Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul Educației: Școlile vor funcționa cu prezență fizică acolo unde incidența este sub 3, fără a mai fi condiția vaccinării

Publicat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat joi că școlile din localitățile cu o rată de incidență a cazurilor de COVID sub 3 la mie vor putea funcționa cu prezență fizică, fără a mai exista condiția vaccinării a 60 la sută din angajații instituției.

Ministrul a precizat că în acest sens este în pregătire o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care se va modifica ordinul comun anterior al Ministerelor Educației și Sănătății.

Ministrul Educației a precizat că ziua de vineri va fi cea de referință pentru rata de incidență.

Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, 1.724 de localităţi din România, din 18 județe, au rata de infectare sub 3 la mie.

El a mai spus că în ceea ce-i privește pe elevi, 33 la sută dintre cei eligibili s-au vaccinat. Este vorba de 117.000 de copii cu vârste între 12 și 16 ani și pste 290.000 de elevi cu vârsta mai mare de 16 ani.

Declarații făcute de Sorin Cîmpeanu:

„Având în vedere nivelul foarte ridicat de interes, justificat, pentru modul în care vor putea funcționa școlile începând de săptămâna viitoare, în urma consultărilor detaliate pe care le-am avut între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, vă pot spune următoarele lucruri valabile pentru acest moment, stadiul pentru acest moment, stadiul din acest moment.

Este în curs de pregătire o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), prin care Ministerele Sănătății și Educației sunt abilitate să dea un ordin comun în sensul în care este permisă prezența fizică în școli și grădinițe fără a depinde într-un fel de rata de vaccinare a personalului din învățământ, în care localitățile sunt sub rata de infectare de trei la mie.

Vă aduc la cunoștință că, astăzi, 1.724 de localități din România au rata de infectare de sub trei la mie. La nivel național, rata de infectare este astăzi 4,36 la mie. În București, spre exemplu, este de 4,76 la mie și sunt 18 județe care în ansamblul lor au rata de infectare mai mică de trei la mie.

Practic, în mai bine de jumătate din teritoriul țării rata de infectare este sub acest prag de trei la mie. De luni, în aceste localități toți copiii din grădiniță și elevii vor putea merge cu prezența fizică fără a ne mai raporta la rata de vaccinare din școli.

Fiind convins că în această seară, vom adopta hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care vom decupla rata de vaccinare de modul de funcționare în școlile și grădinițele unde avem și trei la mie rata de infectare, avem și o serie de prevederi care vor completa ordinul comun.

Completările vizează modalitatea de testare a elevilor. Este vorba de precizări cu privire la protocolul care se aplică în cazul elevilor care vor fi depistați pozitiv în urma testării. Practic, dacă testul de salivă este pozitiv și se face testul PCR, elevul aduce rezultatul negativ al testului PCR și poate continua cu prezență fizică. Dacă nu se face testul sau dacă testul PCR confirmă rezultatul testului de salivă, elevul va rămâne la domiciliu vreme de 14 zile.

Avem nevoie de o serie de completări în procedura care va fi elaborată de către Ministerul Sănătății. A fost deja elaborată o instrucțiune și este nevoie de completări la această procedură pentru care Comitetul Național pentru Situații de Urgență a abilitat Ministerul Sănătății. Deci, procedura este în sarcina Ministerului Sănătății, conform Hotărârii CNSU numărul 102, articolul 2.

O prevedere foarte importantă este următoarea: la decizia școlii, testele vor putea fi administrate la domiciliu, de către părinți sau sub supravegherea părinților sau a reprezentanților legali sau în școală. Atunci când există dorința colegilor, cadre didactice, pentru a fi administrate în școală, este nevoie și de acordul părinților. Acordul părinților va fi exprimat într-un formular pentru care am agreat că va fi elaborat de către Ministerul Sănătății.

Rezultatul va putea fi trimis dirigintelui, în scris sau prin e-mail sau învățătorului sau persoane desemnate în școală.

Este foarte posibil, pentru a acoperi toate situațiile, ca în ziua de vineri fiecărui elev sau copil de grădiniță să i se pună la dispoziție două teste pentru săptămâna viitoare, dacă părinții decid să le facă acasă evident că nu e nevoie de acordul părinților, pentru că ei înșiși le administrează.

Dacă profesorii în școală, prin decizia Consiliului de Administrație consideră că administrarea poate fi organizată în școală, copilul va merge cu cele două teste sau cu testul de luni și testul de joi pentru a fi administrat în școală și supraveghere a cadrelor didactice. Oricum testele vor fi la copii.

Chiar în cazul în care școala are capacitatea și disponibilitatea de a face testele, dar părintele nu-și exprimă acordul să fie testat, testele oricum vor fi la copii acasă și își pot face aceste teste acasă.

Fac un apel la responsabilitatea părinților pentru a comunica în timp și corect rezultatele acestor teste, în beneficiul sănătății propriilor copii și a sănătății întregii colectivități de elevi în care intră acești copii”.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax