Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Sănătății va deveni unitate centralizată pentru achiziţia produselor necesare funcţionării spitalelor

Publicat

În ședința de marți a Guvernului a fost propusă pentru aprobare ordonanța de urgență privind achiziția de către Ministerul Sănătății a produselor destinate spitalelor. MS devine astfel unitate de achiziţii centralizată, fiind excluse diferenţele mari de preţuri la care erau cumpărate produsele respective.

Spitalele sunt, în prezent, cele care organizează procedurile de achiziţionare a produselor necesare funcţionării lor, respectiv medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili şi lubrefianţi pentru parcul auto. Au fost identificate cazuri în care sunt diferenţe mari de preţ de la o unitate sanitară la alta, şi datorită specificaţiilor tehnice diferite.

Prin ordonanţa de urgenţă se intenţionează desemnarea Ministerului Sănătăţii drept unitate centrală de achiziţionare a produselor pentru spitalele din reţeaua proprie şi cea a autorităţilor administraţiei publice locale.

Iniţiatorii susţin că, prin achiziționarea unei cantități mai mari de produse, prețul va fi mai mic, iar astfel se vor face economii. În plus, se asigură continuitatea în achiziţionarea produselor şi serviciilor, calitatea uniformă a produselor şi serviciilor, dar şi gestionarea eficientă a resurselor financiare alocate şi obţinerea unui preţ de achiziţie scăzut.

Prevederile hotărârii nu se aplică achiziţiilor a căror sursă de finanţare este asigurată din fonduri alocate de autorităţile administraţiei publice locale, donaţii, sponsorizări şi fonduri din proiecte cu finanţare rambursabilă şi nerambursabilă.

Ministerul preconizează că primele produse achiziţionate în acest sistem ar putea fi livrate începând cu semestrul II al anului 2013, având în vedere volumul mare de produse, specificaţii tehnice şi termenele de derulare a procedurilor de achiziţie.

Ministerul Sănătăţii va elabora norme de aplicare a sistemului centralizat la nivel naţional de achiziţionare de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili şi lubrefianţi pentru parcul auto, în termen de 10 de zile de la publicarea hotărârii de guvern.

Surse: Mediafax, Ziua de Cluj

Foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax