Connect with us
Publicitate

CUGIR

Ministrul Economiei: la fabricile de armament din Cugir, nivelul de salarizare a crescut ”corespunzător” din aprilie

Publicat

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat vineri, la Alba Iulia, că nivelul de salarizare a crescut „corespunzător” la fabricile de armament din Cugir, astfel încât un salariu mediu este de la 1 aprilie de „4.900 de lei brut”. În februarie, angajaţii au încetat lucrul timp de mai multe zile din cauza veniturilor foarte mici.

„Nivelul de salarizare a crescut corespunzător, bineînţeles în limitele legii bugetului care a fost adoptat, dar avem o creştere mai mare pentru categoria de personal cu salarii mici şi acest lucru se va regăsi în fluturaşul oamenilor începând cu data de 1 aprilie. (…). Cel puţin la Uzina Mecanică Cugir, în acest moment, salariul mediu, (…), dar vorbim de salarii de bază, fără alte sporuri, ajunge undeva la 4.900 de lei brutul”, a spus, într-o conferinţă de presă, ministrul Economiei, citat de Agerpres.

În timpul protestelor de la Cugir, muncitorii nu au contestat nivelul salariului mediu în domeniu ci discrepanțele în raport cu banii pe care ei îi primesc: sub 2.000 de lei în mână.

Asta în contextul în care unele categorii, cum ar fi managementul și o parte a personalului de la birouri au salarii mult mai mari.

Vizită la fabricile de armament din Cugir

Florin Spătaru a fost prezent joi la cele două fabrici de armament din Cugir – Uzina Mecanică şi Fabrica de Arme, unde în februarie a fost, potrivit acestuia, o „situaţie de criză”.

Vezi și Pușca NATO dezvoltată la Fabrica de Arme Cugir acum 11 ani, scoasă din magazie doar pentru poze cu miniștri. De ce nu este produsă

„După discuţiile pe care le-am avut cu echipa managerială, discutând despre investiţii, despre fluxurile de producţie, despre cum pot fi acele fluxuri de producţie îmbunătăţite, am avut o discuţie cu oamenii din fabrică, cu liderii de sindicat, o discuţie directă, aplicată, pentru a vedea ce trebuie să facem în perioada următoare pentru oameni şi pentru condiţiile lor de lucru şi, de asemenea, să explicăm care sunt paşii pe care ministerul Economiei îi face în asigurarea pachetelor investiţionale”, a spus Spătaru.

Pachet salarial agreat

Potrivit acestuia, a fost agreat un pachet salarial, respectiv o creştere salarială atât pentru Uzina Mecanică, cât şi pentru Fabrica de Arme, care s-a încadrat în limite bugetare şi care a dus la o „reechilibrare” a nivelului de salarii între salariile mici şi salariile mari.

„Printr-un astfel de demers şi prin etapele următoare pe care vrem să le facem, vrem să aducem nivelul de salarizare la cele două fabrici, de fapt la fabricile din industria de apărare, la un nivel acceptabil, astfel încât să avem şi un grad de competitivitate.

Ei au înţeles faptul că nu vor putea deveni competitivi sau rămâne competitivi pe piaţă atâta timp cât nu vor avea parte de cercetare-dezvoltare şi nu vor veni cu produse noi, nu vor avea investiţii în echipamente şi în condiţiile de lucru ale oamenilor, astfel încât să poată să îşi reducă numărul de personal alocat pe fiecare proiect în parte şi să poată să rămână în piaţă”, a conchis Spătaru.

Protestele de la Cugir

În luna februarie, timp de mai multe zile au fost proteste la cele două fabrici de armament din Cugir, angajaţii fiind nemulţumiţi de salariile foarte mici pe care, susţineau aceştia, că le au.

Protestul a debutat la o zi după ce angajaţii au primit restul de plată, bani din care unii dintre ei puteau să acopere doar cheltuielile cu căldura şi electricitatea.

Mulţi dintre ei au făcut publici atunci presei fluturaşii de salarii. O femeie a arătat astfel că, după 20 de ani de muncă, a primit 500 de lei avans şi 1.258 de lei rest de plată.

Un alt bărbat a spus că după peste 40 de ani de lucru în fabrică la „produse speciale” a primit doar 1.600 de lei.

Directorul general al Uzinei Mecanice Cugir, Marin Morariu, a susţinut atunci că salariul mediu brut este „undeva la peste 4.000 de lei”.

Angajaţii au spus că nu au mai avut o majorare salarială de doi ani.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax