Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE | Ministrul Educației: Clasa pregătitoare rămâne în școli, iar Bacalaureatul din 2013 va fi făcut după formula actuală de examene, fără ”bacalaureat profesional”

Publicat

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a afirmat duminică, la RTV, că în anul şcolar viitor clasa pregătitoare va rămâne în şcoli. „Clasa pregătitoare face parte din ciclul primar. Rămâne la şcoala din punct de vedere metodologic. Pot fi şi excepţii, aşa cum au fost şi anul trecut din punct de vedere al locului fizic unde se desfăşoară. În 97% din cazuri, clasa pregătitoare se desfăşoară în şcoli. Există cazuri speciale, când nu au avut loc în şcoli şi ele funcţionează în continuare în grădiniţe”, a afirmat Pricopie, citat de Agerpres.

Ministrul a spus că efortul financiar extraordinar pentru organizarea clasei pregătitoare  a fost anul trecut. ”Din punct de vedere al spatiului, lucrurile sunt echilibrate in scoli si gradinite. Din punct de vedere al locurilor avem un pic mai multe în grădinițe decât numărul de copii, raportat la cifrele de față. Se lucrează la un recensământ al copiilor.

”Potrivit legii actuale, clasa a noua nu face parte din liceu, ci din învățământul gimnazial”

Clasa a noua nu va fi mutată în acest an școlar la gimnazii, ci peste doi ani. ”Există discuții în Ministerul Educaţiei şi la nivelul Comisiilor de Învățământ din Parlament ca acest subiect să fie revăzut după ce va exista un studiu de impact, pentru că problemele pe care le-am avut anul trecut cu spațiile pentru clasa pregătitoare și cu cadrele didactice ar putea să se repete peste doi ani și să constați că în licee rămâi cu spații în plus şi cu profesori pe care să trebuiască să îi concediezi si cu spatiu insuficient în şcoli. Este posibil ca peste doi ani clasa a noua să fie la gimnaziu, dar nu decide ministrul Educaţiei. Este vorba de un proces complex care trebuie finalizat în Parlament”, a precizat ministrul.

Elevii care urmează să susţină Bacalaureatul în acest an să se pregătească pentru formula actuală de examene

Bacalaureatul profesional din punct de vedere legal nu există. Bacalaureatul profesional este o propunere.  Avem anunțată o metodologie şi o procedură de examen de Bacalaureat identică cu cea de anul trecut şi numai în cazul în care Parlamentul va vota şi preşedintele va promulga un act normativ referitor la bacalaureatul profesional, acesta va deveni din 2013 sau din 2014 o opţiune, o completare. Pentru un elev de clasa a XII-a astăzi, care urmează să susţină bacalaureatul anul aceasta, am o recomandare: să înveţe şi să se pregătească pentru formula actuală de bacalaureat”, a declarat Pricopie.

UPDATE: Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că în opinia sa, clasa pregătitoare ar trebui să revină  la grădiniţă şi că va discuta în acest sens cu ministrul Educaţiei pentru a fi luată o măsură în acest sens, din 2013. De asemenea, legea privind bacalaureatul profesional se află la Parlament, după care urmează a fi promulgată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax