Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ministrul Finanţelor: „Cu siguranţă pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023”. Precizări privind impozitarea

Publicat

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a transmis miercuri, 27 iulie, că pensiile se vor majora, la începutul anului viitor.

Autorităţile analizează dacă poate fi crescută peste pragul de 2.000 de lei valoarea neimpozabilă pentru pensiile din sistemul public, a anunţat, miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor.

„Cu siguranţă pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023.

Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma modului în care economia funcţionează în acest an.

Citește și De la 1 ianuarie 2023, plafon de 33% pentru venituri extrasalariale acordate angajaților. Portițele prin care se evită impozitarea

Cu siguranţă, o creştere va fi astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin în al doilea semestru să fie compensată”, a spus ministrul Câciu.

Precizări privind impozitarea pensiilor

„Sistemul public de pensii, la acest moment, nu este impozitat.

Până la o valoare de 2.000 de lei, lucrurile aşa vor rămâne.

Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017, între timp lucrurile au evoluat din perspectiva inflației.

În analiza pe care o facem avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepţia sistemului public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar sub condiţia neimpozitării părţii de contributivitate”, a transmis ministrul de Finanţe în briefingul care a urmat şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, analiza se realizează împreună cu Ministerul Muncii, care are toate datele, atât cu privire la sistemul public, cât şi referitoare la riscul de sărăcie, astfel încât să poată fi sprijinite persoanele vulnerabile.

„Analizăm acest lucru împreună cu Ministerul Muncii, pentru că Ministerul Muncii are toate datele cu privire la sistemul public de pensii şi are şi datele privind rata de deprivare materială severă, riscul de sărăcie, sunt elemente de coş de consum care trebuie luate în calcul astfel încât cetăţenii vulnerabili să fie sprijiniţi mai ales în această perioadă”, a subliniat ministrul Finanţelor.

Adrian Câciu a precizat că această analiză va fi prezentată coaliţiei de guvernare în următoarele săptămâni, având în vedere că acum prioritară este rectificarea bugetară.

„Nu aş vrea să naştem praguri orientative fără să avem analiza şi decizia luată.

Până în toamnă toate lucrurile vor fi lămurite”, a mai spus ministrul.

sursa: Agerpres, sursa foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 27.07.2022 at 16:47

    La fiecare început de an, pensiile cresc, că aşa e prevăzut în lege. Păi tu cu ce noutate ai venit ? Gulgutierii dracului !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax