

Gavrilă Bârluț s-a născut în data de 6 aprilie 1917 la Mogoș și a fost încadrat în primăvara anului 1941 la Batalionul 3 Vânători de munte Brad. A fost telefonist și șofer, având misiunea de a transporta răniții la spital, ajungând împreună cu camarazii săi până în Caucaz.

Potrivit reprezentanților Colegiului Militar, acțiunea s-a înscris în proiectul de omagiere a veteranilor „Credință și patrie – Marturisiri ale veteranilor de război”, inițiat de Cercul Militar Alba Iulia.

sursa, foto: Facebook, Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA până DUMINICĂ: Se mai încălzește, dar vor fi și câteva ploi sau furtuni. Prognoza meteo de weekend, 10-12 iulie

Publicat

Meteorologii anunță două zile cu mult soare și temperaturi maxime de 30 de grade în zonele mai joase și 20 de grade la munte, în județul Alba. Duminică, însă, va fi mai răcoros și sunt posibile câteva ploi sau chiar furtuni.

În Alba Iulia vor fi 30 de grade vineri și sâmbătă și 27 de grade, duminică.

La munte, sunt anunțate maxime de 20 de grade la Oașa și 24 de grade la Arieșeni.

Vă prezentăm condiții meteo în localități din Alba, în perioada 10-12 iulie:

Vineri, 10 iulie

Alba Iulia: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; predominant însorit

Sebeș: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; predominant însorit

Șugag: minime de 14 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; predominant însorit

Oaşa: minime de 12 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; soare

Aiud: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; predominant însorit

Blaj: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; predominant însorit

Ocna Mureş: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; predominant însorit

Zlatna: minime de 16 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; însorit spre parțial noros

Abrud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; predominant însorit

Cîmpeni: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; predominant însorit

Arieşeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; soare

Cugir: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; predominant însorit

Sâmbătă, 11 iulie

Alba Iulia: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; soare

Sebeș: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; soare

Șugag: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; însorit

Oaşa: minime de 12 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; soare

Aiud: minime 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; însorit

Blaj: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; însorit

Ocna Mureş: minime de 17 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; soare

Zlatna: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; soare

Abrud: minime de 15 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; soare

Cîmpeni: minime de 15 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; soare

Arieşeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; soare

Cugir: minime de 16 grade Celsius, maxime de 30 grade Celsius; soare

Duminică, 12 iulie

Alba Iulia: minime de 11 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; averse

Sebeș: minime de 11 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; averse

Șugag: minime de 8 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; posibil aversă/furtună

Oaşa: minime de 4 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; averse

Aiud: minime de 12 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; averse/furtuni

Blaj: minime de 12 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; averse/furtuni

Ocna Mureş: minime de 12 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; posibil aversă/furtună

Zlatna: minime de 11 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; averse

Abrud: minime de 9 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; averse

Cîmpeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; averse

Arieşeni: minime de 7 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; averse

Cugir: minime de 11 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; averse

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate