Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Educaţiei, despre admiterea la liceu cu medii sub 5 şi verificarea notelor la examenele naţionale care au scăzut. Meditaţii instituţionalizate, din septembrie

Publicat

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, marţi, că inspectorate şcolare din ţară au aplicat pentru fonduri structurale pentru meditaţii instituţionalizate la evaluarea naţională şi la bacalaureat. În ceea ce priveşte admiterea la liceu cu medie sub 5, susţine că “în mod normal, ar trebui să fie introdusă această barieră”. De asemenea, a spus că se va verifica, punctual, până în octombrie, cel târziu, situaţiile în care mediile au scăzut faţă de anul trecut.

Citeşte şi A doua etapă de ADMITERE la LICEU în Alba. Locurile libere la unităţile de învăţământ din judeţ. Calendarul înscrierilor

„Inspectoratele din ţară au depus proiecte pentru meditaţii instituţionalizate pentru gimanziu, pregătire pentru evaluarea naţională şi pentru liceu pentru examenul de bacalaureat. Programele se vor derula începând cu 1 septembrie. Pentru cei care au ieşit din sistem venim cu un pachet suplimentar, complementar care de altfel este cerut şi de Comisia Europeană”, a spus ministrul.

Totodată el a vorbit despre admiterea în liceu a elevilor cu medii sub 5.

„Cred că trebuie să fim atenţi la acest subiect. În mod normal, ar trebui să introducem această barieră a notei 5. Ce face acel tânăr care nu intră la liceu? Trebuie să îi oferim o opţiune pentru că învăţământul obligatoriu are zece clase”, a mai spus Pricopie.

După rezultatele la examenele naţionale, situaţiile în care mediile au scăzut în 2014, comparativ cu 2013 vor fi analizate punctual până cel târziu la începutul lunii octombrie. „Avem judeţe în care în mod tradiţional avem rezultate bune la examenele naţionale şi, tot tradiţional, unde rezultatele sunt din păcate mai mici. În lunile următoare, până în septembrie poate şi un pic din octombrie, vom avea discuţii individuale pentru fiecare dintre judeţe, atât pe rezultatele de la bacalaureat, cât şi pe cele de la evaluarea naţională, acolo unde au fost rezultate sub medie. Vom analiza şi situaţia din judeţele unde mediile au scăzut”, a spus Pricopie.

Citeşte şi BACALAUREAT 2014: Absolvenţii se pot înscrie la sesiunea de toamnă. Calendarul examenului şi modele de subiecte

Întrebat dacă organizarea unei a treia sesiuni de bacalaureat poate însemna scăderea calităţii învăţământului, Pricopie a negat.

„Nu este vorba de scăderea calităţii. Uitaţi-vă la rata de promovare la sesiunea din toamnă, vorbim de 20 – 30 la sută . Apoi la diferenţa dintre promoţiile curente şi cele anterioare. Anul acesta la bacalaureat a fost o diferenţă de 40 – 50 puncte procentuale între promoţia curentă şi cele anterioare. Adică promovabilitatea din 2014 a promoţiei curente a fost de aproape 70 la sută. Pentru promoţiile anterioare, promovabilitatea a fost de 25 la sută. Îngrijorătoare este şi diferenţa între mediul urban şi rural, cam tot 20 de puncte procentuale. Mi se spune că dăm bani pentru cei care au eşuat. Eu nu sunt de acord cu această formulă. Nu au avut succes în acel moment, dar un tânăr de 18 ani poate fi recuperat. El poate fi ajutat să reintre pe traseul pe care poate şi-l doreşte el, familia, societatea”, a mai spus Pricopie.

În judeţul Alba, promovabilitatea la Bacalaureat a fost de 69,15% anul acesta, comparativ cu 67,8% în 2013, sesiunea de vară.

Citeşte şi BACALAUREAT în ALBA: Cum a evoluat numărul de candidaţi promovaţi în ultimii 7 ani

La nivel naţional, promovabilitatea la bacalaureat a fost de 60,65%, după soluţionarea contestaţiilor, în creştere faţă de anul trecut când rata de promovare a fost de 56,44%.

La EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 judeţul Alba, cei mai mulţi candidaţi, 499, au obţinut medii între 8 şi 8.99. Un număr de 319 elevi au luat medii între 9 şi 9,99, 496 au fost notaţi cu medii între 7 şi 7,99, 457 cu medii între 6 şi 6,99, 379 de medii au fost între 5 şi 5,99.

La polul opus, 759 de elevi (aproximativ 26% dintre cei care s-au prezentat la examene) nu au luat nici măcar media 5. Dintre aceştia, 308 candidaţi au luat medii între 4 şi 4,99, 261 medii între 3 şi 3,00, 138 medii între 2 şi 2,99 şi 52 medii între 1 şi 1,99.

Citeşte şi EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 în ALBA, rezultate FINALE. Doar 15% dintre contestaţii admise. Procentul mediilor peste 5 a crescut la 74,4%

Niciun elev nu a obţiunt media 10.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax