Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Agriculturii: Avem cea mai mare producţie de grâu şi secară din ultimii opt ani, de 7,3 milioane de tone

Publicat

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a anunţat, vineri, că producţia de grâu şi secară din acest an totalizează 7,3 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani şi a doua din ultimii 43 de ani.

„Anul acesta am avut o producţie record de grâu şi secară, cea mai mare din ultimii opt ani şi a doua din ultimii 43 de ani. Nu stăm rău nici din punct de vedere al calităţii, dar cantitatea de grâu pentru panificaţie este mai mică decât cea dintr-un an de secetă (cum a fost 2012 – n.r). Nu sunt scăderi dramatice”, a arătat Constantin într-o conferinţă de presă.

El a precizat însă că nu vor fi necesare importuri de grâu pentru panificaţie şi există cantităţi şi pentru export.

Referitor la preţ, Constantin a arătat că acesta este dat de piaţă.

În altă ordine de idei, evaziunea fiscală în sectorul pâinii a însumat anul trecut 1,5 miliarde lei (337 milioane euro), reprezentând 2 milioane de tone de făină şi pâine, aproape 60% din totalul producţiei din România, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Producţia totală de făină şi pâine a fost anul trecut de 3,44 milioane tone, din care doar 1,47 milioane tone fiscalizată.

„Evaziunea fiscală a înregistrat creşteri spectaculoase numai în perioadele în care cota TVA a crescut. În perioada 1999-2004, datorită majorării TVA de la 11 la 19% evaziunea fiscală a crescut cu 1,3 milioane tone pâine. În perioada 2004-2010, când nu s-a înregistrat majorare la TVA evaziunea fiscală a rămas la circa un milion tone de pâine anual. În perioada iulie 2010-2012, când cota TVA a crescut de la 19 la 24%, evaziunea fiscală a mai crescut cu 300.000 tone pe an”, arată Ministerul Agriculturii.

Instituţia estimează că reducerea TVA de la 1 septembrie de la 24% la 9% va creşte producţia de făină şi pâine fiscalizată cu circa 1,4 milioane tone, la 2,8 milioane tone, va creşte numărul angajaţilor legali cu circa 8.500 persoane, iar preţul pâinii la raft va scădea.

Sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax