Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Nereguli în activitatea de prelevare de organe la Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba semnalate de Ministerul Sănătății. Ce spune conducerea unităţii medicale

Publicat

spital spitalul judetean alba iuliaCorpul de Control de la Ministerul Sănătăţii a constatat nereguli în urma verificărilor făcute la Agenţia Naţională de Transplant, dar şi la spitalul din Alba Iulia și alte trei spitale din ţară, acreditate pentru a efectua transplanturi şi prelevări de organe. Conducerea unităţii medicale susţine însă că nu a fost informată despre această situaţie şi că în ceea ce priveşte activitatea de prelevare de organe, pentru care a fost acreditat spitalul, nu a fost vreun caz în această perioadă.

Ministerul Sănătăţii sesizează Agenţia Naţională de Integritate (ANI) privind posibile stări de conflict de interese şi nereguli la Agenţia Naţională de Transplant, toate centrele de transplant urmând a fi verificate.

Totul a pornit după ce reprezentanţii Spitalului „Sfânta Maria” din Capitală i-au acuzat pe şefii din Sănătate că ar avea diverse interese pentru a împiedica transplanturile de plămâni care s-ar putea realiza în această unitate sanitară.

„În octombrie am trimis Corpul de Control la Agenţia Naţională de Transplant (ANT), a trezit reacţii negative. Corpul de Control a verificat prin sondaj patru centre de prelevare şi în toate aceste patru cazuri au fost găsite nereguli majore. Centrele verificate sunt din Brăila, Alba Iulia, Ploieşti şi Reşiţa. Agenţia Naţională de Transplant a acreditat aceste centre chiar dacă nu îndeplineau criteriile, nu aveau aparatura necesară detectării morţii cerebrale. Vor fi verificate toate centrele acreditate. La Agenţia Naţională de Transplant nu există proceduri de prelevare. Nu există un registru al organelor prelevate, deşi era o obligaţie a ANT, a fost încălcată Legea 90. În lipsa registrelor, fiecare spital îşi întocmeşte propriile liste. Am găsit la ANT probleme privind un proiect european, doctorul Adrian Luscalov presta servicii pentru doctorul Luscalov Adrian, am înaintat o sesizare către Agenţia Naţională de Integritate privind existenţa unei posibile stări de conflict de interese”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, citat de realitatea.net.

Totodată, Vlad Voiculescu a anunţat că vor fi sesizate autorităţile competente pentru suspiciuni de fals şi uz de fals la Autoritatea Naţională de Transplant.

Potrivit ministrului, s-au efectuat verificări, per total, în patru spitale şi în cazul tuturor unităţilor sanitare s-au găsit nereguli. În urma controalelor au fost sesizate organele abilitate pentru posibile fapte penale.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, cere Agenţiei Naţionale de Transplant o evaluare privind unităţile în care se efectuează transplanturi şi retragerea acreditărilor spitalelor care nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru realizarea transplanturilor.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că s-au descoperit nereguli la Agenţia Naţională de Tranplant privind acreditările spitalelor pentru activitatea de transplant şi că este nevoie de o modificare a Consiliului Ştiinţific al ANT.

Precizări de la conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, Nicoleta Coşarcă, a declarat pentru Alba24 că nu unitatea medicală nu a fost informată de Ministerul Sănătăţii că nu îndeplineşte condiţiile pentru activitatea de prelevare de organe pentru care a fost acreditată încă de acum trei ani.

“Am fost printre primele unităţi acreditate pentru prelevare de organe. Noi nu facem transplant, doar prelevare şi nu am fost informaţi că nu îndeplinim condiţiile. Însă, nu am avut în această perioadă vreun donator de organe, astfel încât am declinat şi restituit bugetul pe acest sector, nu s-a făcut niciun fel de plată. De asemenea, nu am plătit deloc resursă umană, personal pentru această activitate, doar consumabile. În spital sunt condiţii pentru monitorizarea morţii clinice”, a declarat managerul Nicoleta Coşarcă.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax