Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ministrul Mediului anunță reguli noi și controale la produsele second-hand, inclusiv haine: 90% se aruncă şi 10% se pun pe raft

Publicat

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat o nouă reglementare pentru produsele second-hand, inclusiv pentru haine. Acesta a amintit de situația controalelor deșeurilor ce intră la graniță și despre sistemul de trasabilitate al acestora.

„Săptămânile, lunile următoare vom veni cu o nouă reglementare şi pentru second hand-uri, inclusiv pentru haine, pentru că şi ele reprezintă o presiune uriaşă asupra României.

Dacă se aduc foarte multe textile ca fiind second hand dar 90% se aruncă şi 10% se pun pe raft pentru a fi revândute, nu este bine.

Tocmai de aceea şi la electrocasnice, şi la aparatură de orice tip şi la textile este nevoie de o reglementare mult mai clară a ceea ce înseamnă second hand şi a ceea ce înseamnă refolosibil, ca atare sau după o minimă tratare, reintroducere pe piață.

Vom înăspri controalele şi acolo. Îmbunătățim inclusiv cu Poliția de Frontieră modalitatea de control și de reîntoarcere de la  graniță a deșeurilor ce intră în țară cu alt scop decât reciclarea”, a declarat Tanczos Barna la TVR Info.

Ministrul Mediului a precizat că vin la graniță foarte multe textile.

Ce mai intră în România ca second-hand

De asemenea, sunt introduse în țară computere, calculatoare, ce sunt declarate second-hand.

”Trebuie să decidem și cu Protecția Consumatorului dacă sunt deșeuri sau nu”, a spus ministrul.

Acesta a menționat că vin și cauciucuri, anvelope ”care sunt declarate second-hand dar nu se refolosesc la mașini din România ci se aruncă sau se țin în depozite și se încearcă ”uitarea acestora”.

Tanczos Barna a spus că de la 1 iulie a fost implementat un sistem de trasabilitate, un proiect-pilot pentru introducerea unei directive europene de control al deșeurilor între state. Potrivit acestuia, toate statele membre notifică statul în care ajung deșeurile. Prin sistem informatic, se urmărește deșeul de la intrare până la locul de reciclare.

”Am întors peste 3000 de tone de deșeuri la graniță. Mai e de muncă, sunt încercări de a ocoli punctele de intrare, de a intra noaptea, de a le declara second-hand-uri”, a spus ministrul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax