Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Apărării, clarificări despre încorporarea în caz de război. Ce se întâmplă cu tinerii care nu au pregătire militară

Publicat

Ministrul Apărării,Vasile Dîncu, a anunțat care vor fi condițiile în care vor fi chemați tinerii la încorporare în eventualitatea unui război în care să fie implicată și România.

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat miercuri seară, 23 martie, la Antena 3, că proiectul de lege care putea constitui baza legală pentru instaurarea așa-numitei situații de criză în România, în contextul invadării Ucrainei de către Rusia, și care prevedea, printre altele, că bărbații români între 18 și 60 de ani vor fi incluși în rezerva generală în caz de război nu mai este de actualitate, iar „populația poate să stea liniștită”.

„Asta a fost acea încercare, așa, hibrid, de a construi un proiect de lege rapid, deși noi aveam un pachet care este de un an gata, din ianuarie 2021, cu privire la legile securității naționale, care însemna să aducem la zi faptul că suntem în NATO și atunci comanda militară trebuie partajată în diverse situații, cum se pregătește populația pentru mobilizare și aici s-au făcut unele improvizații”, a afirmat Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării: Fără pregătire militară nu te poate mobiliza nimeni

El a precizat că tinerii fără stagiul militar nu pot fi încorporați, dar „pot fi mobilizați la locul de muncă, într-o zonă civilă”, însă numai în caz de război.

„Nu este cazul, pentru că nici nu poți să încorporezi. Nu pot să mobilizez tinerii care nu au făcut stagiul militar. Fără pregătire militară nu te poate mobiliza nimeni. România va avea un pachet de legi care va fi discutat în Parlament și în spațiul public, câteva legi vor fi puse în transparență, inclusiv Cyber Security”, a spus Vasile Dîncu.

România are o armată compusă din profesioniști

Cei care nu au făcut stagiul militar, în caz de război pot fi mobilizați la locul de muncă.

„Sigur, poți să fii mobilizat la locul de muncă, într-o zonă din asta civilă într-o perioadă ca asta, pentru că sunt legi. Asta doar în cazul în care este război. Faptul că se apropie Rusia de graniță, ne pregătim, NATO se pregătește pentru asta, dar noi nu vom trece.

Ați văzut că nici acum nu s-a trecut nici în stare de urgență, pentru că nu era cazul”, a mai declarat Vasile Dâncu.

La armata existentă a României se adaugă ansamblul NATO

Ministrul Vasile Dâncu dă asigurări că țara noastră beneficiază de o armată profesionistă la care se adaugă ansamblul NATO și tot ce presupune asta.

„Populația poate să stea liniștită. În acest moment avem o armată profesionistă. Avem un supliment și vom avea o supliment de pregătire pentru apărarea României, un supliment NATO. Apoi e tot ansamblul NATO.

Noi nu ne apărăm pe teritoriu cu armata noastră și se spunea că vor dura zile întregi până vor veni ajutoarele din altă parte nu e aici. Nu-i așa. NATO este aici, de la crucișătoarele care sunt în Marea Mediterană, portavionul francez Charles de Gaulle este acolo”, a mai spus Vasile Dîncu, ministrul Apărării, în emisiunea Punctul de Întâlnire de la Antena 3.

Ministrul Apărării Naționale a mai spus că se încearcă o profesionalizare a Armatei Române

Decizii importante la Bruxelles

”Ca să sintetizez aici, nu văd niciun pericol la adresa României. Sigur că, noi avem costuri, precum și riscul ca Rusia să ajungă la graniță cu noi. Sigur că încercarea de a domina Marea Neagră poate deveni o problemă economică, nu numai pentru Ucraina, dar și pentru noi. De asemenea, putem avea probleme dacă ne gândim că Republica Moldova ar putea să fie un obiect de amenințare.

Venirea spre Transnistria ar putea să fie o problemă. O vecinătate cu Rusia nu este simplă, dar este o vecinătate a graniței NATO cu Rusia. NATO ne-a demonstrat în ultima vreme ceea ce nici noi nu credeam că va mai fi, chiar o reacție robustă, chiar o reacție rapidă și vedem cum NATO activează forța de răspuns, că trece de la cea de descurajare la cea de apărare. Mâine vom avea decizii importante”, a afirmat ministrul Vasile Dîncu la potrivit DCNews.ro.

Încorporarea tinerilor din România

Vă spun foarte clar, vom avea până la urmă un pachet de legi care va fi discutat în Parlament, îl vom discuta la televiziune, îl vom pune în transparență cu câteva legi, inclusiv cibersecurity, o lege foarte importantă, dar nu poți să mobilizezi tinerii care nu au făcut stagiu militar. Fără pregătire militară, nu te poate mobiliza nimeni. Sigur, pot să fiu mobilizat la locul de muncă, pot să fiu mobilizat într-o zonă civilă în perioada asta, sunt legi și asta doar în cazul în care este război.

Faptul că se apropie Rusia de graniță, NATO se pregătește pentru asta, dar noi nu vom trece, ați văzut că nici acum, nu s-a trecut în stare de urgență, pentru că nu era cazul, deci populația poate să stea liniștită, în acest moment avem o armată profesionistă, vom avea și avem un supliment de pregătire pentru apărarea României, un supliment NATO”, a explicat Vasile Dîncu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Diploma

    vineri, 25.03.2022 at 07:35

    Tinerii fara pregatire, vor primi cadou cate o diploma de studii superioare din partea unor parlamentari care au puse deooarte cateva sute. Trebuie doar sa sa-si completeze numele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax