Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Agriculturii: Pesticidele sunt un rău necesar. Vor fi intensificate controalele în pieţe şi magazine

Publicat

piata legume, centru alba iulia Produsele aflate în comerț sunt de bună calitate, iar pesticidele reprezintă un rău necesar și trebuie să se încadreze în limitele stabilite la nivelul Uniunii Europene, a transmis, vineri, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.

Referitor la confiscarea cantității de 20,3 de tone de tomate provenite din Iordania, din cauza depășirii limitei admisibile de pesticide, ministrul Agriculturii a dat asigurări că autoritățile vor intensifica controalele la produsele provenite din acest stat.

Citește și ANSVSA a găsit roşii de import cu reziduuri de pesticide peste limita legală. Măsuri luate de autorităţi

„Controalele se intensifică odată ce a fost descoperit un caz. După cum știți, a fost descoperit un transport din Iordania de 20.000 de kilograme de roșii cu pesticide peste limită. Acestea au fost trimise pentru distrugere și s-au retras o sută și ceva de kilograme din cantitate, ce ajunsese deja pe piață. De acum încolo, vom controla și mai mult produsele care provin din statul respectiv pentru a evita un alt caz similar”, a spus ministrul.

Ministrul Agriculturii s-a referit şi la controalele demarate la reţele de magazine din Argeş şi Dolj, în legătură cu cazul copiilor internaţi în spital cu sindrom hemolitic uremic. Precizăm că după ce ancheta epidemiologică desfăşurată de Ministerul Sănătăţii a identificat ca o probabilă cauză a îmbolnăvirilor anumite alimente, ANSVSA a fost solicitată să demareze acţiuni specifice, conform competenţelor, pentru identificarea posibilelor surse de contaminare.

Produsele vizate sunt: lactate – lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne – carne de vită şi carne de pui, fructe şi legume, achiziţionate atât din comerţ, din gospodăria proprie, cât şi de la persoane particulare.

ANSVSA a dispus organizarea de echipe de inspectori din cadrul Direcţiilor Sanitar Veterinare Argeş şi Dolj care vor colabora, îndeaproape, cu reprezentanţi ai Direcţiilor de Sănătate Publică în desfăşurarea tuturor acţiunilor specifice anchetei.

„Deocamdată nu avem un rezultat al anchetei începute de ANSVSA cu unitățile DSP din Dolj și Argeș. Facem eforturi pentru a reuși să avem rezultate cât mai rapide. În momentul în care nu se știe exact care este sursa, facem toate eforturile pentru a o identifica. Controalele au loc în piețe și în magazine.

Eu continui să afirm că produsele aflate în comerț sunt de bună calitate. E adevărat că de multe ori se încearcă incriminarea pesticidelor. Pesticidele sunt un rău necesar. La un moment dat, s-a făcut o analiză la nivelul Bruxelles-ului referitor la pesticide și s-a spus că, dacă s-ar renunța la pesticide, cel puțin 40% din producția mondială ar dispărea. Trebuie să înțelegem că sunt un rău necesar, dar e adevărat că Uniunea Europeană a stabilit standarde clare și limite admisibile pentru consumul uman. Avem decenii bune de când se utilizează pesticide și speranța de viață a crescut substanțial în Europa și în România”, a subliniat Irimescu, conform Agerpres.

În altă ordine de idei, șeful de la Agricultură a făcut referire la revocarea din funcție a secretarului de stat din MADR Sorin Radu, afirmând că aceasta a avut loc la solicitarea lui, unul dintre motive fiind cel financiar.

„Revocarea secretarului de stat Sorin Radu s-a făcut la solicitarea dânsului și a avut la bază motive personale, inclusiv partea financiară. Să nu uităm că un secretar de stat are un salariu mult mai mic decât al unui director, dar asta este legislația. Nu avem un alt nume pregătit în acest sens”, a explicat Irimescu.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax