Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Mediului: Am pierdut procesul în cazul autorizației de mediu pentru Kronospan, din cauza juriștilor ”nepregătiți”

Publicat

IMG_4661 Procesul privind suspendarea de către comisie a revizuirii autorizației integrate de mediu în cazul fabricii de formaldehidă Kronospan Sebeș a fost pierdut de ministerul Mediului, în primă instanță, din cauza juriștilor care ”s-au prezentat nepregătiți”. Precizările au fost făcute de către ministrul Grațiela Gavrilescu, prezentă vineri alături de șefii Gărzii de Mediu și ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului la Alba Iulia. 

Făcând referire la faptul că Kronospan a contestat decizia de suspendare a revizuirii autorizației integrate de mediu, având câștig de cauză, ministrul Mediului a transmis că juriștii au mers ”nepregătiți” la prima instanță, fiind convinsă că acel lucru nu se va mai întâmpla la recursul pe care ministerul îl va face.

”Noi o să facem recurs și în recursul respectiv am cerut juriștilor care vor merge în instanță să explice exact ce se înțelege prin revizuirea autorizației de mediu și de fapt ceea ce au înțeles dumnealor. Mie mi s-a părut, le-am și spus și nu mă feresc să vă spun lucrul acesta, că s-au dus nepregătiți la prima instanță, dar cu certitudine, lucrul acesta nu o să se mai mai întâmplă la cea de-a doua instanță”, a declarat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Reamintim că în luna mai, ministerul a anunțat că în comisia de analiză a contestaţiilor din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) s-a decis că documentaţia depusă de SC Kronospan Sebeş SA pentru mărirea de capacitate de producţie de formaldehidă trebuie completată şi supusă din nou analizei, în cadrul procedurii de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu derulată de către Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Alba.

După mai multe proteste organizate pentru relocarea fabricii, dar şi clarificări şi evenimente organizate de societate, situaţia părea a fi decisă la Ministerul Mediului, instituţie care a anunţat, în ianuarie, că procedura a fost suspendată după ce s-au înregistrat contestaţii.

Citește și Mărirea capacităţii de producţie a formaldehidei la fabrica Kronospan Sebeş va fi reevaluată. Decizie în comisia de la Ministerul Mediului

Ulterior, Kronospan a contestat decizia în instanță.

La întâlnirea de vineri dintre prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer cu ministrul Mediului, şefii ANPM şi Gărzii Naţionale de Mediu de vineri, 24 iulie, au venit și reprezentanți ai protestatarilor de la Sebeș. Aceștia au fost poftiți la discuții, alături de oficialități.

”S-a mers pe principiul încrederii și profesionalismului celor care fac determinările. Știți foarte bine că este montat pentru fabrica de formaldehidă un sistem de monitorizare online și pus pentru transparență la poartă și încă într-un loc în cartier. Considerăm că și celelalte instituții își fac datoria, deci nu Garda de Mediu trebuie să vină și să controleze pe alții cum își fac datoria de monitorizare”, a transmis comisarul șef al Gărzii Naționale de Mediu, Florin Diaconu.

”De fiecare dată când am avut solicitări în ultimele șase luni, Garda de Mediu Alba și Agenția pentru Protecția Mediului Alba au trimis echipe mixte în control, în timp ce agenția care este responsabilă pentru monitorizare a avut de fiecare dată autolaboratorul de la București sau de la Dolj pentru a face aceste măsurători. Nu aveau cum să meargă comisarii cu aparatura, deoarece nu o fac ei, s-a făcut prin agenție. Au venit oameni din alt județ să facă măsurătorile respective, cu aparatura verificată și calibrată conform legii”, a declarat președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Toma Florin Petcu.

Comisarul General Florin Diaconu a completat spunând că Garda de Mediu nu poate să fie dotată, deoarece ar fi o suprapunere de competență de constatare, iar în acel caz ar fi fost ”acuzați de cei de la Kronospan” că ar putea să folosească și să schimbe datele.

”Din momentul în care populația a ieșit în stradă și a manifestat dorința ca această societate să poată să fie verificată cu monitorizare pentru emisiile de formaldehidă, în ultimele șase luni am început să facem această monitorizare. Am trimis imediat laboratoare mobile de la alte agenții din țară, astfel încât să nu lăsăm loc de interpretări”, a  precizat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Florin Petcu a precizat că, în urma intervenției prefectului Gheorghe Feneșer și a discuției cu reprezentanții ONG-urilor, a fost montat panoul de la intrarea în fabrica de la Sebeș, unde se pot observa aproape în timp real parametrii, inclusiv formaldehida.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. nicolae

    duminică, 26.07.2015 at 09:14

    Nu poat sa nu-i dau o replica d-nei ministru, nu stiu ce pregatire are , care sustine ca a pierdut procesul din cauza juristilor. Eu am ramas surprins cum aceasta doamna da vina pe juristi din cauza rateurilor subalternilor si chiar a domniei sale. In calitatea mea de consilier juridic pot sa spun ca de multe ori uni factori de conducere ignora sfaturile consilierilor juridici, specialisti in domeniul juridic….. si fac dupa cum le trazneste lor prin cap. Ar fi multe de spus, dar ma opresc aici ca si asa uni factori de conducere fac cum cred ei ca-i bine si apoi ci ii de vina juristii ca prostii nu-i baga in seama.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax