Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Mediului: Statul român se va îndrepta împotriva Volkswagen pentru recuperarea prejudiciului din taxa de mediu

Publicat

esapament poluare Statul român se va îndrepta împotriva producătorului sau reprezentantului de drept al Volkswagen (VW) în România pentru recuperarea prejudiciului din taxa de mediu, a declarat, joi, Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, într-o conferință de presă.

„În momentul în care o sa aflăm suma, în data de 7 octombrie când o să primim planul de măsuri (al Volkswagen — n.r.), în momentul acela o să calculăm diferența din taxa de timbru, respectiv de la ce s-a plătit la ce trebuia să se plătească. Suma respectivă va fi comunicată și o să întocmim documentele ca să ne îndreptăm asupra producătorului sau reprezentantului de drept al firmei Volkswagen în România”, a spus Gavrilescu.

Citeşte şi Ministrul Transporturilor: Dealerii Volkswagen au pe stoc 300 de maşini pentru care nu se mai emit cărţi de identitate. Peste 100.000, deja vândute

Aceasta a precizat că sumele respective nu vor fi recuperate în niciun caz de la populație.

„Persoana care a cumpărat o astfel de mașină a fost de bună credință, a plătit o marcă și a dorit să achiziționeze o mașină Euro 5 de aceea nu consider că este normal ca persoana respectivă să fie plătitoare a unei noi taxe de mediu”, a adăugat ministrul Mediului.

Grațiela Gavrilescu a afirmat că derularea programului Rabla nu va fi afectată de situația de la Volkswagen însă autoritățile vor urmări dacă există pagube în cazul achiziționării acestor tipuri de mașini prin acest program.

„Consider că derularea programului Rabla nu va fi afectată pentru că suntem cu 18.000 de tichete electronice vândute. Am prelungit termenul cu o lună, procedura este în derulare. O să vedem în schimb dacă într-adevăr mașinile achiziționate ar putea fi și din gama Volkswagen și au fost cumpărate pe norme Euro 5 iar ele sunt declasificate după planul de măsuri din 7 octombrie”, a spus ministrul Mediului.

Constructorul auto german Volkswagen a anunțat miercuri că va prezenta, în octombrie, soluțiile și măsurile tehnice care vor fi adoptate pentru corectarea caracteristicilor privind emisiile vehiculelor diesel în condițiile în care pentru circa cinci milioane de vehicule din marca Volkswagen Passenger Cars este necesară o procedură de service.

Clienții afectați urmează să fie informați despre corectarea caracteristicilor privind emisiile în „viitorul apropiat”, subliniază compania, care precizează, totodată, că vehiculele dotate cu motoare Euro 6 disponibile în prezent pe piață nu intră în categoria celor care urmează să fie verificate.

Clienții care dețin astfel de autovehicule vor fi ținuți la curent în săptămânile și lunile următoare, iar toate mărcile afectate ale grupului urmează să înființeze website-uri naționale în acest sens.

Grupul auto german Volkswagen este implicat într-un scandal de amploare, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scandalul a forțat demisia directorului general Martin Winterkorn, care a fost înlocuit cu Matthias Muller, directorul Porsche, una dintre cele 12 mărci care aparțin Volkswagen.

În același context, compania germană a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că intenționează să repare până la 11 milioane de vehicule cu motoare diesel echipate cu softul care permitea manipularea testelor de emisie, costurile fiind estimate de analiști la peste 6,5 miliarde de dolari.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax