Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ministerul Transporturilor a solicitat MAI creşterea limitei de viteză la 140 km/h pe autostradă și 120 km/h pe drumurile expres

Publicat

Limita de viteză pe autostradă ar putea fi modificată de la 130/h la 140/h dacă un document emis de Ministerul Transporturilor și care a fost transmis Ministerului de Interne va fi aprobat de un guvern cu drepturi depline sau dacă este votat de parlament.

Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, i-a cerut Ministerului Afacerilor Interne, înainte de a pleca din minister, să facă demersuri pentru ca limita maximă de viteză permisă pe autostradă să fie majorată.

Prin același document s-a cerut ca pe drumurile expres să fie permisă o viteză maximă de 120 km/h, față de 100, cât este în prezent.

Potrivit economedia.ro , în paralel cu demersul început în timpul mandatului, fostul ministru Cătălin Drulă (în calitate de co-iniţiator) a depus săptămâna aceasta la Senat un Proiect de Lege pentru creşterea limitei de viteză la 120 km/h. pe drumurile expres dar fără a mai include şi creşterea vitezei la 140 km/h pe autostradă.

Legătura între limita maximă de viteză şi finanţarea europeană

„Un avantaj semnificativ al creşterii vitezei de circulaţie pe drumurile expres şi pe autostrăzi îl reprezintă creşterea ratei de rentabilitate – RIR (condiţia ca un obiectiv să fie finanţat din Fonduri Europene nerambursabile este ca RIR să fie minimum 5 %) calculată în cadrul Analizei Multicriteriale a variantelor de traseu, punând astfel în evidenţă, economiile de timp realizate în comparaţie cu drumurile naţionale.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm domnul ministru, să dispuneţi demararea tuturor acţiunilor necesare în vederea modificării limitelor de viteză pentru drumurile expres din România de la 100 km/h la 120 km/h. iar pentru autostrăzi de la 130 la 140 km/h”, se arată în adresa transmisă de Cătălin Drulă Ministerului Afacerilor Interne.

Modificarea Codului Rutier se poate face prin Ordonanţă de Urgenţă (doar pentru un Guvern cu puteri depline) sau Proiect de Lege. Eventuala creştere a limitei de viteză ar însemna că, pe autostradă se va putea circula cu 150 km/h (Codul Rutier prevede o marjă de cel mult 10 km/h. fără amendă) respectiv 130 km/h pe Drumul Expres.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Tepesi

    duminică, 17.10.2021 at 16:16

    Asa dispar mai multi!

  2. oliviu

    duminică, 17.10.2021 at 16:18

    Inseamna ca drula are masina tare si este impiedicat de cei cu trabant.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax