Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Educației cere teste noninvazive pentru Covid în școli: „Cele rapide antigen nu sunt acceptate de părinți”

Publicat

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, vrea ca în școli să fie folosite teste noninvazive pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 și spune că cele care sunt acum în unitățile de învățământ, respectiv testelor antigen rapide, sunt cu greu acceptate de părinți.

Doar 19.000 de teste, din peste un milion, au fost folosite pentru elevi și personal didactic, a spus astăzi ministrul Educației.

Vezi și Modele de Subiecte Bacalaureat 2021. Teste de antrenament

Vezi și Modele de subiecte Evaluare Națională 2021. Teste de antrenament

El cere teste non-invazive, care să nu necesite personal medical și care să genereze mai ușor acceptul părinților.

„Cifrele exacte sunt următoarele – 1.150.000 de teste au fost distribuite către DSP-uri pentru a fi testați elevii și personalul din învățământ în urmă cu o lună și jumătate. Din acestea au fost utilizate 19.000, un procent infim”, a spus ministrul Educației.

Acesta a afirmat că utilizarea într-o măsură atât de scăzută a testelor antigen rapide distribuite pentru a fi testați elevii și cadrele didactice are două explicații. Este vorba de lipsa personalului medical care să le administreze și aprecierea testelor de părinți ca fiind invazive, mai ales pentru copii de vârstă mică.

„În mod clar, înseamnă că testele nu sunt acceptate în școli. Înseamnă că trebuie schimbat ceva. Acea schimbare poate fi achiziția de teste non-invazive, care să nu necesite personal medical și care să genereze mai ușor acceptul părinților”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Testele RT-PCR noninvazive permit depistarea virusului SARS-CoV-2 din saliva de la nivelul cavității bucale și nu provoacă niciun disconfort în timpul recoltării.

Testele rapide antigen se fac din probe de secreție nasofaringiană recoltate de la pacienți, doar de personal medical calificat.

Sursa: Mediafax

Foto: pixabay

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax