Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Ministrul Muncii, anunț pentru pensionarii cărora li s-a reținut contribuția la sănătate în ianuarie. Când vor primi banii înapoi

Publicat

Când își vor primi pensionarii banii reținuți în ianuarie. Ministrul Muncii e explicat de ce pensionarii cu pensii mai mari de 4.000 de lei au primit mai puțini bani în luna ianuarie, după ce Casa Națională de Pensii le-a reținut contribuțiile de sănătate.

Sute de mii de pensionari s-au trezit cu pensiile tăiate în ianuarie în ciuda deciziei Curții Constituționale, care a declarat neconstituțională această măsură.

Cum explică Budai această greșeală

Budai a spus la Antena3 că taloanele de pensii pentru luna ianuarie fuseseră deja tipărite la momentul deciziei CCR, astfel că își pensionarii își vor recupera în februarie banii reținuți.

Taloanele de pensie pentru luna ianuarie 2023 au fost tipărite înainte de decizia Curții Constituționale din decembrie 2022 și tot atunci au fost trimiși și banii la casele de pensii din teritoriu, motiv pentru care Casa Națională de Pensii va aplica decizia CCR abia din luna februarie.

Astfel, banii reținuți în ianuarie vor fi returnați pensionarilor în luna februarie.

Curtea Constituţională a decis pe 28 decembrie că mai multe prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 prin care a fost instituită obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar sunt neconstituţionale.

Potrivit judecătorilor CCR, această taxare a pensiilor mai mari de 4.000 de lei este neconstitutională deoarece Guvernul nu poate diminua cuantumul pensiilor aflate în plată prin OUG.

Budăi, despre majorarea pensiilor: Depășim, cu această creștere, acel ultra-vehiculat 40%

Odată cu majorarea pensiilor cu 12,5 procente de la 1 ianuarie „acel ultra-vehiculat” procent de 40 privind majorarea pensiilor a fost depășit, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, luni seara, la Antena 3 CNN.

Ministrul Muncii Marius Budăi spune că, după majorarea punctului de pensie și aplicarea măsurilor de ajutor, este depășit acel „untra-vehiculat” 40%.

Ministrul Muncii a explicat că punctul de pensie s-a majorat de la 1 ianuarie cu 12,5%.

„Este o creștere a valorii punctului de pensie, care de la 1.586 de lei a ajuns acum la valoarea de 1.785 de lei. Depăşim, cu această creştere, acel ultra-vehiculat 40%”, a declarat ministrul la Antena 3.

Pensionarii au înscrisă pe cupon și măsura de ajutor

„După cum știți chiar în data de 19 decembrie am informat publicul larg că aceste cupoane de pensie aferente lunii ianuarie au fost tipărite deja cu noul cuantum al punctului de pensie şi cu noul cuantum al pensiei şi pentru cei cu valoarea veniturilor până în 3.000 de lei pe categorii de venituri ei au înscrisă pe cupon şi suma măsurii de sprijin (…).

Fie că încasează în cont bancar sau cu poştaşul acasă, odată cu pensia cei care se încadrează în pragul de valori menţionat vor primi şi sumele de bani aferente primei tranşe semestriale din măsurile de sprijin”, a mai spus ministrul Muncii.

El spune că de aceste măsuri de ajutor beneficiază 90% din pensionarii României.

„Cu aceste măsuri ce se întâmplă, s-a spus și s-a discutat absolut corect despre inflația care este mai mare de 12,5%. Cu aceste măsuri cei care au pensiile până în 1.500 de lei au pensiile majorate de la 1 ianuarie într-un procent real net nominal de peste 40% şi procentul scade uşor către 20% până la 3.000 de lei, deoarece se adaugă la majorarea punctului de pensie acest tip de măsuri care sunt plătite acum în luna ianuarie o primă tranșă semestrială egală, după care în luna octombrie, la începutul iernii”, a mai explicat ministrul Muncii.

Exemple de calcul. Cât vor primi în plus pensionarii după nivelul actual

1. Un pensionar care încasează acum între 1.701 și 2.000 de lei va primi majorarea de 12,5% + 400 de lei (ajutorul care se acordă de două ori pe an) + 700 de lei pentru energie. Cine are peste 1.700 de lei nu mai primește voucherele sociale de 250 de lei la două luni.

2. Un pensionar care are între 2.000 și 3.000 de lei primește în ianuarie majorarea de 12,5% a punctului de pensie și ajutorul de 300 de lei (pe care îl va mai primi o dată în toamnă).

3. Cei care au pensie de peste 3.000 de lei nu vor primi decât majorarea de 12,5%.

În momentul de față circa 91% dintre pensionarii din sistemul public au pensii sub nivelul de 3.000 de lei. Pensii de peste 3.000 de lei au circa 500.000 de persoane

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cristea Georgeta

    marți, 10.01.2023 at 15:11

    De ce pensiile pana an 3000 se impozitează nu a zis ministrul ca nu se vor mai impozita?
    Asa și cu sănătatea oamenii au contribuit o viata și acum le luați din nou
    Ati dat niște firimituri și acum vreți sa luați o pâine antreaga
    Rusine

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate