Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Energiei: Consumatorii nu pot fi deconectați de la rețeaua de gaze și electricitate în perioada măsurilor de sprijin

Publicat

Consumatorii casnici de electricitate şi gaze nu vor putea fi deconectaţi de la reţea pe toată perioada de aplicare a Legii privind măsurile de sprijin, a afirmat, miercuri, ministrul Energiei, Virgil Popescu, în briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

Guvernul va aproba săptămâna viitoare ordonanță de urgență pentru noua schemă de sprijin pentru consumatorii de energie și ar putea ajuta și alte industrii, pe lângă cele sectorul agricol și alimentar, a declarat miercuri ministrul Energiei Virgil Popescu.

El a anunțat că guvernul va interzice debranșarea pentru mai mulți consumatori, pe lângă cei vulnerabili. Ministrul a declarat că furnizorii care au întocmit facturi eronate fără măsurile de sprijin trebuie să le storneze și să nu perceapă penalități.

„După ce am văzut ce fac furnizorii, emit facturi şi forţează plata acestor facturi, existând acest risc al debranşării…

Evident, când le dăm o sancţiune de refacere a facturii, de nepercepere a penalităţilor, evident că trebuie să ne asigurăm că nu pot fi abuzuri din partea furnizorilor împotriva oamenilor, care nu au capacitatea de negociere cu furnizorii cum au firmele mari, ne asigurăm că nu pot să-i debranşeze.

Pe toată perioada aceasta de aplicare a legii nu vor fi debranşări nu doar pentru consumatorii vulnerabili, ci şi pentru restul consumatorilor, inclusiv până la emiterea facturilor de regularizare”, a precizat Popescu, citat de Agerpres.

Furnizorii de energie vor fi obligați să refacă facturile

Guvernul va extinde interdicția debranșării și va obliga furnizorii care nu au oferit în facturi măsurile de sprijin să refacă facturile și să le storneze.

„Pe circuitul legislativ vom introduce obligativitatea refacerii facturilor, neperceperea de penalități și imposibilitatea debranșării și pentru ceilalți consumatori, nu doar cei vulnerabili”, a spus ministrul. Despre ultima măsură, el a precizat că se va aplica „pe toată perioada de aplicare a legii”, fără să precizeze care lege.

Ministrul a detaliat ce procedură trebuie să urmeze cei care au primit facturi fără măsurile de sprijin.

„ANRE ne-a comunicat că a intrat în control la marii furnizori și mă bucur că se face odată lumină în aceste cazuri. Procedura există. Reclamație la furnizor. Furnizorul are posibilitatea să returneze banii dacă suma este peste 100 lei

. Dacă suma este sub 100 lei, atunci se scade din factura următoare. Dacă furnizorul nu face acest lucru, reclamația se duce la ANRE și ANRE rezolvă acest lucru. Toți furnizorii care au întocmit facturi eronate vor trebui obligați și cu amendă și să le storneze să nu perceapă penalități și le vor și face corespunzător”, a spus ministrul.

Întrebat dacă Guvernul poate reduce TVA la 5% de la 1 februarie, mai devreme de termenul de 1 aprilie pe care îl are acum în vedere, ministrul a spus că „sunt foarte multe scenarii pe care le luăm în clacul, vor fi validate în prima ședință a coaliției”.

„Ministrul de Finanțe ne-a asigurat că sunt resurse pentru ce ne-am propus”, a afirmat Popescu.

Consumatorii vulnerabili nu pot fi debranșați

Consumatorii vulnerabili nu pot fi debranşaţi conform Legii consumatorului vulnerabil şi Legii 259/2021 privind compensarea şi plafonarea facturilor la energie.

Jurnaliştii i-au amintit că şi în trecut a existat această prevedere şi s-au adunat datorii foarte mari din partea consumatorilor către furnizori.

„Aşa este, între timp acest lucru s-a reglat. Dar între timp a apărut în piaţă un comportament incorect, să spunem, din partea celeilalte părţi, a furnizorilor, iar noi trebuie să fim echilibraţi şi să venim şi în sprijinul clienţilor, atunci când este cazul.

Şi faptul că s-au întocmit milioane de facturi, aşa cum ne demonstrează realitatea, într-un mod eronat şi există acest risc ca până la finalizarea tuturor litigiilor cu ANRE oamenii să fie debranşaţi, nu poate să rămână aşa, de aceea introducem (această măsură de interzicere a debranşării – n.r.)”, a precizat ministrul.

În opinia sa, furnizorii sunt cei vinovaţi de situaţia creată pentru că nu au respectat Legea privind compensarea şi plafonarea facturilor.

Popescu a mai spus că premierul Nicolae Ciucă a cerut miercuri reprezentanţilor Consiliului Concurenţei să verifice dacă nu a existat o înţelegere între furnizori privind fixarea preţurilor.

Totodată, întrebat dacă TVA va putea fi redusă de la 1 februarie, aşa cum a cerut preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, ministrul Energiei a răspuns că acest lucru se va discuta în coaliţie.

Sursă: Agerpres

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax