Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Justiției cere să fie investigată orice activitate infracțională privind facturile umflate de furnizorii de energie

Publicat

Ministrul Justiţiei a solicitat Parchetului General să investigheze ”orice tip de activitate infracţională ce ar putea fi desfăşurată în contextul crizei energiei şi a fenomenului asociat de majorare a facturilor la energie”.

„Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis procurorului general Gabriela Scutea, astăzi, 13 ianuarie 2022, o adresă prin care, în temeiul art.132 alin.(1) din Constituție și art.69 alin.(3) teza II din Legea nr.304/2004, a îndrumat Ministerul Public să ia măsurile necesare potrivit competenței legale pentru a descoperi, preveni și combate eficient orice tip de activitate infracțională ce ar putea fi desfășurată în contextul crizei energiei și a fenomenului asociat de majorare a facturilor la energie, cum ar fi înșelăciunea, abuzul în serviciu, concurența neloială, grup infracțional organizat, care pot afecta drepturile cetățenilor a căror apărare reprezintă o datorie constituțională a Ministerului Public.

Acest demers se adaugă îndrumărilor nr. 99940/28.11.2019 și nr. 45318/10.06.2020 către Ministerul Public, prin care Ministrul Justiției a cerut combaterea eficientă a fenomenelor de crimă organizată, traficul de persoane, de droguri, infracţiunile cu violenţă, infracţiunile la regimul silvic”, arată un comunicat de presă al Ministerului Justiției.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat miercuri, după ședința de guvern, că există o procedură pentru cei care au facturile umflate. Acesta spune că ANRE ar trebui să se ocupe, iar românii care primesc facturi fără compensarea prețului la energiei trebuie să semnaleze acest lucru prima dată la furnizor, iar mai apoi la ANRE.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a vorbit la DC News despre un „posibil cartel pe prețuri”

„Am discutat astăzi cu președintele Consiliului Concurenței (n.red. Bogdan Chirițoiu) vizavi de un posibil cartel pe prețuri pentru că mi se pare, la un moment dat, că prea sunt prețurile… așa! I-am spus situația, ceea ce cred eu. Evident, Consiliul Concurenței și ANRE sunt direct la Parlament. Nu putem da indicații, dar putem discuta.”, a dezvăluit ministrul Virgil Popescu la DC News.

Întrebat de către moderatorul emisiunii „Ce se întâmplă?”, Răzvan Dumitrescu, „Parlamentul ce pârghii are pentru a-i determina pe toți să-și facă treaba”, Virgil Popescu a răspuns că „legislativ, cred că nu are nicio pârghie în momentul de față.”

„ANRE ar trebui să fie o instituție cu adevărat independentă, să nu țină partea niciunui jucător din piață”

„Este o independență mult clamată în special de cei care lucrează în ANRE, o independență mult clamată a ANRE-ului față de orice instituție, inclusiv de instituția Parlamentului. (…) ANRE e o instituție independentă, e bine, dar ar trebui să fie cu adevărat independentă, să nu țină partea niciunui jucător din piață.„, a declarat apoi Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a precizat că „noi, ca și Guvern, nu avem nicio pârghie. Parlamentul poate să-i cheme în comisii și evident că, cerându-le situații ș.a., lucrurile se complică.”

YouTube video

După prezentarea unei facturi în cadrul emisiunii, Virgil Popescu a spus că „prețul este foarte mare, este de trei ori și ceva mai mare, chiar patru. Nu știu ce furnizor e, nu știu ce preț de achiziție, dar văd că e plafonată și compensată.”

„Când au aflat că se plafonează și se compensează, nu cumva au urcat prețul oricât de mult? Vin banii de la stat, ce mai… „, a întrebat Răzvan Dumitrescu.

„Nu, că nu vin (n.red. banii de la stat)! Se înșală. Când vin la decont, cu prețul peste plafon și cer diferența de preț, că ei au cumpărat mai scump, noi am băgat în lege că trebuie să vină și trebuie să le decontăm prețul mediu de achiziție al gazului în baza facturilor pentru luna respectivă. Poate că asta n-au citit bine!”, a atras atenția ministrul Virgil Popescu.

„O să solicităm și noi Consiliului Concurenței să vedem dacă nu cumva furnizorii au făcut un cartel împreună”

„Le-am comunicat acest lucru, nu au fost prea fericiți. Ne-am gândit și noi că vor să mărească prețurile. După ce depun documentele, o să solicităm și noi Consiliului Concurenței să vedem dacă nu cumva au făcut un cartel împreună. Avem timp! Nu vom da bani de la bugetul de stat în plus. Să vedem dacă nu cumva, într-un cartel, furnizorii au mărit prețurile tocmai ca să facă ce spuneți dvs (n.red. Răzvan Dumitrescu).”, a conchis Virgil Popescu.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax