Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Muncii: Au fost descoperite cazuri în care 20% din ajutoarele sociale erau acordate fraudulos. Inspecția socială va fi reformată „din temelii”

Publicat

Dragos Pislaru Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, spune că o verificare făcută în 2015 în sistemul ajutoarelor sociale a scos la iveală fraude de proporții, fiind acordate fraudulos și 20% din aceste beneficii în anumite cazuri. Pîslaru a declarat la Digi24 că a cerut ca aceste verificări să fie făcute din nou, iar cifrele au reconfirmat această situație, astfel că va fi reformată „din temelii” inspecția socială în maximum două săptămâni.

„În anul 2015, Banca Mondială, pe un contract de împrumut pe care îl are cu Guvernul României, a lucrat împreună cu ANPIS (Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială) pentru a reduce fraudele din sistemul de somaj, de beneficii sociale. Ce au scos în evidență făcând un inventar la două mii și ceva de primării… Într-un caz aveam cam 20% fraude în zona de investigație, într-un alt caz aveam undeva pe la 11%, ceea ce reprezintă niste sume exorbitante. Eu când am auzit în urmă cu câteva luni de aceste evidente am întrebat: „de ce nu s-a reacționat?” și răspunsul a fost: „mai bine se țin sub preș, că sunt lucruri care deranjează”. Și doi, care este un lucru foarte important, este esențial, am comandat o nouă anchetă ca să văd și cu instrumentele pe care le am eu cât de grav stăm. Și am făcut ancheta mai ales pe persoanele cu dizabilități. Și rezultatele mi-au reconfirmat și acele rezultate din 2015”, a spus Pîslaru, citat de News.ro.

Ministrul spune ca va prezenta, în următoarele zile, cifrele noilor verificări pe care le-a făcut în sistemul ajutoarelor sociale. El a precizat că fraudele sunt „un procent semnificativ”.

„Ajutoarele acestea sociale sunt făcute pe baza unor documente, fără niște anchete sociale care să se facă serios, în teren. Asta este ideea”, a adăugat ministrul.

Pîslaru a dezvăluit și că, „într-o săptămână, maxim două”, vor fi inițiate o ordonanță de urgență și o hotărâre de guvern prin care aceste situații vor fi corectate, iar inspecția socială va fi „reașezată în temelii”, va avea puteri sporite, asemănătoare Inspecției Muncii.

„Eu ce vreau să vă spun este că, în această țară, în condițiile în care avem și-așa puțini bani pe care să-i dăm oamenilor care au nevoie, oameni cu dizabilități, în sărăcie extremă, persoane care într-adevăr nu au cum să-și trăiască viața altfel; în această țară, pentru că se poate”, mai spune Pîslaru.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax