Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ministerul Transporturilor a anunţat amenzile pentru nedotarea autovehiculelor cu echipamente necesare pe timp de iarnă

Publicat

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a informat, joi, că de la 1 noiembrie vor intra în vigoare prevederile OG 5/2011 privind obligativitatea dotării autovehiculelor cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate circulaţiei pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Sancţiunile prevăzute în cazul nerespectării prevederilor sunt între 600 lei şi 8.000 lei.

Astfel, pentru autovehiculele care au o masă totală maximă autorizată mai mică de 3,5 tone sau cu maxim 9 locuri pe scaune, inclusiv conducătorul auto și care circulă în condiții meteo nefavorabile fără anvelope de iarnă riscă sancțiuni cuprinse între 600 şi 1400 de lei.

Se vor aplica de asemenea amenzi în aceste cazuri, care variază între 2500 lei şi 4000 lei, autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi a autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto.

În cazul blocării unui sector de drum, din cauza neutilizării anvelopelor de iarnă, se va aplica o sancțiune de la 5000 la 8000 de lei, plus costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat.

Potrivit reprezentanţilor MTI, conducătorul auto va trebui să își achiziționeze anvelope omologate, în concordanţă cu cele înscrise de către RAR în cartea de identitate a vehiculului şi care poartă marcajul „M+S”, „M.S” sau „M&S”. De asemenea, aceştia precizează că nu sunt recomandate anvelopele de iarnă second-hand mai vechi de 4-5 ani sau la care înălţimea profilului lor este mai mică de 4 mm.

Aplicarea prevederilor menţionate va creşte gradul de siguranţă pe drumurile publice, va reduce numărul victimelor accidentelor rutiere şi, de asemenea, va reduce din costurile administraţiei pentru deblocarea drumurilor pe timp de iarnă. De asemenea, în sezonul rece, anvelopele de iarnă îmbunătăţesc comportamentul unui vehicul, micşorând spaţiul de frânare şi menţinând autovehiculul pe traiectoria dorită. De altfel, utilizarea lanţurilor pot deteriora anvelopele, fapt pentru care acestea sunt contraindicate pe gheaţă, potrivit reprezentanţilor MTI.

Andra TOTH

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. stefan

    joi, 27.10.2011 at 23:56

    au shubler cu ei controlorii ? e o intrebare retorica 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax