Connect with us
Publicitate

CUGIR

Ministrul Economiei: La Uzina Mecanică Cugir, Beretta ar putea începe activitatea din vara acestui an

Publicat

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a declarat, vineri, că, în ceea ce priveşte proiectul Beretta, la sfârşitul lunii august ar putea să înceapă primele operaţii la Uzina Mecanică (UM) Cugir.

Acesta a vizitat vineri cele două fabrici de armament din Cugir.

„Este deja hala pregătită, aşteaptă partea de utilaje, de tehnologie. Oamenii sunt pregătiţi pentru a fi instruiţi. Este un program care, într-un final, a intrat pe o zonă bună, pentru că am adus Beretta aici, unde lumea se pricepe să facă arme şi este mult mai uşor.

Din păcate, au fost în decursul istoriei nişte decizii mai puţin bune. S-a tot plimbat acest proiect dintr-o zonă în alta. Ar fi trebuit să se producă de mult şi, dacă se lua o decizie bună de a veni către industria de apărare şi de a nu încerca construcţii noi, probabil că am fi produs demult aceste pistoale Beretta”, a spus ministrul Ştefan Radu Oprea, potrivit Agerpres.

Pistoale Beretta la Cugir. Când vor sosi utilajele

Întrebat când anume vor sosi utilajele pentru dotarea noii hale, ministrul a spus că este un program care este agreat cu partenerul italian.

„Din câte ştiu, până la sfârşitul lunii august trebuie să fie deja cu programul de pregătire încheiat şi să înceapă primele operaţii”, a afirmat Ştefan Radu Oprea.

În decembrie 2023, Executivul a aprobat prelungirea cu 1 an şi 6 luni a:

Acordurilor de compensare încheiate între Oficiul de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială şi Compania Naţională ROMARM S.A.

respectiv a transferurilor de tehnologii şi licenţe operate de fabrica de arme Beretta în infrastructura industrială a UM Cugir, până la data de 29 iunie 2025.

Potrivit unui comunicat dat de Guvern la vremea respectivă, s-a constatat imposibilitatea justificată din punct de vedere tehnic şi operaţional a livrării transferurilor de tehnologii şi licenţe până la termenul stabilit iniţial de 29 decembrie 2023.

Proiectul Beretta la Cugir

În august 2023, Ştefan-Radu Oprea anunţa, la Alba Iulia, că sunt discuţii avansate despre implementarea proiectului Beretta, companie italiană cu care s-a semnat un memorandum de către UM Plopeni în 2019, la una din cele două fabrici de armament din Cugir.

„Deja este în lucru în minister ideea de a aduce proiectul Beretta la Cugir, pentru că de prea multă vreme am vorbit de el. A început în 2018 sau în 2019 a fost semnat cu Uzina Mecanică de la Plopeni, dar care are un alt specific. Acolo nu se produc arme, nu se produc pistoale, nu se produc puşti, nu se produc puşti de asalt, nu se produc mitraliere.

Şi apoi a ajuns proiectul la Şimian (judeţul Mehedinţi – n.r.), într-o zonă greenfield, unde nu există nimic şi nici nu s-a construit nimic.

Eu cred că firesc este ca acest proiect să ajungă la Cugir. Deja suntem cu acest proiect în interiorul ministerului, partea de avizare internă, de mandat către Adunarea generală a acţionarilor de a vedea acest proiect către Cugir, aşa cum este normal”, a spus, într-o conferinţă de presă, ministrul Economiei.

Cu o tradiţie de peste 200 de ani, la UM Cugir se fabrică în prezent armament de diverse calibre (12,7 mm, 14,5 mm, 5,56 mm), pistol automat şi semiautomat de calibru 9 mm.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax