Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Finanţelor: Amnistia fiscală, extinsă şi pentru persoane fizice şi penalităţile datorate de contribuabilii cu întârzieri la plată

Publicat


teodorovici

Sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului in care se discuta componenta Guvernului Ponta 2, in BucurestiAmnistia fiscală, anunțată în ședința de Guvern de miercuri, ar putea fi extinsă și la o parte din dobânzile datorate de contribuabili pentru întârzierile la plată, însă până la limita la care statul se împrumută din piață. Anunţul a fost făcut de ministrul Finanţelor Publice.

„Ieri (miercuri — n. r.) a fost pe masa Guvernului un proiect de amnistie fiscală, contribuabililor persoane fizice și juridice care au de plătit dobânzi și penalități de întârziere (pentru taxe neachitate — n. r.) să le putem șterge penalitățile dacă își vor plăti până în martie 2016 principalul și dobânzile. Mai mult, nu mai cerem garanții pentru această eșalonare. Practic, cu această ștergere, firma poate participa la licitații. Este un imbold pe care vrem să îl dăm pieței. De asemenea, pentru cei care depun declarații rectificative până în martie 2016, la fel, penalitățile sumelor aferente nu se vor aplica. Eu încerc să mai adaug ceva — pe lângă penalitățile care se șterg și măcar o parte din dobânzi, până la limita costului pe care îl am atunci când eu mă împrumut din piață ca stat, să poată fi șterse”, a declarat joi ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Potrivit proiectului menționat, contribuabilii cu datorii la stat la 30 septembrie 2015 vor putea beneficia de ștergerea penalităților de întârziere la plată dacă îndeplinesc cumulativ mai multe condiții, una dintre acestea fiind achitarea restanțelor până în martie 2016.

O altă condiție care trebuie îndeplinită pentru a beneficia de facilitatea menționată se referă la plata, până la 30 iunie 2016, a dobânzilor aferente restanțelor. De asemenea, contribuabilul trebuie să aibă depuse toate declarațiile fiscale până la data transmiterii cererii de anulare a penalităților de întârziere.

Contribuabilul poate depune cererea de anulare a penalităților de întârziere până la data de 30 iunie 2016, inclusiv.

Un alt punct din proiectul de act normativ prevede anularea penalităților de întârziere datorate pentru diferențele suplimentare de plată declarate de contribuabili prin declarație rectificativă, cu scadență anterioară datei de 30 septembrie 2015, dacă sunt îndeplinite cumulativ mai multe criterii printre care și depunerea declarației rectificative până la data de 31 martie 2016.

În prezent, pentru plata cu întârziere a obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat sau bugetelor locale, contribuabilii datorează dobânzi și penalități de întârziere ori majorări de întârziere, după caz. Penalitățile de întârziere sunt calculate ca procentaj din obligația principală în funcție de întârzierea la plata acestora față de scadență.

Facilitatea fiscală nu se aplică pentru obligațiile de plată rezultate din raporturile juridice contractuale (redevențe, chirii, dividende), cu excepția redevențelor miniere, a redevențelor petroliere și a redevențelor rezultate din contracte de concesiune, arendă și alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinație agricolă, încheiate de Agenția Domeniilor Statului.

De asemenea, facilitatea fiscală nu se aplică nici contribuabililor aflați în procedura insolvenței potrivit Legii nr. 85/2014 întrucât acești contribuabili se află sub un regim special în ceea ce privește modul de îndeplinire a obligațiilor de plată.

sursa: agerpres


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

ANM: Județul Alba, parțial sub cod galben de vânt și ploaie. Vremea se schimbă radical în următoarele ore

Publicat

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare de ploi puternice, valabilă în sud-vestul țării de miercuri până joi. Zona de munte și sudul Banatului vor intra sub cod galben de vânt puternic, cu rafale de 100 km/h. Și Județul Alba este parțial sub cod galben de ploi și intensificări ale vântului, potrivit ANM. Este […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Vineri, la Teiuș: Lansare de carte la Casa de cultură din oraș. Va fi prezentat volumul de poezii „O altă Eva”

Publicat

Casa de Cultură a orașului Teiuș va găzdui vineri, 15 noiembrie, de la ora 16.15, lansarea volumului de poezii „O altă Eva”. Autoarea este Carolina Baldea, o poetă originară din Teiuș, care transmite multă sensibilitate prin versurile sale. ”Viața culturală a orașului cunoaște un suflu nou și prin acțiunile oamenilor talentați și cu har, din […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

1 Decembrie la Alba Iulia: TOȚI ARTIȘTII care urcă pe scenă, la Festival de România 2019, de Ziua Națională

Publicat

1 decembrie artisti

Holograf, Cargo, Vița de Vie, Veta Biriș, Leontina Farcaș cu ai săi ”Muguri de Tezaur” împart scena la Festival de România 2019, cu ocazia Zilei Naționale de 1 Decembrie. La Alba Iulia celebrarea Zilei Naționale a României a început deja. Până pe 1 Decembrie, în fiecare zi există activități culturale prin care se  omagiază marea […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Un nou complex rezidențial între Alba Iulia și Micești. Case tip duplex care vor putea fi predate ”la cheie” până în august 2020

Publicat

Un nou complex rezidențial prinde contur între Alba Iulia și Micești, pe partea dreaptă a DN 74, într-o zona rezidențială. Este vorba despre case tip duplex, construite în condiții de calitate superioară a manoperei și materialelor. Suprafața unei locuințe (1/2 din duplex) este de circa 118 mp la care se adaugă terenul aferent, cu acces […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate