Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Cristian Ghinea, despre problemele sistemului de fonduri europene. Care este estimarea absorbţiei pe exercițiul bugetar 2007-2013


Publicat

IMG_1500Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, este de părere că România va încheia exercițiul financiar 2007-2013 cu o rată de absorbție de 81-82 %. Totodată, informațiile potrivit cărora s-au atras zero fonduri europene sunt „o aiureală” în opinia ministrului, acesta explicând că, în ceea ce privește deschiderea exercițiului financiar 2014-2020, s-a ajuns în jur de 1%, în contextul în care la nivelul Uniunii Europene media este 1,5%.

Ministrul Cristian Ghinea a transmis că informațiile vehiculate cum că s-au atras zero fonduri europene sunt atacuri la adresa acestuia.

„Este o aiureală din foarte multe puncte de vedere. Este un atac politic la adresa mea. Noi suntem între două exerciții financiare, este exercițiul financiar vechi, 2007-2013, la care lucrăm să îl închidem. Aici au intrat în țară în mandatul acestui Guvern 3 miliarde de euro. Am găsit absorbția la 56 la sută și astăzi este la 78 la sută.

În ceea ce privește deschiderea exercițiului financiar 2014-2020, în primul rând nu este zero, ci a ajuns în jur de 1 la sută, în contextul în care la nivelul Uniunii Europene 1,5 este media. Este complet irelevant să vorbim de absorbție la începutul acestul exercițiu financiar, acum vorbim de lansări. Lansăm call-uri, ghiduri și primim proiecte. Aceste proiecte încep și apoi vom întoarce banii de la Comisia Europeană și vom face ceea ce numiți dumneavoastră absorbție și ceea ce mai corect ar trebui să se numească rambursări. Am lansat ghiduri pentru 13 miliarde de euro, 7 miliarde de când sunt eu ministru. Deci pot să mă laud că avem performanță reală, măsurabilă, pe acest subiect”, a spus Cristian Ghinea.

Ministrul a mai explicat că sunt niște bani pierduți pe corecții.

„Sunt bani pe care i-am plătit beneficiarilor și pe care Comisia Europeană nu ni acceptă la rambursare. Asta atârnă greu la absorbție. Acești bani au fost plătiți efectiv de statul român și rămân pe bugetul național. Nu cred că avem timpul necesar, cel puțin în mandatul acestui Guvern, să regândim complet mecanismele instituționale”, a explicat Ghinea.

Cristian Ghinea a transmis că și-ar dori o răspundere instituțională pentru cei care iau deciziile corecțiilor și acestea nu se confirmă în fața instanțelor.

„Dacă ar fi după mine, ar trebui să ne gândim că cei care iau deciziile acestor corecții ar trebui să și răspundă insituționale pentru cazurile  în care nu se confirmă în fața instanțelor aceste corecții. (…) Este un sistem care îndeamnă la iresponsabilitate. Ar trebui să refacem sistemul acesta, în speță cel care decide să și plătească în cazul în care se ajunge în instanță și pierde”, a spus ministrul Fondurilor Europene.

Ministrul s-a referit şi la probleme cu proiecte POS DRU.

“Pe POS DRU, unde au fost cele mai mari probleme, se apropie de jumătate de milliard de euro. Au fost şi cazuri de oameni care au făcut greşeli tehnice sau nu au făcut deloc şi a fost pur şi simplu o interpretare foarte restrictivă a legislaţiei de achiziţii. Pe de altă parte, au fost şi fraude reale. Tindem spre extreme. Am plecat în 2007 foarte relaxaţi, au fost nişte scandaluri şi ca să le evităm acum suntem foarte restrictive. Au fost şi cazuri în care ministerele nu s-au îndreptat pentru recuperarea fraudelor. A fost frică să te îndrepţi împotriva oamenilor, să recuperezi banii, unde au fost fraude evidente. Mă refer la sistemele IT”.

De asemenea, Ghinea și-a exprimat dorința de a exista o mai bună colaborare între fondurile europene și fondurile naționale.

„Ar trebui să gândim toți banii de investiții ca potențiali bani pentru proiecte europene”, a spus Ghinea.

În ceea ce privește absorbția fondurilor pe exercițiul bugetar 2007-2013, ministrul a transmis că estimarea este de 81-82 la sută. „Noi lucrăm pe acest scenariu, cu 81-82 la sută, dar s-ar putea să mai crească. De pildă am avut o veste foarte bună de la colegii de la POSCCE, de la programul de competitivitate. POSCCE a ajuns la 98 la sută absorbție în momentul acesta. Deci practic s-au chinuit foarte mult să închidă aceste proiecte”, a spus Cristian Ghinea.

”O altă problemă a sistemului de fonduri europene este că sunt foarte mulți bani care stau la diverse instituții, nu este cazul autorităților locale, vorbim de ministere acum, este un sistem, niște fluxuri financiare prin care dăm toți banii la început și apoi ne rugăm de ei să vină cu facturi și acum, la închidere, ne tot luăm la verificat ce au făcut cu acești bani, uneori avem surprize plăcute că au făcut ceva cu acești bani deși nu ne-au anunțat. Deci este un element de impredictibilitate pe care încercăm să-l limităm printr-o ordonanță de urgență care va modifica acea ordonanță 40/2015 privitoare la fluxurile financiare. Sperăm să rezolvăm această problemă în următoarele două săptămâni”, a mai spus Ghinea, la Alba Iulia.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

TED PROTECT SRL: ANUNȚ finalizare implementare proiect „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” (P)

Publicat

TED PROTECT SRL cu sediul in Municipiul Alba Iulia, str. Tulnicului, nr. 16, judetul Alba, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului sub nr. J01/74/2016, CUI RO 35456930, anunță finalizarea implementarii proiectului ”Grant”, proiect nr. RUE 1676, înscris în cadrul Măsurii ”Granturi pentru capital de lucru”, instituită prin OUG nr. 130/2020.

Implementarea proiectului s-a derulat începând cu data semnării contractului de finanțare cu Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri/AIMMAIPE, respectiv 08.12.2020 pana la data de 14.05.2021.

Obiectivul proiectului este reprezentat de sprijinirea TED PROTECT SRL.

Proiectul are printre principalele rezultate, următoarele:

  • menținerea activității pe o perioada de minim 6 luni,
  • menținerea/suplimentarea numărului locurilor de munca față de data depunerii cererii, pe o           perioadă de minimum 6 luni, de la data acordării granturilor

Valoarea proiectului a fost de 103.759,095 lei (valoarea totala) din care : 90.225,30 lei grant și 13.533,795 lei cofinanțare.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

Date de contact beneficiar:

PEPTAN TIBERIU

e-mail: peptantiberiu@yahoo.com / tel: 0744.357.709

Anunțul în format PDF: ANUNȚ finalizare implementare proiect „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” TED PROTECT SRL

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

PROGRAM Maraton de vaccinare în Alba, în weekend: UNDE și când te poți vaccina fără programare, doar cu buletinul

Publicat

În acest weekend, la Alba Iulia, dar și în alte localități din județ, precum Cugir, Blaj sau Sebeș, se desfășoară maraton de vaccinare. Persoanele interesate să se imunizeze cu Pfizer o pot face fără programare, doar cu buletinul.

ALBA IULIA

Locație: Centru tip Drive-Thru – vaccinare în mașină – în parcarea Stadionului Cetate (în spatele benzinăriei OMV)

Program maraton de vaccinare: vineri (14 mai), sâmbătă (15 mai), duminică (16 mai), orele 8.00-20.00

Tip vaccin: Pfizer

Acte necesare: buletin/carte de identitate, completare formular triaj (AICI) https://vaccinare-covid.gov.ro/chestionar-triaj-vaccinare-adulti/ (sau poate fi completat la locația vaccinării/centrul Drive-Thru)

Alte detalii: primăria a anunțat că se va organiza tombolă cu premii pentru cei care se vaccinează; estimează circa 1500 de persoane vaccinate în cele trei zile

BLAJ

Locație: Centru mobil vaccinare – pe platoul din fața Centrului Cultural „Iacob Mureșianu”, Bulevardul Republicii, nr. 36

Program maraton de vaccinare: duminică, 16 mai, orele 8.00-20.00

Tip vaccin: Pfizer

Acte necesare: buletin/carte de identitate; adeverința de vaccinare cu serul Pfizer – dacă se face vaccinarea cu a doua doză

Alte detalii: se pot prezenta la vaccinare toate persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani, fără programare; minorii care au împlinit vârsta de 16 ani se pot prezenta la vaccinare doar însoțiți de un părinte sau de reprezentantul legal; pentru persoanele vârstnice și fără posibilitate de deplasare la vaccinare, domiciliate în Blaj, Tiur, Mănărade, Spătac și Petrisat, Primăria Municipiului Blaj va asigura transportul la maratonul de vaccinare de duminică – acestea se pot înscrie la Serviciul de Asistență Comunitară Blaj, la numărul de telefon 0756.089.215.

SEBEȘ

Locație: Centrul de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități, cu sediul în Sebeș, bulevardul Lucian Blaga, numărul 45

Program maraton de vaccinare: vineri (14 mai), sâmbătă (15 mai), duminică (16 mai), orele 8.00-20.00

Tip vaccin: Pfizer

Acte necesare: buletin/carte de identitate

Alte detalii : nu este necesară o programare prealabilă în platforma națională de vaccinare ; minorii care au împlinit vârsta de 16 ani se pot vaccina în cadrul maratonului organizat, condiția fiind aceea de fi însoțiți de un părinte sau un  reprezentant legal.

CUGIR

Locație: centre mobile de vaccinare în corturi amenajate în aer liber

– în fața Catedralei din Cugir, sâmbătă, 15 mai, între orele 8.00-13.00

– în parcarea de lângă Piața 1 Mai din Cugir, duminică, 16 mai, orele 8.00-13.00

Tip vaccin: Pfizer

Acte necesare : buletin/carte de identitate

Alte detalii : persoanele cu vârsta peste 16 ani se vor putea vaccina fără programare; cetăţenii cu afecţiuni cronice sunt sfătuiţi să aibă asupra lor documentele medicale care atestă bolile de care suferă şi tratamentul pe care-l urmează.

După ora 13.00, activitatea Centrului de vaccinare din Cugir va trece la modalitatea extinsă, cu prezenţa direct fără programare, până la finalul programului de funcționare.

TEIUȘ

Locație: Sala de sport, str. Clujului

Program maraton de vaccinare: vineri (14 mai), orele 8.00-20.00

Tip vaccin: Pfizer

Acte necesare: buletin/carte de identitate

Alte detalii: nu este necesară o programare prealabilă în platforma națională de vaccinare

CIUGUD

Locație: centre mobile în fiecare sat al comunei ; vaccinare ”din poartă în poartă”

Program: vineri (14 mai), sâmbătă (15 mai), duminică (16 mai) ; programările s-au făcut până miercuri, 12 mai. AICI detalii

Centrele mobile de vaccinare vor fi organizate în puncte cât mai apropiate de locuințele doritorilor, astfel încât aceștia să nu fie nevoiți să se deplaseze.

Vaccinare fără programare în Alba – lista centrelor

Din 7 mai, vaccinarea este posibilă direct prin prezentarea la centrul de vaccinare, fără ca programarea prealabilă în platformă să mai fie obligatorie.

De asemenea, în continuare este posibilă și programarea în aceste centre.

AICI este disponibilă harta centrelor de vaccinare din întreaga țară.

Vă reamintim lista centrelor de vaccinare, numerele de telefon și tipurile de vaccin folosite.

Persoanele de peste 60 de ani se pot prezenta direct la centre fără programare la orice oră din timpul programului, de la 8.00 la 20.00, iar persoanele din celelalte categorii de vârstă se pot prezenta fără programare în intervalul orar 14.00-20.00.

În ceea ce privește rapelul, acesta poate fi făcut și într-un centru diferit față de cel pentru prima doză, dacă persoana în cauză găsește un loc liber. Condiția este să anunțe centrul diferit (cu 72 de ore înainte) față de cel în care s-a făcut prima doză, dacă persoana în cauză găsește un loc liber.

LISTA numerelor de telefon de la centrele de vaccinare din județul Alba:

Alba Iulia – centrul de la sala de sport a Universității ”1 Decembrie 1989” – 0769.769.790 (Pfizer)

Alba Iulia – centrul de la Colegiul Militar – 0777.910.200 (Pfizer)

Alba Iulia  – centrul de la Liceul ”Alexandru Domșa” – 0768.572.925 (Astra Zeneca și Pfizer)

Ighiu – 0712.010.205 (Moderna)

Sebeș – 0712.010.360 (Pfizer)

Aiud – 0777.910.194 (Pfizer)

Blaj – 0712.010.365 (Pfizer)

Zlatna – 0786.809.506 (Pfizer)

Abrud – 0768.572.862 (Astra Zeneca)

Cugir – 0777.910.195 (Pfizer)

Cîmpeni – 0712.010.371 (Pfizer)

Teiuș – 0761.112.349 (Pfizer)

Ocna Mureș – 0790.238.425 (Pfizer)

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Motivul pentru care măsurile de relaxare au fost decise mai devreme. Florin Cîțu: rata de pozitivare a scăzut mai rapid

Publicat

Premierul Florin Cîțu a explicat la Digi24 de ce a fost luată decizia renunțării la obligativitatea măștii în spațiile deschise, cu excepția zonelor aglomerate, și cea a ridicării restricțiilor de noapte începând cu 15 mai, deși în urmă cu câteva zile autoritățile spuneau că nu vor fi măsuri de relaxare înainte de 1 iunie.

Premierul a spus că următoarele etape de relaxare depind de continuarea vaccinării făcând astfel un apel la oameni să se vaccineze.

Citește și Klaus Iohannis anunță PRIMA ETAPĂ de RELAXARE, din 15 mai: Se elimină restricţiile de circulaţie noaptea și masca în exterior

Am avut mai multe scenarii, am discutat și cu domnul președinte și am zis să extindem puțin indicatorii la care ne uităm și dacă vom avea rezultate mai bune la acești indicatori, vom lua măsurile mai devreme.

A fost un cumul de factori, dar am văzut că a mers mai bine valul 3 decât ne așteptam. Rata de pozitivare scăzut mai rapid decât ne așteptam, în corelație cu campania de vaccinare mai bună.

Avem deja, de câteva zile, peste 100.000 de persoane care se vaccinează zilnic și în acest context am spus că e momentul să luăm această decizie”, a spus Cîțu.

Campania de vaccinare trebuie sa continue

Primul ministru a mai precizat, însă, că deși au fost luate aceste măsuri de relaxare, oamenii trebuie să înțeleagă că suntem încă în pandemie și că trebuie continuată campania de vaccinare.

Am reușit să luăm această măsură mai repede pentru că românii au înțeles să se vaccineze. Dacă vrem să avem următoarele etape de relaxare trebuie să ne vaccinăm, altfel va fi mai grea revenirea la normalitate.

Cu cât ne vaccinăm mai repede, cu atât revenim mai repede la normalitate”, a spus premierul.

Ceea ce am făcut acum este un pas spre revenirea la normalitate, pentru că am avut o campanie de vaccinare de succes şi avem indicatori care ne arată că suntem într-o perioadă bună, dar vom evalua permanent ce se întâmplă cu aceşti indicatori”, a adăugat el.

Cîțu a anunțat că starea de alertă rămâne în vigoare și că mâine va avea loc o ședință a CNSU pentru a definitiva calendarul relaxării.

Mâine vom face hotărârea de guvern. Mâine vom avea hotărârea CNSU şi vom mai veni cu detalii exact despre ce se întâmplă între 15 mai şi 1 iunie, a explicat el.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Avertizare Infotrafic: Restricția de circulație pe autostrada A1 Sebeș – Sibiu, rămâne și pe timpul nopții

Publicat

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, restricţia aplicată (prima bandă şi cea de urgenţă) între km 274-272, raza localităţii Sălişte, jud. Sibiu, sensul de deplasare Sebeș – Sibiu, va rămâne şi pe timpul nopţii, până la finalizare, semnalizată corespunzător.

În zonă se fac pentru lucrări de colmatare a fisurilor din asfalt

Pentru prevenirea accidentelor rutiere, Poliția sfătuiește conducătorii auto să ruleze cu prudenţă sporită, să păstreze distanţa regulamentară între vehicule şi să se asigure temeinic la schimbarea direcţiei de deplasare.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate