Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul MAI, Mircea Duşa a anunţat data alegerilor parlamentare: 2 decembrie

Publicat

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a declarat că data la care vor fi organizate alegerile parlamentare este de 2 decembrie, iar Guvernul va lua majoritatea hotărârilor privind desfăşurarea acestora într-o şedinţă, sâmbătă, 1 septembrie.

“Există acea constrângere constituţională, de 20 de zile, adică, în momentul când se organizează alegerile, preşedintele este obligat de Constituţie în 20 de zile să convoace Parlamentul în şedinţa de constituire”, a declarat ministrul Mircea Duşa. Astfel, a fost aleasă data de 2 decembrie pentru organizarea alegerilor parlamentare, nefiind posibilă pregătirea pentru un scrutin, mai devreme.

În articolul 63 din Constituţie, se arată că Senatul şi Camera Deputaţilor sunt constituite cu mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept, în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora. Alegerile pentru acestea se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului. Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri. Parlamentul actual a fost validat la 19 decembrie 2008.

Articolul 70 din Constituţia României prevede că “deputaţii şi senatorii intră în exerciţiul mandatului la data întrunirii legale a Camerei din care fac parte, sub condiţia validării alegerii şi a depunerii jurământului”.

Camera Deputaţilor „este legal constituită după validarea a două treimi din mandatele de deputaţi şi după depunerea jurământului de către aceştia”, iar „Senatul este legal constituit după validarea mandatelor a trei pătrimi din numărul total de senatori”, potrivit regulamentelor celor două foruri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax