Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Agriculturii: Normele de aplicare a legii risipei alimentare, amânate până la sfârșitul anului

Publicat

furt alimenteMinistrul Agriculturii, Petre Daea, prorogă normele de aplicare a legii risipei alimentare până la sfârșitul anului. În această perioadă, un grup de lucru va redacta un proiect de act normativ care să fie aplicabil atât juridic, cât și tehnic, se arată într-un punct de vedere transmis de Ministerul Agriculturii, citat de News.ro.

„Analizând în ansamblu Legea nr. 217 din 17 noiembrie 2016 privind diminuarea risipei alimentare s-a constatat că mecanismele propuse nu pot fi puse în practică și nu poate fi completat dispozitivul legislativ. Prin urmare concluzia a fost că legea, nu este clară, precisă și previzibilă, așa cum ar trebui să fie un act normativ pentru a putea fi aplicat și care să ducă la realizarea obiectivelor avute în vedere”, se arată în punctul de vedere transmis de Minister.

Potrivit Ministerului, legea în actuala formă este inaplicabilă și face mai mult rău decât bine. Această concluzie s-a desprins în urma dezbaterilor cu reprezentanții sectorului agroalimentar și întâlnirilor de lucru cu specialiștii din domeniu, în procesul de elaborare a normelor metodologice la Legea privind diminuarea risipei alimentare.

Ministerul Agriculturii susține că articolul 1 din Legea nr. 217/2016, așa cum este formulat, face doar referire generală la toți operatorii din sectorul agroalimentar, prin urmare, nu asigură precizie și claritate, în condițiile în care în domeniu există operatori diverși care nu au un specific comun și se caracterizează prin diferente consistente privind nivelul de producere a risipei.

O altă precizare problematică din cadrul legii este cea de la articolul 2. „Prin exprimarea folosită la litera c, <aflate aproape de expirarea datei-limită de consum>, se creează o situație dificil de gestionat, deoarece produsele agroalimentare sunt foarte variate ca termen de valabilitate. Există produse cu termen de valabilitate extrem de scurt și, în acest caz, aplicarea legii facea imposibilă comercializarea respectivelor produse. Consecința ar fi fost eliminarea din piață a produsului proaspăt, cu efecte negative majore, preponderent asupra producătorilor români”, se mai arată în punctul de vedere al ministerului.

„La aliniatele 3 și 4 din articolele 3 este prevazută posibilitatea cumpărării produselor agroalimentare de catre asociații și fundații, respectiv întreprinderi sociale, la 3% din preț și revânzarea acestora la un preț de 8 mai mare. Această transformare a ONG-urilor în agenți comerciali pune bazele unui flux de comercializare paralel, greu de gestionat din punct de vedere sanitar veterinar și fiscal și care poate pune în pericol sănătatea consumatorilor, aceștia fiind expuși datorită atracției prețurilor mai reduse. Prin prevederile acestui articol și aplicarea lui se poate produce dezordine în tot lanțul alimentar, fiind afectați toți: producători, comercianți și consumatori”, se mai arată în poziția ministerului.

Ministerul a mai transmis că lipsește o prevedere care să precizeze care sunt instituțiile de control care să-i sancționeze pe cei care nu respectă legea.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunța la sfârșitul lunii mai că a decis să amâne punerea în aplicare a legii risipei alimentare deoarece, dacă aceasta s-ar aplica în forma actuală, ar încuraja crearea unui comerț paralel, iar lucrurile ar risca să scape de sub control.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax