Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ministrul Energiei anunță modificări la legea plafonării prețurilor la energie. Noi măsuri în ședința de luni a coaliției

Publicat

Membrii coaliției de guvernare se întâlnesc luni într-o ședință prin care ar putea fi stabilite noi măsuri pe care le va lua Guvernul Ciucă pentru a atenua efectele crizei provocate de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze.

Surse politice citate de Mediafax spun că întâlnirea coaliției PNL-PSD-UDMR va avea loc luni, la ora 17.00, la Parlament,

Întâlnirea va avea loc în condițiile în care partidele din coaliția de guvernare au păreri diferite despre soluțiile privind rezolvarea crizei din energie.

Săptămâna aceasta premierul Nicolae Ciucă a anunțat că vor fi elaborate noi scheme de sprijin pentru consumatorii de energie electrică şi gaze naturale.

„Românii au nevoie de garanţii privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică şi gaze şi gaze. În acelaşi timp, sunt necesare şi măsuri de sprijin pentru companii în această perioadă dificilă. Aceste măsuri vor contribui la creşterea rezilienţei economice şi la menţinerea locurilor de muncă”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

PSD vrea reducerea TVA la energie electrică și gaze de la 1 februarie

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că poate fi redus TVA-ul nu doar la energie, ci şi la gaze naturale, şi nu la 1 aprilie, ci de la 1 februarie.

„Este evident că suntem într-o plină criză. Cred că lumea nu mai aşteaptă dispute la televizor sau să ne dăm cu părerea la televizor. Așteaptă soluții de la această coaliţie, care are o majoritate confortabilă în Parlamentul României. Nu pe 1 aprilie.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat un pachet de măsuri menit să stopeze creșterea prețurilor la energie și efectele acestei majorări, măsuri care vor fi discutate în coaliție în această după-amiază.

„Am finalizat pachetul de măsuri pe toate cele trei componente astfel încât să stopăm această escaladare a prețurilor, să ieftinim facturile atât către populație cât și către economie, și, nu în ultimul rând, să încercăm să compensăm de la bugetul statului atât cât își permite bugetul statului, astfel încât să nu afecteze zone de investiții și ce ne-am propus pentru acest an”, a declarat Ciolacu.

Președintele PSD spune că măsurile vor fi discutate cu membrii Guvernului din partea PSD în această dimineață și cu biroul național, iar la ora 17:00 în cadrul coaliției de guvernare.

Ciolacu spune că a avut discuții pe premierul Nicolae Ciucă și cu președintele PNL Florin Cîțu.

El a apreciat că preconizata reducere a TVA la 5% la energie electrică și gaze poate fi suportată de buget și trebuie luată cu data de 1 februarie, și a avansat și ideea unei plafonări a prețurilor energiei.

Pachetul final de măsuri va fi anunțat după discuția din coaliție, a precizat liderul PSD.

Ministrul Energiei anunță că legea plafonării prețurilor din energie va fi modificată

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care nu va fi mai ”dezavantajoasă” decât cea existentă.

”Săptămâna viitoare, în şedinţa de Guvern, vom modifica legea plafonării şi compensării şi vom obliga toţi furnizorii care au întocmit facturile într-un mod eronat în afara legii plafonării şi compensării să le refacă fără percepere de penalităţi, vom opri orice fel de debranşare pe perioada de aplicare a acestei legi pentru că vrem să punem pe poziţie de egalitate clientul cu furnizorul, să nu existe cumva un mijloc, să zicem aşa, de presiune al furnizorului să achit o factură eronată sub ameninţarea debranşării”, a declarat ministrul Energiei duminică seară, la Profit.ro.

Ministrul a afirmat că nu crede că furnizorii au făcut aceste erori ”din prostie”.

”ANRE ar fi putut interveni preventiv în piaţă să nu se emită facturi”, a punctat Popescu.

Guvernul pregătește o nouă schemă de sprijin pentru populație și industrie

Ministrul Energiei a mai afirmat că se lucrează la noua schemă de sprijin pentru populaţie de la 1 aprilie, dar aceasta trebuie să fie agreată în coaliţie la sfârşitul săptămânii sau în cea următoare.

”Avem o schemă de sprijin pentru populaţie ca să nu mai trecem prin aceste situaţii. (…) Nu vom face o schemă care va fi mai dezavantajoasă decât schema existentă.

Vom discuta de la 1 februarie un pachet pentru industria alimentară, pentru agricultură, vom putea discuta eventual de la 1 februarie o suplimentare a discountului la gaze naturale, ori mărim discountul de la 33 la 50% sau scădem TVA-ul pentru gaze naturale, deci găsim soluţii”, a detaliat ministrul Energiei.

(știre în actualizare)

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 17.01.2022 at 11:01

    Pun şi eu o întrebare. Oare Ungaria cât produce în comparaţie cu România, de poate să ne livreze şi nouă în caz de necesitate şi din ce ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax