Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Agriculturii: Obiectivul nostru este de a certifica faptul că în România sunt produse de calitate

Publicat

agricultura bio Înființarea unei singure instituții de control pe partea de siguranță alimentară reprezintă o variantă analizată de autorități și susținută de unele patronate din industria alimentară, care se plâng de abuzurile din sistem, însă scopul principal al acestor controale rămâne, de departe, certificarea calității produselor din piață.

„Există la ora actuală o dorință foarte mare a celor care lucrează pe zona de producție, de procesare și pe zona de desfacere de a avea fiecare instituție de control atribuții clare în domeniu, pentru că sunt foarte multe controale de la foarte multe instituții. Nu știu deocamdată dacă ar trebui sau ar fi bine să avem o singură instituție de control, cred însă că fiecare trebuie să aibă atribuții foarte clare pentru că de multe ori din diverse motive exced cadrului pe care îl au. Cred că aici avem de lucrat în perioada următoare”, a declarat, luni, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la o dezbatere privind siguranța alimentară.

Acesta a precizat că, deocamdată, nu au fost astfel de discuții pentru unificarea tuturor entităților de control, însă nu a exclus analizarea oricărei variante care este credibilă pentru a da încredere consumatorilor în produsele pe care le consumă.

”Nu am discutat o astfel de idee, dar trebuie analizată orice variantă care este credibilă pentru a da încredere consumatorilor. Obiectivul nostru, al Guvernului nu doar al instituțiilor implicate, este acela de a certifica faptul că în România sunt produse de calitate, de a da încredere consumatorului să consume produse din țara noastră. Nu vreau să dau exemple dar sunt lanțuri de magazine care importă produse mult mai ieftine, sub prețul de cost din țara noastră. Consider însă că fiecare instituție și-a făcut treaba și am colaborat bine fiecare pe bucățica ei”, a adăugat șeful MADR.

La rândul său, Alexandru Davila, reprezentantul OMS pentru Europa, consideră că prea multe controale obosesc nu doar producătorii ci și comercianții, iar ideea construirii unei entități comune de control, cel puțin în domeniul alimentului, ar trebui luată în considerare.

”În opinia mea cred că prea multe controale obosesc nu doar producătorii ci și comercianții, iar ideea construirii unei entități comune de control, cel puțin în domeniul alimentului, care să implice cele trei autorități, ANSVSA, ANPC și MS, probabil ar trebui luată în considerare, măcar așa ca și concept. Ministerul Sănătății are două domenii de competență în această zonă, una se referă la reglementarea calității alimentului, iar cealaltă de control, prin inspecția sanitară de stat. Cred că competențele trebuie bine delimitate în ceea ce privește activitatea de reglementare, dar și pe cea de control”, a spus Ravila.

Prezent la dezbatere, președintele ROMPAN, Aurel Popescu, susține o astfel de idee prin care toată problematica legată de control să fie realizată de o singură autoritate.

„Sigur că îmbrățișăm această idee ca tot ceea ce este organ de control pe siguranța alimentară să fie într-o singură mână, pentru că noi suntem cei controlați într-o săptămână de trei autorități. Vrem să nu se mai facă abuzuri și de aceea consider că trebuie să analizăm această idee. Am inițiat deja o întâlnire la MADR unde am lucrat pe un proiect de HG privind delimitarea atribuțiilor de control, astfel încât problematica de control să fie tratată de o singură autoritate”, a subliniat Popescu.

Pe de altă parte, Sorin Minea, președintele Romalimenta, consideră că un control unic poate da naștere unor abuzuri și de aceea preferă menținerea controalelor pe fiecare specialitate în parte.

„Nu există nicăieri în lume un control unic. ANPC are o specie, respectiv etichetarea, ANSVSA — siguranța alimentelor și Ministerul Sănătății — sănătatea umană și aditivii, iar MADR — produsele de calitate. Un control unic poate să fie dezastruos. Dacă se fac două-trei controale ai șansa să nu fi asuprit. Un singur control nu este o chestie pe care o agreez și prefer să vină fiecare pe felia lui ca să nu dăm naștere unor abuzuri. Repet, doresc controlul oamenilor de specialitate, dar urăsc abuzul”, a adăugat președintele Romalimenta.

Romalimenta a organizat luni, 11 mai, o dezbatere privind siguranța alimentară, în condițiile în care anul 2015 a fost declarat anul siguranței alimentare, aceasta fiind extrem de importantă deopotrivă pentru producători dar și consumatori.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax