Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ministrul Economiei, preocupat de situația angajaților de la Fabrica de Arme Cugir. Vasile Crișan ar putea pierde conducerea ROMARM


Publicat

Ministrul Economiei vrea reformă și în instituțiile militare și de producere armament, iar, în acest sens, săptămâna viitoare, Guvernul va emite și o ordonanță de urgență. Daniel Chițoiu a declarat la Alba Iulia că o prioritate în această perioadă este aducerea salariaților de la Fabrica de Arme Cugir pe aceeași grilă de salarizare ca a tuturor angajaților din industria de armament din țară, dar și schimbarea conducerii ROMARM.

Ministrul a făcut referire și la fotoliul de director al ROMARM, deținut în prezent de Vasile Crișan. Acesta este de părere că, din datele pe care le deține, schimbarea trebuie să vină mai întâi de la nivelul conducerii instituției și că există suficiente indicii că Vasile Crișan trebuie să fie schimbat. Chițoiu nu a dorit să facă, deocamdată, mai multe comentarii.

Ministrul Economiei a declarat în cadrul vizitei la Alba Iulia că, din informațiile pe care le are, „fosta conducere a unității de producere armament din Cugir nu s-a preocupat să trimită documentația necesară la Ministerul Economiei de la acea dată, astfel încât salariații de aici să aibă aceeași grilă de salarizare ca a tuturor angajaților din industria de armament. Din câte am înțeles, salariații existenți acum în Fabrica de arme de la Cugir au un nivel de salarizare mult mai mic. Săptămâna viitoare, Guvernul va emite o ordonanță de urgență și acolo vom avea și o prevedere prin care să creăm cadrul, astfel încât și aceste unități militare din Alba să poată să depună documentația pentru a le putea asigura salariile. Tot prin această ordonanță vom reglementa și din punct de vedere legal, situația personalului care este acum angajat în instituția de apărare și care se află în șomaj tehnic și nu și-au mai primit salariile. Vom stabili modalitatea de acordare a celor 75% pe perioada cât există activitatea societăților suspendate sau în conservare”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. Lipovan Marius CCP

  sâmbătă, 02.06.2012 at 08:56

  D-le. ministru Daniel Chitoiu ve-ti lua ce-a mai dreapta si corecta hotarire de a-l schimba pe ***** si fustangiul mincinos si arogant crisan vasile marius de la conducerea C.N. ROMARM , care prin imprejurari dubioase a ajuns acolo . ( propulsat de mircea hava si toata suita pdl alba ) iar mai apoi sa le de-a FLIT tuturor parasind pdl-ul. si inrolindu-se in unpr , unde ii minte pe toti si promite marea cu … sarea .
  Atentie sporita ! este un personaj periculos cu antecedente in UM. 215 (doi si-un sfert )

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE NAȚIONALĂ clasa a IV-a: Astăzi, prima testare, cea de Limba română. Ce trebuie să știe elevii

Publicat

examen

Prima probă, cea de Limba Română, este susținută astăzi de către elevii de clasa a IV-a, la Evaluare Națională.

Evaluarea se desfășoară cu prezența fizică a acestora.

Miercuri testările continuă cu proba la Matematică, iar testarea la Limba Maternă va fi joi, 20 mai.

Testele sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale și trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate.

Durata alocată rezolvării acestora este de 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN IV.

Testele sunt evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test.

Toate probele se susțin cu prezență fizică, indiferent de scenariile în care se află unitățile de învățământ. Sălile în care se susţin aceste evaluări sunt, de regulă, cele în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit.

Acestea sunt adaptate în prealabil, după caz, în funcţie de testul planificat, prin eliminarea oricăror materiale didactice care i-ar putea influența pe elevi.

Calendar Evaluare Națională clasa a IV-a 2021:

Fiecare probă durează 1 oră

18 mai 2021: Limba română

19 mai 2021: Matematică

20 mai 2021: Limba maternă

Modele de subiecte pentru Evaluare Națională 2021 clasa a IV-a publicate de Ministerul Educației:

Model subiect/Test 1 Limba română_EN IV 2021

Model subiect/Test 2 Limba română_EN IV 2021

Model subiect/Test 1 Matematică_EN IV 2021

Model subiect/Test 2 Matematică_EN IV 2021

În perioada 25-28 mai, va fi Evaluarea Națională pentru clasa a II-a.

AICI, toate modelele de subiecte.

CALENDAR AN ȘCOLAR SEMESTRUL AL DOILEA 2021:

Cursuri: din 5 mai până în 25 iunie, pentru elevii din clasele primare, toți copiii de la grădiniță și elevii din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a

Cursuri: 10 mai – 11 iunie (clasele a VIII-a); 10 mai – 4 iunie (clasele XII/XIII)

Cursuri: 10 mai – 16 iulie pentru elevii din filiera tehnologică / învățământul profesional și tehnic (excepție calificarea asistent medical generalist – 27 august).

Probele scrise de la Evaluarea Națională clasa a VIII-a au loc în intervalul 22-25 iunie, iar cele de la Bacalaureat în intervalul 28 iunie – 1 iulie.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Jumătate dintre salariați și-ar da demisia după pandemie, dacă nu li se oferă flexibilitate la programul de muncă

Publicat

Mai mult de jumătate dintre salariații de la nivel global iau în considerare demisia în cazul în care după încheierea pandemiei nu vor beneficia de flexibilitate în privința locului și programului de muncă, se arată într-un studiu al EY.

Potrivit unui comunicat al EY, nouă din zece angajați își doresc flexibilitate în alegerea locului de unde muncesc și a programului de muncă.

Dacă ar putea opta, peste jumătate (54%) dintre respondenții angajați ar alege un programul de lucru flexibil, în timp ce pentru 40% ar prima flexibilitatea în privința locului din care muncesc, conform studiului EY „Work Reimagined Employee Survey.

Cercetarea a sondat opiniile a peste 16.000 de angajați din multiple domenii și cu diverse poziții, provenind din 16 țări.

Lucru în sitem de telemuncă, dar nu toată săptămâna

În medie, angajații și-ar dori să lucreze în regim de telemuncă între două și trei zile după încheierea pandemiei.

Odată cu relaxarea restricțiilor sanitare din țările lor, 22% ar prefera să lucreze integral la birou, iar 33% dintre respondenții angajați și-ar dori o săptămână de lucru mai scurtă.

Mai mult, două treimi consideră că productivitatea lor poate fi măsurată cu precizie indiferent de locul unde muncesc și că acest proces nu reprezintă un impediment pentru flexibilizare.

„Oferirea unui program de lucru într-un mediu hibrid este necesară și incontestabilă de acum înainte.

Întrebările reale se referă la cum trebuie să arate acest lucru în practică, pentru a răspunde așteptărilor grupului țintă de angajați și, în același timp, pentru a îndeplini și cerințele organizaționale”, a declarat Claudia Sofianu, lider regional EY CESA, People Advisory Services.

Ce angajați vor ”flexibilitate”

„Peste jumătate (54%) dintre angajații care au participat la studiu ar lua în considerare să plece de la actualul loc de muncă după încheierea pandemiei, dacă nu li se oferă un anumit grad de flexibilitate în privința locului și programului de muncă.

Printre cei mai hotărâți în a-și schimba locul de muncă dacă nu primesc flexibilitatea dorită se numără managerii/liderii, angajații cu funcții în departamentele de tehnologie și financiare și cei cu persoane în îngrijire.

Angajații care cel mai probabil ar rămâne la actualul loc de muncă sunt membrii generației <baby boomers>, persoanele cu o vechime de peste 10 ani la locul de muncă actual și cei care activează în sectorul guvernamental sau în educație”, se arată în comunicat.

În pofida acestei aparente deschideri spre schimbarea locului de muncă în căutarea unor condiții de lucru mai flexibile, majoritatea respondenților angajați (76%) declară că sunt mulțumiți de locul lor de muncă, iar 93% intenționează să rămână la actualul loc de muncă în următoarele 12 luni.

Studiul a sondat, de asemenea, atitudinea față de impactul telemuncii în cultura organizaţională. În opinia a aproape jumătate (48%) dintre respondenți, cultura lor organizațională s-a îmbunătățit pe durata pandemiei provocate de COVID-19, în timp ce doar 31% consideră că aceasta s-a deteriorat.

Mai mult de jumătate vor vaccinare obligatorie pentru toți angajații

În privința vaccinului împotriva COVID-19, 61% dintre angajații sondați doresc ca organizația lor să impună vaccinarea drept o condiție prealabilă pentru lucrul de la birou. Atitudinea față de vaccinare variază însă de la o zonă geografică la alta.

„Dacă 66% dintre respondenții din America de Sud consideră că organizațiile ar trebui să impună vaccinarea tuturor angajaților, în zona EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu, India și Africa), procentul celor care sunt de acord cu această condiție scade la 52%”, se mai arată în comunicatul EY.

Perspectiva adoptării unor condiții de muncă mai flexibile generează o cerere mai mare pentru tehnologie, atât la sediul companiilor, cât și la biroul de acasă. 64% dintre respondenți au indicat că doresc o îmbunătățire a serviciilor de tehnologie accesate la locul de muncă (de exemplu, conexiuni la internet mai rapide și dotări de videoconferință), iar aproape jumătate (48%) își doresc ca organizațiile lor să le îmbunătățească echipamentele de lucru de acasă (de exemplu, monitoare și căști audio suplimentare). În același timp, un procent asemănător (47%) ar dori să li se ramburseze costurile cu serviciile de telefonie/conexiunile la internet de mare viteză.

Totuși, în pofida tranziției către noile modalități de lucru și a adoptării tehnologiilor pentru întâlniri virtuale, 67% dintre respondenți și-ar dori să călătorească în regim moderat spre frecvent în interes de serviciu, după încheierea pandemiei provocate de COVID-19, un procent în creștere față de 49% înregistrat în ediția anterioară a studiului.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Când se va putea călători cu certificate verzi digitale. Testele COVID ar putea fi gratuite

Publicat

Certificatele verzi digitale ar urma să fie implementate până la finalul lunii iunie.

Comisarul european Adina Vălean a intervenit în direct la Antena 3 unde a explicat când vom putea călători cu aceste certificate.

”Comisia a spus de la bun început că vrea să fie gata și va fi gata cu soluția tehnică până la 1 iunie. Eu sper ca până la sfârșitul lunii iunie toate țările să fie conectate la această aplicație europeană. În momentul de față sunt 18 țări care au programate teste. România este programată pentru data de 21 mai.

Citește și LISTA ACTUALIZATĂ a țărilor cu risc epidemiologic. Noi criterii. CONDIȚII pentru cei care vin din zonele roșie, galbenă, verde

Pe 21 mai, soluția dezvoltată de STS va fi testată. Suntem în linie dreaptă, ne mai trebuie însă decizia politică în urma negocierilor între Parlamentul European și Consiliu privind forma finală a acestui regulament european.

Există două subiecte care sunt în dezacord între cele două instituții europene. Unul este legat de faptul ca testele să fie gratuite pentru cetățenii europeni, aceasta este propunerea Parlamentului European.

Și, de asemenea, legat de faptul că dacă cineva este în posesia unui astfel de certificat digital verde automat să nu mai fie supus restricțiilor privind carantina.

Vezi și Concediul de vară 2021: Condiții de călătorie în Grecia, Turcia, Bulgaria, Spania, Italia și alte destinații preferate de români

Este de asemenea o propunere a Parlamentului European, dar statele membre, conform legislației actuale, doresc să își păstreze dreptul de a decide dacă vor să introducă și în ce condiții restricții suplimentare.

Comisia dorește cât mai multă coordonare între statele membre, dar nu putem acționa mai mult decât am făcut-o”, a declarat Adina Vălean, potrivit dcnews.ro.

Ce va conține codul QR din Certificatele Verzi

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a transmis noutăți privind implementarea certificatelor verzi digitale pentru călătoriile din interiorul Uniunii Europene.

„Certificatele digitale verzi care vor facilita libera circulație în Uniunea Europeană (UE), pe timpul pandemiei de COVID-19, vor fi implementate în România cu suportul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

Soluția tehnică dezvoltată de instituția noastră va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea restricțiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei.

Certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat.

Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital.

De asemenea, certificatele vor putea fi utilizate și în format tipărit”, informează STS într-un comunicat de presă.

sursă: dcnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

OFICIAL: Școlile și grădinițele pot intra de pe o zi pe alta într-un scenariu de funcționare. Ordinul comun a intrat în vigoare

Publicat

sala clasa liceu examen

Miniștrii Educației și Sănătății au semnat ordinul comun prin care se stabilește că scenariul conform cărora funcționează școlile se poate actualiza și de pe o zi pe alta, atunci când rata de infectare dintr-o localitate scade sub pragul de 1 la mie, ceea ce înseamnă că toți elevii, indiferent de clasă, merg la școală în format fizic.

În baza acestui ordin ce urmează să apară în această seară în Monitorul Oficial, în București vor putea de miercuri să meargă la școală toți elevii, întrucât rata de infectare a coborât sub 1 luni.

Vezi și BACALAUREAT 2021: MODELE DE SUBIECTE. TOATE SETURILE de teste de antrenament și bareme pentru examenul elevilor de clasa a XII-a

Ce prevede ordinul comun:

 • „Scenariul de funcționare al unității / instituției de învățământ pe parcursul anului școlar se va actualiza în funcție de evoluția epidemiologică, prin raportare la prevederile art. 3, cu excepția situației în care localitatea se află în carantină.”

Înainte de aceste modificări, scenariul se actualiza în baza ratei de infectare din ziua de vineri și era valabil toată săptămâna ce urma.

Citește și EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: MODELE DE SUBIECTE. TOATE SETURILE de teste de antrenament pentru examenul elevilor de clasa a VIII-a

În plus, prin acest ordin, a fost creat cadrul legal așa încât CJSU și CMBSU (comitetul județean pentru situații de urgență) sa decidă adaptat la fiecare situație scenariul de funcționare, în situațiile în care rata de infectare este la un nivel extrem de apropiat de pragul de 1 la mie.

Scenariul 1

 • Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.
 • Se aplică în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de COVID este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori.

Scenariul 2

 • a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, precum și a elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară.
 • b) Participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ ani de studiu.
 • Se aplică în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de COVID este mai mare de 1/1000, dacă la nivelul localității nu este declarată starea de carantină.

Declarația ministrului Educației

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, că renunţarea la cadenţa săptămânală a scenariilor pentru şcoli care se stabileau luându-se în calcul rata de infectare din fiecare zi de vineri s-a făcut în interesul elevilor, în contextul în care realitatea epidemiologică este în continuă schimbare.

Cimpeanu: „Am renunţat la sintagma ”săptămânal”, cu raportare la fiecare zi de vineri.

Acestea sunt cuvintele care au ieşit din ce exista până acum.

Sigur că nu există variantă perfectă, am susţinut cadenţa săptămânală şi raportare la ziua de vineri, dar în urma unor solicitări insistente cu argumentul că dacă, de exemplu, de luni, Bucureştiul este sub rata de infectare de 1 la mie, de ce trebuie să sufere copiii toată săptămâna neavând acces la şcoală?

Cimpeanu: dorim să dăm posibilitatea de a merge la şcoală

După care au fost şi celelalte păreri: de ce ne spuneţi de duminică ce trebuie să facem miercuri?.

Încercăm să ne adaptăm la o realitate într-o continuă schimbare, având în minte în permanenţă interesul elevului. Pe mine nu o să mă convingă nimeni că elevii nu înregistrează pierderi rămânând în sistem online.

Tocmai de aceea, prin orice mijloace, şi apreciez înţelegerea ministrului Sănătăţii, dorim să dăm posibilitatea de a merge la şcoală, fără să îi obligăm pe cei care au simptome sau vulnerabilităţi să meargă la şcoală”, a afirmat Cîmpeanu, la Digi24.

Ministrul Educaţiei a subliniat că regula săptămânală avea şi neajunsul că scenariul nu putea fi schimbat în timpul săptămânii, în cazul în care rata de infectare ar fi crescut până vineri „la 2, la 3, la 4 sau la 5 la mie”, ceea ce nu era normal.

„Lăsăm decizia la nivelul autorităţilor locale, consiliilor judeţene şi municipale pentru situaţii de urgenţă să se adapteze la realitate.

Cimpeanu: Dacă se păstrează trendul descendent al ratei de infectare, înseamnă că putem lăsa şcolile deschise

Riscul nu poate fi eliminat, dar poate fi gestionat. Dacă sunt în CSU şi văd că rata de infectare începe să crească, chiar dacă nimeni nu doreşte acest lucru, sunt mai precaut cu deciziile. Deci, adaptare la realităţi.

Săptămâna aceasta vom avea cele 14 zile de la întoarcerea din vacanţă, de la Paşte, iar în scurt timp vom avea iarăşi 14 zile din momentul relaxării acestor măsuri.

Acestea sunt momente care se pot transforma în puncte de inflexiune, în momente critice şi trebuie să ne adaptăm rapid, înţelegând că nu există decizii perfecte.

Sunt neajunsuri şi pentru cadenţa săptămânală şi pentru decizia pe care tocmai am luat-o, însă să punem în balanţă beneficii versus riscuri”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate