Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Cristian Ghinea, despre problemele sistemului de fonduri europene. Care este estimarea absorbţiei pe exercițiul bugetar 2007-2013

Publicat

IMG_1500Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, este de părere că România va încheia exercițiul financiar 2007-2013 cu o rată de absorbție de 81-82 %. Totodată, informațiile potrivit cărora s-au atras zero fonduri europene sunt „o aiureală” în opinia ministrului, acesta explicând că, în ceea ce privește deschiderea exercițiului financiar 2014-2020, s-a ajuns în jur de 1%, în contextul în care la nivelul Uniunii Europene media este 1,5%.

Ministrul Cristian Ghinea a transmis că informațiile vehiculate cum că s-au atras zero fonduri europene sunt atacuri la adresa acestuia.

„Este o aiureală din foarte multe puncte de vedere. Este un atac politic la adresa mea. Noi suntem între două exerciții financiare, este exercițiul financiar vechi, 2007-2013, la care lucrăm să îl închidem. Aici au intrat în țară în mandatul acestui Guvern 3 miliarde de euro. Am găsit absorbția la 56 la sută și astăzi este la 78 la sută.

În ceea ce privește deschiderea exercițiului financiar 2014-2020, în primul rând nu este zero, ci a ajuns în jur de 1 la sută, în contextul în care la nivelul Uniunii Europene 1,5 este media. Este complet irelevant să vorbim de absorbție la începutul acestul exercițiu financiar, acum vorbim de lansări. Lansăm call-uri, ghiduri și primim proiecte. Aceste proiecte încep și apoi vom întoarce banii de la Comisia Europeană și vom face ceea ce numiți dumneavoastră absorbție și ceea ce mai corect ar trebui să se numească rambursări. Am lansat ghiduri pentru 13 miliarde de euro, 7 miliarde de când sunt eu ministru. Deci pot să mă laud că avem performanță reală, măsurabilă, pe acest subiect”, a spus Cristian Ghinea.

Ministrul a mai explicat că sunt niște bani pierduți pe corecții.

„Sunt bani pe care i-am plătit beneficiarilor și pe care Comisia Europeană nu ni acceptă la rambursare. Asta atârnă greu la absorbție. Acești bani au fost plătiți efectiv de statul român și rămân pe bugetul național. Nu cred că avem timpul necesar, cel puțin în mandatul acestui Guvern, să regândim complet mecanismele instituționale”, a explicat Ghinea.

Cristian Ghinea a transmis că și-ar dori o răspundere instituțională pentru cei care iau deciziile corecțiilor și acestea nu se confirmă în fața instanțelor.

„Dacă ar fi după mine, ar trebui să ne gândim că cei care iau deciziile acestor corecții ar trebui să și răspundă insituționale pentru cazurile  în care nu se confirmă în fața instanțelor aceste corecții. (…) Este un sistem care îndeamnă la iresponsabilitate. Ar trebui să refacem sistemul acesta, în speță cel care decide să și plătească în cazul în care se ajunge în instanță și pierde”, a spus ministrul Fondurilor Europene.

Ministrul s-a referit şi la probleme cu proiecte POS DRU.

“Pe POS DRU, unde au fost cele mai mari probleme, se apropie de jumătate de milliard de euro. Au fost şi cazuri de oameni care au făcut greşeli tehnice sau nu au făcut deloc şi a fost pur şi simplu o interpretare foarte restrictivă a legislaţiei de achiziţii. Pe de altă parte, au fost şi fraude reale. Tindem spre extreme. Am plecat în 2007 foarte relaxaţi, au fost nişte scandaluri şi ca să le evităm acum suntem foarte restrictive. Au fost şi cazuri în care ministerele nu s-au îndreptat pentru recuperarea fraudelor. A fost frică să te îndrepţi împotriva oamenilor, să recuperezi banii, unde au fost fraude evidente. Mă refer la sistemele IT”.

De asemenea, Ghinea și-a exprimat dorința de a exista o mai bună colaborare între fondurile europene și fondurile naționale.

„Ar trebui să gândim toți banii de investiții ca potențiali bani pentru proiecte europene”, a spus Ghinea.

În ceea ce privește absorbția fondurilor pe exercițiul bugetar 2007-2013, ministrul a transmis că estimarea este de 81-82 la sută. „Noi lucrăm pe acest scenariu, cu 81-82 la sută, dar s-ar putea să mai crească. De pildă am avut o veste foarte bună de la colegii de la POSCCE, de la programul de competitivitate. POSCCE a ajuns la 98 la sută absorbție în momentul acesta. Deci practic s-au chinuit foarte mult să închidă aceste proiecte”, a spus Cristian Ghinea.

”O altă problemă a sistemului de fonduri europene este că sunt foarte mulți bani care stau la diverse instituții, nu este cazul autorităților locale, vorbim de ministere acum, este un sistem, niște fluxuri financiare prin care dăm toți banii la început și apoi ne rugăm de ei să vină cu facturi și acum, la închidere, ne tot luăm la verificat ce au făcut cu acești bani, uneori avem surprize plăcute că au făcut ceva cu acești bani deși nu ne-au anunțat. Deci este un element de impredictibilitate pe care încercăm să-l limităm printr-o ordonanță de urgență care va modifica acea ordonanță 40/2015 privitoare la fluxurile financiare. Sperăm să rezolvăm această problemă în următoarele două săptămâni”, a mai spus Ghinea, la Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax