Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Culturii, despre aurul de la Roșia Montană: Există posibilitatea de exploatare acolo, pe care și UNESCO o poate aproba

Publicat

Ministrul culturii, Lucian Romașcanu, nu exclude exploatarea prin variante „puțin invazive” la Roșia Montană, site înscris de UNESCO în Patrimoniul Mondial al Umanității. 

Într-un interviu acordat Radio România Cultural, ministrul vorbește despre viitorul zonei Roșia Montană și despre ce poate face Ministerul Culturii pentru a pune în valoare acest patrimoniu.

„Mesajul meu a fost întotdeauna și către cei care construiesc, și către cei care protejează că trebuie să existe un echilibru între dezvoltare și protecție. Lumea trebuie să înțeleagă, inclusiv la Roșia Montană – și acolo suntem într-o situație dificilă în ceea ce privește arbitrajul internațional – că trebuie să protejăm ce e de protejat și să dezvoltăm când trebuie să dezvoltăm.

Există posibilitatea de exploatare acolo, pe care și UNESCO o poate aproba. UNESCO nu poate să oprească dezvoltarea locală, cum prost s-a înțeles. UNESCO protejează, UNESCO promovează valorile care îi sunt în patrimoniu, dar dezvoltarea locală ține de factorul și decizia națională.

Eu sper să vedem în perioada următoare niște pași făcuți concreți astfel încât România să nu își piardă situl de mare valoare istorică din zona Roșia Montană, dar să existe și variante puțin invazive de exploatare.

Până la urmă, ce este acolo este al României. Și, dincolo de interesele oricui, ce este al României sub pământ trebuie să iasă la suprafață fără să strice ce e deasupra”, a explicat ministrul Culturii.

Potrivit lui Lucian Romașcanu, Ministerul Culturii are, prin finanțările pe care le primește și prin PNRR dar și prin finanțările proprii prin Programul Național de Restaurare pentru viitorul imediat și pe termen mediu, proiecte de restaurare a zonei, de punere în valoare a zonei respective.

Ministrul a explicat că domeniile legate de exploatare țin de ministerul Economiei.

„Acolo va trebui găsită o soluție astfel încât să nu afecteze situl. Noi ne vom ține de misiunea noastră și vom face tot ce trebuie ca acea zonă să fie pusă în valoare”, a mai precizat Lucian Romașcanu.

sursa: radioromaniacultural.ro

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax