Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Educației vrea să extindă învățământul obligatoriu. Ar putea fi incluși copiii cu vârste de la 2 la 5 ani

Publicat

Extinderea sistemului educaţional obligatoriu, prin includerea copiilor de 2 – 5 ani în pregătirea preşcolară este una dintre preocupările Ministerului Educaţiei din România, dar şi a altor ţări din Europa, mai ales în cazul copiilor din familii defavorizate, a declarat ministrul Remus Pricopie.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, susţine că incluziunea timpurie a copiilor romi în sistemul de învăţământ este o temă care preocupă întreaga comunitate europeană.

Pricopie a spus că Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) doreşte să extindă, din 2015, învăţământul obligatoriu la vârsta de 5 ani, iar apoi, gradual, spre 3 ani.

Pentru comunităţile rome sunt importante şi proiectele de învăţare pe tot parcursul vieţii, întucât, pe lângă faptul că sunt copii care nu sunt cuprinşi în nicio formă de pregătire, sunt şi părinţi care au doar câteva clase, a arătat ministrul.

Grupurile dezavantajate şi susceptibile a nu fi incluse în sistemul naţional de educaţie sunt reprezentate, în medie, de copiii proveniţi din mediul rural şi de cei proveniţi din familiile sărace. Aceştia nu reuşesc, până la vârsta de 3 ani, să îşi dezvolte un vocabular de peste 1.000 de cuvinte, aşa cum ar fi normal, după cum demonstrează studiile realizate de specialiştii în educaţie.

Tot mai multe ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est apreciază că educaţia timpurie a copiilor reprezintă un pas determinant în stabilirea parcursului şcolar şi doresc să extindă sistemul educaţional obligatoriu, prin includerea copiilor de 2 – 6 ani în pregătirea preşcolară (creşă, grădiniţă).

În Europa, învăţământul obligatoriu de la 4 ani (grădiniţă) este implementat în Cipru, Luxemburg, Irlanda de Nord, Elveţia – în 14 cantoane. Ţări în care învăţământul obligatoriu începe de la 5 ani (grădiniţă) sunt Grecia, Letonia, Ungaria, Malta, Olanda, Polonia, Marea Britanie, Turcia şi Elveţia.

sursă: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax