Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Agriculturii, despre plăţile pentru fermieri: Anul acesta trebuie să dăm 1.248 de euro pe cap de vacă de carne, adică mai cumpăr o dată vaca

Publicat

vaci_de_lapte Unele cerinţe impuse anul trecut obligă la plăţi către fermieri de 1.248 de euro pe vaca de carne, respectiv 10.800 de euro pentru hectarul de culturi de tomate, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Celor care au vaci de carne înregistrate trebuie să le dau anul acesta 1.248 de euro pe cap de vacă, adică mai cumpăr o dată vaca. De ce? Pentru că cerințele impuse anul trecut în loc să ducă la înscrierea a 20.000 de vaci au dus la înscrierea la doar 8.400 de vaci”, a declarat ministrul Agriculturii, luni seara, la Realitatea TV.

Potrivit acestuia, pentru un hectar de tomate ministerul va plăti 10.800 de euro și 844 euro la vaca de lapte. “Dacă nu le voi da aceste sume fermierilor, va trebui să le dau înapoi la Bruxelles și îmi asum această decizie”, a mai declarat Irimescu.

Ministrul spune că “și în aceste condiții vom pierde 24 de milioane de euro pentru că nu reușesc să acopăr sumele respective”.

Acesta susține că în primii doi ani, pe noua Politică Agricolă Comună, se putea printr-o decizie politică să se aplice cât mai puține scheme de plată și într-o astfel de situație plățile erau demult finalizate.

„Ce să vă spun că dăm subvenții la viermii de mătase, la o mulțime de produse care nu se justifică. Sumele sunt extrem de mici, dar pentru fiecare e un subcontract între APIA și furnizorul de soft. Toate acestea au fost negândite la momentul respectiv”, a precizat Irimescu.

Achim Irimescu: “Practic, cu tot ce au venit la Ministerul Agriculturii, mai puţin recuperarea decalajului în plata plăţilor directe, s-a rezolvat. Ideea de bază este că s-a întârziat, de anul trecut, problemele trenau de doi ani chiar. Fermierii au avut o mulţime de puncte pe agenda lucrurilor care ar trebui realizate de Ministerul Agriculturii şi Ministerul Finanţelor.

Avem o întârziere de 1 lună şi jumătate, două. Ca sumă, 1,6 miliarde, avem la zi practic 1 miliard plăţi directe, 255 de milioane plăţi în avans şi de la 8 aprilie, diferenţa. Două categorii nu au primit banii: fermierii mari, nu e normal să fie controlaţi sistematic din 2007 şi până azi….e vorba de 300 milioane euro şi vor intra zilele acestea la plată. Nici fermierii din zootehnie nu au primit banii. Noi am considerat că cel mai important e să dăm plăţile cele mai mari….acest modul odată funcţional va funcţiona tot timpul.

Un fermier adevărat nu e neapărat în aşteptarea acestor bani. E normal să îi aştepte şi să îi intre în cont. Marile bănci au acţionat ciudat. Un mare fermier a avut ordin de plată în 24 mai şi i-au intrat banii abia pe 30 mai. Câteva milioane de euro, într-o bancă, câteva zile, sunt un sprijin important. Mă abţin de la comentarii, dar rămâne situaţia”, a precizat ministrul Irimescu.

sursă: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax