Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Educației, Adrian Curaj, desfiinţează Consiliul Național de Etică. Nu se va mai ocupa de analiza tezelor de doctorat

Publicat

adrian curaj Ministrul Educației, Adrian Curaj, a anunțat, joi, că a decis revocarea Consiliului Național de Etică. El a explicat că acest lucru înseamnă pe de-o parte desființarea lui și, pe de altă parte, „atribuirea altor sarcini într-un mecanism nou, clar și de încredere”.

„Am analizat, m-am consultat și vreau să fac următorul anunț: am decis să revoc Consiliul Național de Etică, azi voi semna ordinul în acest sens. Am în vedere crearea în cel mai scurt timp a unui cadru normativ clar, coerent privind doctoratul în România. Mă voi întâlni la sfârșitul acestei săptămâni cu Consiliul Național al Rectorilor și, în cel mai scurt timp, cu Prezidiul Academiei Române și ulterior voi reveni cu detalii”, a spus ministrul, la Palatul Victoria.

Demnitarul a precizat că „în cel mai scurt timp” va exista un cadru legal clar în acest domeniu.

„Revocarea Consiliului Național de Etică este legată de recăpătarea încrederii în ce se întâmplă în zona de doctorate în România și, în cel mai scurt timp, vom avea un cadru legal clar pentru a aplica legea în domeniul acesta. (…) În luna ianuarie vom avea un mecanism întreg, funcțional, integru în ansamblul lui”, a adăugat ministrul.

Întrebat dacă în opinia sa mai trebuie să existe un organism care să se ocupe exclusiv de tezele științifice ale demnitarilor, ministrul Educației a răspuns că nu, întrucât în România nu există două categorii de doctorat.

„Eu cred că este foarte important să creăm cadrul ca deciziile ce se vor lua să fie credibile în baza unui mecanism clar și respectat. Trebuie să refacem încrederea în sistemul de educație din România. Avem experiență și expertiză pentru a pune la punct în baza legii, cu clarificări și modificări acolo unde este cazul, un mecanism (…) în spiritul bunei practici internaționale”, a susținut Curaj.

În ceea ce privește viitorul Consiliului Național de Etică, ministrul a arătat că acesta va avea un rol, dar nu se va mai ocupa de analiza tezelor de doctorat.

Întrebat dacă noul mecanism va presupune inclusiv retragerea titlurilor de către universități, Adrian Curaj a subliniat „rolul științific major” al acestora.

„Mi se pare esențial să înțelegem rolul științific major și responsabilitatea pe care o au universitățile. Nu poate fi un alt forum pe lumea asta. Acolo se face cercetare, acolo există legătura directă, personală, necontractuală între doctorand și conducător, acolo există școala doctorală, prezentarea publică, acolo sunt invitați cei care fac evaluarea, ca experți, ca profesori, ca personalități, a tezelor. (…) E clar că universitatea are responsabilitatea esențială în jocul acesta. Cu toate acestea e extrem de important să veghem ca lucrurile să fie corect făcute, iar atunci când apar probleme să putem lua decizii în spiritul legii pe care trebuie să o aplicăm, dar ca să o aplicăm trebuie să fie foarte clară”, a subliniat ministrul.

Acesta a mai spus că vor fi puse la dispoziția universităților „mecanisme funcționale” pentru analizarea tezelor de doctorat.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax