Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Educației: Cursurile de etică și integritate academică, obligatorii, la nivel de master și doctorat

Publicat

Cursurile de etică și integritate academică vor fi incluse în planurile de învățământ, pentru toate programele de studii universitare organizate în instituțiile de învățământ superior din sistemul național de învățământ, după ce ministrul Educației, Valentin Popa, a semnat un ordin în acest sens. Acțiunea lui Popa  vine după ce luni, la ieșirea de la audierile din Parlament, a spus că „învățământul este foarte bun și este păcat că umbrim aceste valori ale învățământului românesc, printr-o scoatere în evidență a unor elemente nu atât de importante cum ar fi plagiatele”.

„Începând cu anul universitar 2018-2019, cursurile de acest tip devin obligatorii în cadrul studiilor universitare de masterat și doctorat, deoarece în aceste cicluri de studiu creația individuală și cercetarea științifică au o pondere majoritară. Pentru studiile universitare de licență, cursul are deocamdată caracter opțional, întrucât partea de creație are o pondere mai mică.

Adoptarea acestui ordin are rolul de a asigura, în mod structurat, pentru promoțiile viitoare, începând cu anul I de studii, cunoștințele și deprinderile necesare unei activități academice și de cercetare, în acord cu cerințele eticii și deontologiei universitare. În acest context, ordinul completează cadrul normativ existent, care până acum prevedea doar obligativitatea evaluării lucrărilor științifice sub aspectul eticii universitare, fără ca anterior să fie dobândite, în mod obligatoriu, competențele necesare pentru cei care le redactează”, arată un comunicat al Ministerului Educației, care subliniază că ministrul Valentin Popa este adeptul „<Toleranță 0> față de abaterile de la normele de etică și deontologie universitară, iar emiterea acestui ordin constituie primul pas din mandatul său în această direcție”.

Potrivit comunicatului, ordinul a fost elaborat cu scopul unei implementări coerente și unitare a Strategiei naționale anticorupție pe perioada 2016-2020 și se fundamentează inclusiv pe dispozițiile Legii Educației Nationale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

Conform legii, „instituțiile de învățământ superior adopta un cod de etică și deontologie profesională universitară”, care include obligatoriu și „măsurile educaționale, administrative și tehnice care se iau pentru garantarea originalității lucrărilor de licență, master, doctorat, articolelor științifice sau a altor asemenea lucrări, precum și sancțiunile aferente”.

De asemenea, Legea privind asigurarea calității în învățământ reglementează funcționarea furnizorilor de educație, „astfel încât prin calitatea activității lor să satisfacă încrederea publică, iar învățământul să se afirme ca bun public”.

Potrivit Ministerului Educației, calitatea programelor de studii este asigurată prin strategii și proceduri specifice, precum și prin proceduri privind inițierea, monitorizarea și revizuirea periodică a programelor și activităților desfășurate, fapt ce generează atât necesitatea, cât și posibilitatea implementării prevederilor ordinului recent semnat.

Valentin Popa a preluat astăzi mandatul de ministru al Educației.

Popa a semnat ordinul după ce luni, la ieșirea de la audieri, a spus că „învățământul este foarte bun și este păcat că umbrim aceste valori ale învățământului românesc printr-o scoatere în evidență a unor elemente nu atât de importante cum ar fi plagiatele”.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax