Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Educației: Grupa mare, obligatorie la gradiniță și rezultatele la titularizare, „valabile” șase ani

Publicat

Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a declarat marți, în fața Comisiei de învățământ din Camera Deputaților, că a supus dezbaterii publice ideea ca începând cu anul 2015 grupa mare să devină obligatorie la grădiniță. Totodată, în cadrul aceleiași comisii,  Pricopie a mai vorbit și despre dreptul cadrelor didactice netitulare calificate de a se titulariza în învățământul preuniversitar, pe baza rezultatelor obținute la concursul de titularizare, dar și despre eventualele modificări sau adăugiri aduse Legii Educației. 

„Am supus dezbaterii publice ideea ca începând cu 2015 să avem grupa mare la grădiniță obligatorie. În momentul de față avem deja 28% dintre copii cuprinși în grupa mare de la grădiniță. Prin urmare, introducerea acestei prevederi legislative ar obliga și 2% dintre părinți să meargă cu copiii la grădiniță, ceea ce ar însemna un succes, pentru că de multe ori copiii care nu participă la grădiniță sunt cei care nu reușesc să facă față procesului de educație chiar din ciclul primar. Urmând ca în următorii doi, trei, patru ani, e bine să gândim de acum până în 2020 — 2025, în următorii ani, pe măsură ce consolidăm infrastructura, grădinița să devină obligatorie de la patru ani și poate la un moment dat, chiar de la trei ani”, a afirmat Pricopie la dezbaterile din Comisia de învățământ asupra proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 117/2013, prin care MEN a propus mai multe modificări și adăugiri la Legea Educației Naționale.

De asemenea, Pricopie a mai vorbit în cadrul Comisiei de învățământ și despre dreptul cadrelor didactice netitulare calificate de a se titulariza în învățământul preuniversitar, pe baza rezultatelor obținute la concursul de titularizare.

„Legea educației, Legea 1 /2011 prevedea faptul că profesorii care au susținut examenul de titularizare într-un anumit an pot beneficia și în anii următori de examenul pe care l-au dat în anul respectiv, era vorba de o perioadă de trei ani, noi am extins la șase ani. Examenul de titularizare, așa cum s-a văzut și în anii trecuți, este un examen serios, prin urmare, cei care reușesc să treacă acest examen să aibă posibilitatea să folosească rezultatele acestui examen pentru titularizare pe o perioadă de șase ani”, a explicat ministrul Educației.

Ministrul a mai amintit că ciclul gimnazial și liceul vor avea o durată de patru ani fiecare, potrivit unei ordonanțe de urgență pentru modificarea Legii Educației Naționale adoptată de Guvern.

Documentul menține astfel forma existentă a ciclului gimnazial și elimină forma propusă spre implementare prin adoptarea Legii nr. 1/2011 care prevedea trecerea clasei a IX-a în învățământul gimnazial și reducerea liceului la o durată de trei ani.

Durata învățământului obligatoriu va crește de la 10 la 11 ani prin introducerea clasei pregătitoare și prin menținerea duratei liceului la patru ani. Prin urmare, învățământul obligatoriu va fi format din: clasa pregătitoare, clasele I-VIII, clasele IX-X pentru cei care aleg traseul liceal și primii doi ani ai școlii profesionale pentru cei care aleg traseul învățământului profesional și tehnic.

Toate acestea au fost propuse de Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, marți, la ședința Comisiei de specialitate din Camera Deputaților, unde s-a discutat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 117/2013, prin care MEN a propus mai multe modificări și adăugiri la Legea Educației Naționale.

Sursa: realitatea.net

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Oana

    marți, 18.02.2014 at 23:18

    ministru’ asta al educatiei e iarasi unul din ala care nu are treaba cu educatia? e cumva ceva fermier? nu de alta dar la noi se poarta…
    unde in lumea asta mai e obligatorie gradinita de la 3 sau 4 ani Juzzzus!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax