Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Educației, la Alba Iulia: Elevii de clasa a V-a vor avea manuale noi la educație fizică, informatică și dirigenție. Cât va cântări ghiozdanul


Publicat

liviu popMinistrul Educației, Liviu Pop, a declarat marți, la Alba Iulia, că elevii de clasa a V-a vor avea, în acest an, manuale școlare noi la educație fizică și sport, informatică și consiliere și dezvoltare personală (vechea oră de dirigenție). Potrivit acestuia, manualul de educație fizică și sport folosește atât elevului, cât și profesorului sau părintelui. Fiecare manual școlar va avea o greutate de cel mult 200 de grame, ceea ce înseamnă că un elev de clasa a V-a care va avea cinci materii pe zi la școală va avea de transportat în ghiozdan manuale în greutate de maxim 1 kilogram, plus auxiliare.

Ministrul Educației, Liviu Pop, a fost prezent marți, 1 august, la Alba Iulia, la deschiderea conferinței internaționale „Recent Trends in Pure and Applied Mathematics (TREPAM) 2017”, organizată de Universitatea „1 Decembrie 1918” în perioada 31 iulie – 4 august. Conferința reunește peste 150 de specialiști în domeniul matematicii, din numeroase țări ale lumii.

Potrivit lui Liviu Pop, programele școlare pentru clasele V-VIII au fost aprobate anul trecut. „În aprilie anul trecut, Guvernul Tehnocrat a aprobat tot ce înseamnă plan cadru pentru învățămâtul gimnazial. Noi, anul acesta, din ianuarie am lucrat pe programele școlare. În 28 februarie s-au finalizat programele școlare pentru clasa a V-a. Se știe că elevii de clasa a V-a urmează la începutul anului școlar să beneficieze de noile manuale școlare în conformitate cu programa școlară. Licitația care a fost începută în momentul în care am preluat eu mandatul a continuat. E obligația statului să asigure manuale pentru toți copiii. Avem zeci de discipline la care nu avem încă manuale. Prioritatea zero a mandatului meu este ca în 11 septembrie fiecare elev să aibă manuale școlare”, a transmis ministrul Educației, prezent la Alba Iulia.

Legat de manualul de educație fizică și sport pentru elevii de clasa a V-a, ministrul a precizat că acesta este aprobat, fiind semnate deja contractele. „Nefiind contestații la educație fizică și sport, cele trei manuale deja sunt publice, sunt pe format electronic, școlile le pot comanda, pentru că nu putem încălca un drept al elevului”, a spus Liviu Pop.

Ministrul Educației a explicat faptul că greutatea enormă a ghiozdanului unui elev nu este dată de manuale, ci de auxiliare.

„Un manual cântărește în medie cam 200 de grame. Un elev are maxim cinci ore pe zi la clasa a V-a. Deci maxim 1 kilogram pe zi la școală. Auxiliarele au o greutate mai mare, acele auxiliare pe care editurile le pun la dispoziția unităților școlare pentru a fi comandate de către părinți, profesori sau diriginți, fapt pentru care începutul anului școlar ar trebui să ne găsească cu auxiliare mai ușoare”, a precizat ministrul.

Liviu Pop susține că manualul de educație fizică și sport folosește atât elevului, cât și profesorului și părintelui. „Dau un exemplu simplu, părțile corpului omenesc, în ce clasă se studiează și când se folosesc la educație fizică și sport? Facem încălzirea la gambe, la triceps sau la biceps dar învățăm elementele anatomiei un pic mai târziu”, a spus ministrul.

Totodată, acesta a precizat că elevii de clasa a V-a vor avea încă două noi manuale, la Informatică respectiv Consilierea și dezvoltarea personală.

„Debutăm pentru prima dată la clasa a V-a cu disciplina Informatică, deci elevii vor avea manual de Informatică. Consilierea și dezvoltarea personală, vechea oră de dirigenție, va avea și ea manual. Toate manualele acestea vor fi pe suport electronic pe manuale.edu.ro.

Toate manualele din trunchiul comun spre să le avem la 11 septembrie. Toate cele 108 titluri au fost scoase la licitație pe programele școlare. S-au prezentat doar la 25 de titluri editurile cu oferte de manual. Din cele 25 la 18 au fost contestații. La 7 nefiind contestații s-au încheiat contractele pentru comandă la nivelul unităților școlare, lucru care se întâmplă în momentul de față inclusiv în județul Alba. Pentru toate cele 25 de discipline lucrurile sunt în regulă, în 11 septembrie vom avea manuale.

Nu văd care e problema apariției unui manual atâta timp cât nu face decât să aducă un element în plus în actul didactic. Nu se vor da lucrări de control la educație fizică. Este și pe format electronic, nu înseamnă că trebuie să îl ducă la școală copilul. În același timp, prin programul de guvernare avem biblioteca școlară virtuală.

Nu se modifică cu nimic ora de educație fizică în rău. Odată cu 1 septembrie facem și formarea cadrelor didactice pe noile programe școlare, lucru care nu s-a mai făcut din 2012 când s-au format profesorii pentru clasa pregătitoare”, a mai explicat Liviu Pop.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor pentru a pregăti deschiderea de pe 15 iunie

Publicat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit, miercuri seara, despre stadiul epidemiei de coronavirus în România și despre măsurile care fi luate în perioada următoare. ”Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și pe 10, 11 vom da un răspuns pentru a se putea pregăti pentru deschiderea de pe 15 iunie” a spus Tătaru.

„Noi vrem să ajungem la zero și să pregătim un evantual val doi. Nu o să oprim la zero numărul de cazuri noi.

După 15 octombrie, ne gândim că ar putea apărea. Manifestarea bolii ține de mai mulți factori, de organism, de afecțiunile organismului, de contextul în care apare, de comunitatea în care apare. Ține de momentul în care îl depistăm. Decesele pe care le-am avut sunt la cei cu comorbidități.

În mijloacele de transport există un risc dacă rețeaua de climatizare nu a fost dezinfectată.

Am avut o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și pe 10, 11 vom da un răspuns pentru a se putea pregăti pentru deschiderea de pe 15 iunie”, a anunțat Nelu Tătaru.

Sursă: B1 TV

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi de la 1.500 lei la 3.000 lei de persoană pentru munca suplimentară ilegală: decizie finală în Camera Deputaților

Publicat

pensii bani

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la legea care modifică Codul muncii şi care se referă la sancţionarea nerespectării dispoziţiilor privind munca suplimentară.

Camera Deputaţilor este decizională în acest caz.

Prin respingerea cererii de reexaminare, legea a rămas în forma sa iniţială. Aceasta prevede că „nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară să fie sancţionată contravenţional cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată”.

Preşedintele Iohannis a formulat o cerere de reexaminare pentru această lege din considerentul că „ar trebui să se clarifice dacă înăsprirea sancţiunii pentru încălcarea dispoziţiilor privind munca suplimentară vizează doar situaţia urmărită de iniţiatori – cea a prestării orelor suplimentare dincolo de limita legală prevăzută de art. 114 din Codul muncii – sau se referă/se aplică şi altor situaţii ce pot reprezenta încălcări ale Codului muncii”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Furtul de puieți din pădure, pedepsit cu închisoarea sau cu amendă. Reguli noi pentru fondurile forestiere, adoptate în Senat

Publicat

Senatorii au adoptat, miercuri, un proiect legislativ care prevede sancţiuni diferite – de la amenzi până la pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 7 ani – pentru ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, scrie Agerpres.

Proiectul va merge la Camera Deputaţilor, decizională.

Totodată, constituie infracţiune „furtul de puieţi sau lăstari, care au fost tăiaţi sau scoşi din rădăcini, din pădure, din perdelele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire, precum şi a oricăror altor produse specifice fondului forestier naţional”.

Proiectul, iniţiat de parlamentari de la USR, PNL, PSD şi independenţi, mai propune amenajarea de poteci şi trasee pentru plimbare şi alergare, cu condiţia să fie realizate numai din pământ, lemn şi pietriş.

„Potecile şi traseele pentru mers, alergare şi biciclete pot fi realizate numai din pământ, lemn şi pietriş. Realizarea lor nu face obiectul scoaterii definitive/ocupărilor temporare din fondul forestier naţional, nu necesită autorizaţie de construcţie şi este permisă numai în situaţia în care nu implică tăieri de arbori, defrişări şi se realizează din pământ, lemn şi pietriş”, se arată în expunerea de motive.

Se instituie un nou principiu care vizează „valorificarea ca lemn fasonat”, măsură ce va fi realizată etapizat şi „permite valorificarea superioară a lemnului, permite ca volumul de lemn care se valorifică şi care se transportă să fie determinat precis prin măsurători pe fiecare piesă şi reduce semnificativ tăierile ilegale prin imposibilitatea emiterii de avize de însoţire a materialelor lemnoase de către operatorul economic atestat care realizează prestaţia”.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.46/2008 – Codul silvic face parte din categoria legilor organice, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.

Surse: Agerpres, Hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Harta calității apei în județul Alba, realizată de Recorder. Două comune au probleme mari, iar în alte 14 nu există rețea

Publicat

Recorder a realizat o hartă a apei contaminate din satele României. În peste 800 de comune ale țării curge apă nepotabilă, fără ca oamenii să fie anunțați, au constatat reporterii publicației. 

În județul Alba, două localități au probleme mari la calitatea apei: Lunca Mureșului și Mogoș, în timp ce în alte 14 comune nu există rețea de apă. 

Conform analizelor efectuate de DSP Alba în 2019, în Lunca Mureșului s-au înregistrat depășiri la indicatorul ”nitrați”.

Mai grav este la Mogoș, unde analizele arată că apa furnizată oamenilor, conform analizelor realizate în 2019, înregistrează depășiri la indicatorii: E.coli, enterococi, bacterii coliforme. Harta unde pot fi văzute toate localitățile din județ este disponibilă AICI

După ce intrați pe link, selectați județul Alba (stânga sus).

Harta nu cuprinde și situația rețelelor mari, cum sunt cele din orașe.

”Prin Legea apei potabile, statul român se obligă să verifice periodic calitatea apei care curge la robinetul fiecărui cetățean conectat la o rețea publică autorizată.

Legea prevede analize periodice ale apei din rețele, realizate atât de operatori (primării sau firme private), cât și de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din fiecare județ. Aceeași lege stabilește parametri de potabilitate a căror depășire este interzisă, acest lucru însemnând că apa poate pune sănătatea oamenilor în pericol.

În zonele rurale, aceste analize impuse prin lege se fac mult mai rar decât la orașe, iar de cele mai multe ori rezultatele nu le sunt comunicate cetățenilor nici măcar atunci când parametrii de potabilitate sunt depășiți.

Am hotărât să facem noi treaba autorităților și am solicitat DSP-urilor din fiecare județ să ne comunice rezultatele ultimelor seturi de analize efectuate la rețelele de apă din mediul rural. După o muncă de două luni, am centralizat rezultatele din 1.568 de localități de pe tot cuprinsul țării și am alcătuit o hartă cu toate informațiile, astfel încât fiecare cetățean să poată afla ce fel de apă consumă” au scris cei de la Recorder, într-un articol de investigație.

Rezultatele centralizate de Recorder arată 892 de comune în care s-au înregistrat depășiri la indicatori precum amoniu, nitriți sau bacterii de natură fecală.

Este o situație extrem de gravă, care arată eșecul statului român într-una dintre cele mai importante misiuni stabilite prin Constituție: în loc să-și protejeze cetățenii, le pune sănătatea în pericol.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate