Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Educației, la Alba Iulia: Elevii de clasa a V-a vor avea manuale noi la educație fizică, informatică și dirigenție. Cât va cântări ghiozdanul

Publicat

liviu popMinistrul Educației, Liviu Pop, a declarat marți, la Alba Iulia, că elevii de clasa a V-a vor avea, în acest an, manuale școlare noi la educație fizică și sport, informatică și consiliere și dezvoltare personală (vechea oră de dirigenție). Potrivit acestuia, manualul de educație fizică și sport folosește atât elevului, cât și profesorului sau părintelui. Fiecare manual școlar va avea o greutate de cel mult 200 de grame, ceea ce înseamnă că un elev de clasa a V-a care va avea cinci materii pe zi la școală va avea de transportat în ghiozdan manuale în greutate de maxim 1 kilogram, plus auxiliare.

Ministrul Educației, Liviu Pop, a fost prezent marți, 1 august, la Alba Iulia, la deschiderea conferinței internaționale „Recent Trends in Pure and Applied Mathematics (TREPAM) 2017”, organizată de Universitatea „1 Decembrie 1918” în perioada 31 iulie – 4 august. Conferința reunește peste 150 de specialiști în domeniul matematicii, din numeroase țări ale lumii.

Potrivit lui Liviu Pop, programele școlare pentru clasele V-VIII au fost aprobate anul trecut. „În aprilie anul trecut, Guvernul Tehnocrat a aprobat tot ce înseamnă plan cadru pentru învățămâtul gimnazial. Noi, anul acesta, din ianuarie am lucrat pe programele școlare. În 28 februarie s-au finalizat programele școlare pentru clasa a V-a. Se știe că elevii de clasa a V-a urmează la începutul anului școlar să beneficieze de noile manuale școlare în conformitate cu programa școlară. Licitația care a fost începută în momentul în care am preluat eu mandatul a continuat. E obligația statului să asigure manuale pentru toți copiii. Avem zeci de discipline la care nu avem încă manuale. Prioritatea zero a mandatului meu este ca în 11 septembrie fiecare elev să aibă manuale școlare”, a transmis ministrul Educației, prezent la Alba Iulia.

Legat de manualul de educație fizică și sport pentru elevii de clasa a V-a, ministrul a precizat că acesta este aprobat, fiind semnate deja contractele. „Nefiind contestații la educație fizică și sport, cele trei manuale deja sunt publice, sunt pe format electronic, școlile le pot comanda, pentru că nu putem încălca un drept al elevului”, a spus Liviu Pop.

Ministrul Educației a explicat faptul că greutatea enormă a ghiozdanului unui elev nu este dată de manuale, ci de auxiliare.

„Un manual cântărește în medie cam 200 de grame. Un elev are maxim cinci ore pe zi la clasa a V-a. Deci maxim 1 kilogram pe zi la școală. Auxiliarele au o greutate mai mare, acele auxiliare pe care editurile le pun la dispoziția unităților școlare pentru a fi comandate de către părinți, profesori sau diriginți, fapt pentru care începutul anului școlar ar trebui să ne găsească cu auxiliare mai ușoare”, a precizat ministrul.

Liviu Pop susține că manualul de educație fizică și sport folosește atât elevului, cât și profesorului și părintelui. „Dau un exemplu simplu, părțile corpului omenesc, în ce clasă se studiează și când se folosesc la educație fizică și sport? Facem încălzirea la gambe, la triceps sau la biceps dar învățăm elementele anatomiei un pic mai târziu”, a spus ministrul.

Totodată, acesta a precizat că elevii de clasa a V-a vor avea încă două noi manuale, la Informatică respectiv Consilierea și dezvoltarea personală.

„Debutăm pentru prima dată la clasa a V-a cu disciplina Informatică, deci elevii vor avea manual de Informatică. Consilierea și dezvoltarea personală, vechea oră de dirigenție, va avea și ea manual. Toate manualele acestea vor fi pe suport electronic pe manuale.edu.ro.

Toate manualele din trunchiul comun spre să le avem la 11 septembrie. Toate cele 108 titluri au fost scoase la licitație pe programele școlare. S-au prezentat doar la 25 de titluri editurile cu oferte de manual. Din cele 25 la 18 au fost contestații. La 7 nefiind contestații s-au încheiat contractele pentru comandă la nivelul unităților școlare, lucru care se întâmplă în momentul de față inclusiv în județul Alba. Pentru toate cele 25 de discipline lucrurile sunt în regulă, în 11 septembrie vom avea manuale.

Nu văd care e problema apariției unui manual atâta timp cât nu face decât să aducă un element în plus în actul didactic. Nu se vor da lucrări de control la educație fizică. Este și pe format electronic, nu înseamnă că trebuie să îl ducă la școală copilul. În același timp, prin programul de guvernare avem biblioteca școlară virtuală.

Nu se modifică cu nimic ora de educație fizică în rău. Odată cu 1 septembrie facem și formarea cadrelor didactice pe noile programe școlare, lucru care nu s-a mai făcut din 2012 când s-au format profesorii pentru clasa pregătitoare”, a mai explicat Liviu Pop.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax